Kordić: Saradnja Vlade sa Savjetom Evrope nezaobilazna u reformama vladavine prava u Crnoj Gori

Ona je iznijela uvjerenje da nova metodologija pregovora s EU pruža mogućnost za intenziviranje reformi i daje zamajac ne samo tehničkom nego i političkom aspektu pregovora i saradnje s Unijom i državama članicama

3442 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

U narednom periodu, napori sve tri grane vlasti će biti usmjereni na ispunjavanje prelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24, saopštila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić na sastanku sa šeficom Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici, Evgenijom Jakumopulu.

"U tom procesu, stručnost Savjeta Evrope može biti od velike koristi Vladi, Skupštini i svim ostalim institucijama uključenim u proces", kazala je ona.

Ona je Jakumopulu predstavila Horizontalni instrument Savjeta Evrope i Evropske unije koji državama Zapadnog Balkana i Turskoj pomaže u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim propisima i standardima u oblasti vladavine prava.

Podsjetila je takođe da je u toku druga faza ovog instrumenta, u okviru koje Savjet Evrope pruža podršku Crnoj Gori u jačanju pravosudnog sistema, zaštiti ljudskih prava, unapređenju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i slobodi medija.

Kordić je ukazala na "dostupnost sveobuhvatne baze konsultanata Savjeta Evrope koji mogu pružiti podršku crnogorskim institucijama u sprovođenju reformi u ovim oblastima, i istakla raspoloživost i fleksibilnost Programske kancelarije u Podgorici da u toj podršci posreduje i dodatno doprinese", navodi se u saopštenju generalnog sekreterijata Vlade.

Takođe je istakla da je saradnja sa Savjetom Evrope nezaobilazna u reformama, posebno kad je u pitanju vladavina prava.

Kordić je iznijela uvjerenje da nova metodologija pregovora s EU pruža mogućnost za intenziviranje reformi i daje zamajac ne samo tehničkom nego i političkom aspektu pregovora i saradnje s Unijom i državama članicama.

Bonus video: