DPS bi glasove i da dokaže da Vlada nije za EU

Insistiranje na temi genocida u Srebrenici je u vezi sa osnovnim ciljem da se Vlada politički opanjka u regionalnim i međunarodnim krugovima i da se predstavi kao remetilački faktor u regionu, ocijenio Stevo Muk

64409 pregleda 482 reakcija 126 komentar(a)
Bez odgovora zašto insistiraju na priči o Srebrenici: DPS sa dijelom opozicije na “patriotskom skupu” ispred Skupštine, Foto: Savo Prelević
Bez odgovora zašto insistiraju na priči o Srebrenici: DPS sa dijelom opozicije na “patriotskom skupu” ispred Skupštine, Foto: Savo Prelević

Insistiranje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) da se zvaničnici nove vlasti izjasne o genocidu u Srebrenici pokazuje njihovu namjeru da ostvare političku korist, nanesu štetu aktuelnoj vlasti i da novu Vladu predstave kao antievropsku i remetilački faktor u regionu.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, navodeći da je na polju identiteta i kontroverznih tema DPS na svom terenu, a Vlada to kao da još nije shvatila i prečesto prihvata nametnutu igru.

Predsjednik upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk kazao je za “Vijesti” da je cilj DPS-a da dokaže kako Vlada nije opredijeljena za EU, da nije posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

“Insistiranje na temi genocida u Srebrenici je u vezi sa osnovnim ciljem, da se vlada politički opanjka u regionalnim i međunarodnim krugovima i da se dokaže teza o antievropskoj vladi koja je remetilački faktor u regionu”, istakao je Muk.

Srebrenica
foto: Reuters

U političkom smislu, Muk ocjenjuje da je krajnji cilj DPS-a biračko tijelo URE i Demokrata, koje žele ubijediti da je njihov politički izbor pogrešan.

On navodi da je Vlada u pogledu spoljne politike prilično jasna, i da tu nema suštinske razlike u odnosu na ranije.

Istakao je da je namjera DPS-a da diktira teme o kojima se govori u javnosti, što im veoma dobro uspijeva.

“Nekoliko je bitnih razloga koji su na to uticali. Prvo, ova Vlada ima veoma slabe odnose sa javnošću i ne uspijeva da se predstavi na pozitivan način i da nametne svoje teme. Drugi razlog je činjenica da velikom većinom medijskog prostora raspolaže mašinerija starog režima (uključujući i RTCG), koja ga bezobzirno zloupotrebljava u najgoroj formi propagande. Treća, ova Vlada uporno daje nepotrebne političke ‘autogolove’ i tome se ne vidi kraj. Nedavna izjava ministra pravde, ali i naknadna slaba, konfuzna i zakašnjela reakcija Vlade su samo najsvježiji primjeri”, kazao je Muk.

Krajnji cilj DPS-a je biračko tijelo URE i Demokrata: Muk
Krajnji cilj DPS-a je biračko tijelo URE i Demokrata: Mukfoto: Savo Prelević

Genocid u Srebrenici dospio je ponovo u fokus javnosti prije desetak dana, nakon izjave ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića kojom je relativizovao taj zločin.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS) da li je kao prvi čovjek resora spreman da prizna i prihvati da se u Srebrenici desio genocid i da li pokazuje spremnost da se pokloni žrtvama, Leposavić je saopštio da ne spori pravnu važnost odluka međunarodnih tijela, ali i da je odluka međunarodnog suda o genocidu u Srebrenici zasnovana na stavu Haškog tribunala koji je kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinu nad Srbima “na Kosmetu”.

Leposavić
Leposavićfoto: Skupstina.me

Leposavić je kazao da se klanja žrtvama Srebrenice, ali i da je spreman da prizna učinjen zločin kada se to nedvosmisleno utvrdi...

Nakon toga su stigle žustre reakcije političkih partija, ali i uticajnih ambasada u Podgorici koje su izrazile očekivanje da se pojasni ministrov istup u parlamentu. Ragovale su i Ujedinjene Nacije...

Koliko su namjerni da ovo pitanje pretvore u pitanje ‘biti ili ne biti’ crnogorske politike, pokazuje i pokušaj poslanika DPS-a Dragutina Papovića da u Skupštini ‘natjera’ ministarku Vesnu Bratić da se izjasni o ovom pitanju, iako ono nije imalo nikakve veze sa poslaničkim pitanjem koje se odnosilo na status Fakulteta za crnogorski jezik i književnost”, ocijenila je Marija Radinović (SNP)

Vlada se oglasila, saopštivši da poštuje odluke svih međunarodnih institucija kada su u pitanju ratni zločini.

DPS, druge opozicione partije, dio nevladinog sektora i građanski aktivisti zatražili su Leposavićevu ostavku, ili smjenu.

U zasebnim odgovorima, ni Vlada ni ministar nisu nagovijestili da bi pozicija prvog čovjeka resora pravde mogla doći u pitanje, već su ukazali na pokušaj bivše vlasti da manipuliše temama koji dijele građane i ponovili da saosjećaju sa svim žrtvama zločina.

Iz DPS-a, koja je najavila da će pokrenuti zakon koji zabranjuje negiranje genocida, nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” zašto potenciraju priču oko dešavanja o Srebrenici.

Predsjednik kluba poslanika Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović saopštio je za “Vijesti” da je svakodnevno pominjanje žrtava Srebrenice i trgovanje njihovom nesrećom, “velika sramota za one koji tom pričom žele da skrenu pažnju sa pustoši koju su ostavili za sobom u Crnoj Gori”.

Radunović
Radunovićfoto: Biljana Matijašević

“Takođe, insistiranje da Srbi iz javnog života ‘priznaju genocid’ u Srebrenici, služi pokušaju kolektivizacije krivice jednog naroda, koji je ubjedljivo najviše postradao u ratnim vihorima 20. vijeka na ovim prostorima”, istakao je Radunović.

On je ocijenio da je potpuno normalno to što Srbi prihvataju odluke i definicije Suda u Hagu s rezervom, nakon svih kontroverzi koje se za njega vezuju, navodeći da to nema nikakve veze sa srebreničkim žrtvama koje duboko žale i dijele bol njihovih porodica.

“Kada komite iz DPS-a pričaju o nepriznavanju odluka međunarodnih organa i institucija, neka se sjete šta govore o 1918. godini, Podgoričkoj skupštini i odlukama sa mirovne konferencije”, kazao je Radunović.

Poslanik DF-a i lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević nedavno je saopštio da će PzP podnijeti Skupštini inicijativu za otvaranje parlamentarne istrage o učešću i odgovornosti bivše crnogorske Vlade i drugih državnih organa u dešavanjima u Srebrenici.

Medojević
Medojevićfoto: Screenshot

On je kazao da bi državni funkcioneri i javne ličnosti morali da prihvate presude međunardonih sudova i kada je u pitanju Srebrenica.

“Privatno možete misliti šta hoćete ali kao funkcioner i koji priznaje međunarodni poredak to morate prihvatiti. To je civilizacijski odnos prema jednom od mnogobrojnih zločina koji su se dešavali na teritoriji bivše Jugoslavije“, naveo je Medojević.

On je kazao da sud u Hagu, koji je trebalo da obezbijedi pravdu, nije obavio svoju funkciju.

Predsjednik kluba poslanika GP URA Miloš Konatar je istakao da se u Srebrenici desio genocid i da na to cijeli region mora staviti tačku i krenuti naprijed.

Konatar
Konatarfoto: GP URA

“Isto kao što je moderna Evropa poslije razaranja i Drugog svjetskog rata krenula naprijed. Suočili su se sa zločinima, stavili tačku i okrenuli se budućnosti. Isto tako moramo i mi”, kazao je Konatar.

On je istakao da je DPS godinama vladao na podjelama i tako cijelo društvo držao zarobljeno u prošlosti.

“Pa smo mi godinama unazad pričali o 1918. godini umjesto da govorimo o 2028. ili 2050. godini. Za razliku od DPS- a, politika Građanskog pokreta URA je okrenuta budućnosti, jer je ovoj zemlji dosta podjela”, istakao je Konatar.

Funkcionerka Socijalističke narodne partije (SNP) Marija Radinović saopštila je da se aktuelizovanje priče o stradanju u Srebrenici od DPS-a i ostatka opozicije, ne radi iz pijeteta prema žrtvama ovog zločina, “već iz dnevnopolitičkih potreba sticanja jeftinih političkih poena i produbljivanja podjela u Crnoj Gori”.

Radinović
Radinovićfoto: SNP

“Jasno je da DPS nema čime da se pohvali kada su rezultati njegove tridesetogodišnje vladavine u pitanju, pa oživljava davno zatvorene teme kako bi podgrijali strasti i skrenuli pažnju s gorućih tema kao što su ekonomska kriza, nedovoljan rad bivše vlasti oko nabavke vakcina protiv korona virusa, korupcija, kriminal i sve druge pošasti koje su cvjetale u vrijeme DPS-a”, kazala je Radinović.

Ona je ocijenila da se radi o čistoj intenciji DPS-a i njegovih partnera da na ovoj bolnoj temi ostvare političku korist i nanesu štetu aktuelnoj vlasti.

“Međutim, ovaj providni pokušaj im neće proći jer su građani svjesni njihovih loših namjera i odlučni da ne dozvole da ih i dalje dijele oni kojima su jedine vrednosne odrednice novac i goli interes”.

Muk je ocijenio da je na polju identiteta i kontroverznih tema DPS na svom terenu, a Vlada to kao da još nije shvatila i prečesto prihvata nametnutu igru.

“Već predugo se kroz različite političke i medijske forme, produbljuju te podjele, podiže retorika, podgrijavaju sukobi, radikalizuju mladi, naročito pojedine etničke i vjerske grupe. Truju se društvene mreže, opravdava jezik uvreda i govor mržnje. Dok sve to radi, isti taj DPS izgovara riječi ‘građanska’, ‘evropska’, ‘multietnička’, ‘ljudska prava’”, kazao je Muk.

On je ocijenio da je DPS ranije snagom državne prisile disciplinovao kritičare, a sada to radi iz druge pozicije i bez ikakvih obzira za društvo i državu u koju se zaklinju.

Ministar ima obavezu da izražava utvrđenu politiku Vlade

Stevo Muk je ocijenio da je sigurno da, kao u svakoj raznorodnoj Vladi, i u ovoj ima razlika u ličnim stavovima i pogledima pojedinih ministara.

On je istakao da su te razlike ponekad veoma vidljive i da je nerealno očekivati da makar dio članova Vlade ima identične stavove kao i članovi prethodnih o svim pitanjima.

“Vjerujem da je i među članovima prošle Vlade bilo onih čiji su lični stavovi odudarali od nekih stavova Vlade. Međutim, svaki ministar mora imati obavezu i odgovornost da u svojim javnim nastupima, u cjelosti izražava utvrđenu politiku Vlade i preuzete obaveze Vlade u cjelini, kao kolektivnog organa”, kazao je Muk.

Radunović: DPS bi da se približi glasačima Bošnjačke stranke

Slaven Radunović je ocijenio da postoje dva osnovna razloga zbog kojih Demokratska partija socijalista ovoliko forsira priču o Srebrenici.

“Jedan je želja da se približi glasačima Bošnjačke stranke, a drugi da pokuša da napravi razdor u vladajućoj koaliciji, među partnerima koji nemaju iste stavove vezano za definiciju tog događaja”.

Bonus video: