Vrijednosti multikulturalizma temelj prijateljstva

Radulović: Posvećeni smo izgradnji jakih veza sa SAD i Izraelom

Šef crnogorske diplomatije je rekao da je uvjeren da će, kako nova američka administracija, tako i EU pojačati svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i na taj način doprinijeti evro-atlantskoj budućnosti regiona.

3656 pregleda 7 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Vrijednosti multikulturalizma i međuvjerske tolerancije su temelj prijateljstva Crne Gore, Izraela i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), saopšteno je na onlajn sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta.

Radulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, kazao da je crnogorska Vlada posvećena izgradnji jakih veza sa SAD-om i Izraelom.

“Kao i kredibilnom savezništvu u NATO i budućem članstvu u Evropskoj uniji (EU)“, poručio je Radulović.

On je istakao ulogu koju Američko-jevrejski komitet tradicionalno ima u unapređenju položaja jevrejskog naroda, kao i odbrani demokratskih principa pluralizma, religijske tolerancije i dijaloga u SAD i svijetu, svih onih vrijednosti koje Crna Gora kao multikuluralno društvo baštini i čemu teži.

„Govoreći sa pozicije ministra vanjskih poslova zemlje koja njeguje sve vjeroispovijesti i multikulturalizam, duboko poštujem vašu ulogu u zaštiti ljudskih prava“, kazao je Radulović.

On je rekao da je uvjeren da će, kako nova američka administracija, tako i EU pojačati svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i na taj način doprinijeti evro-atlantskoj budućnosti regiona.

„To je ujedno i poruka da Zapadni Balkan ostaje u fokusu vanjske politike naših saveznika i partnera“, kazao je Radulović.

On je naveo da Crna Gora preduzima sve napore u cilju ubrzanja pregovora sa EU, posebno u procesu reformi koje se tiču poglavlja 23 i 24.

„Jedan od naših prioriteta je ekonomska diplomatija, odnosno uspostavljanje mehanizama za privlačenje kredibilnih investicija“, rekao je Radulović informišući sagovornike o namjeri Vlade da otvori Ambasadu u Izraelu.

Direktorica Američko-jevrejskog komiteta u Jerusalimu, Avital Leibovih, ukazala je na vodeći položaj Crne Gore u EU integracijama, kao i njenu privrženost članstvu u NATO Alijansi.

„Vjerujemo da Crna Gora i Izrael imaju puno potencijala za unapređenje saradnje, naročito u turizmu, ekonomiji i drugim oblastima od zajedničkog interesa“, kazala je Leibovih.

Na sastanku je, kako je saopšteno, potvrđen značaj koji region Zapadnog Balkana ima u globalnom sistemu bezbjednosti, kao i činjenica da u Crnoj Gori postoji mala, ali aktivna jevrejska zajednica.

„Crna Gora je jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje se tokom Drugog Svjetskog rata Holokaust nije dogodio“, rekao je Radulović.

On je podsjetio da Crna Gora nema zabilježen nijedan slučaj javnog iskazivanja antisemitizma.

Preporučujemo za Vas