Demokrate Bar: Ispitati konkurs na kojem je pobijedila javna funkcionerka iz DPS i dobila 4.000 eura

"U barskom DPS-u ovaj metod su do kraja usvojili i adekvatno primijenili, sa jednom ali najbitnijom razlikom – obrt državnog novca vrši se unutar same partije"

12844 pregleda 42 reakcija 9 komentar(a)
Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru, Foto: Demokrate
Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru, Foto: Demokrate

Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Bar pozvao je danas da se ispita konkurs na kojem je kako su kazali pobijedila javna funkcionerka iz Demokratske partije socijalista (DPS) i dobila 4.000 eura.

Kako navode "poznato je da državna sredstva najviše vrijede kada se ponovo ulože u samu ekonomiju države, odnosno kada se ulaganjem u neki domaći proizvod, uslugu ili sredstvo ponovo vrate u budžet".

"U barskom DPS-u ovaj metod su do kraja usvojili i adekvatno primijenili, sa jednom ali najbitnijom razlikom – obrt državnog novca vrši se unutar same partije", navodi se u nepotpisanom saopštenju Demokratske Crne Gore Bar.

Kako ističu prvo mjesto na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje objekta Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Baru pripalo je radu prijavljenom pod šifrom SAD030, u konkurenciji od 14 radova.

foto: Demokratska Crna Gora

Dodaju da autorima pobjedničkog rada na čiji žiro-račun će leći čak 4.000 eura su arhitekte Andrea Pajković, Dino Ličina i Senad Aručević.

"Ovdje ne bi bilo ništa čudno, ali ni sporno, da jedno od troje arhitekata – pobjednika istovremeno nije i odbornik u barskoj Skupštini. I ne samo to, odbornica odnosno javna funkcionerka Demokratske partije socijalista Andrea Pajković je istovremeno i predsjednica Odbora za planiranje, uređenje prostora i komunalno-stambenu djelatnost u Opštini Bar", istakli su iz Demokratske Crne Gore bar.

foto: Demokratska Crna Gora

Kako dalje navode zakon o sprečavanju korupcije sprečava javnog funkcionera da sklapa poslovnu saradnju odnosno pruža usluge organu vlasti u kojem javni funkcioner obavlja svoju funkciju.

Dodaju da bi bilo koji ugovor između odbornice Pajković lično odnosno njene firme i Opštine Bar bio apsolutno ništav i protivan Zakonu.

"Takođe, ukoliko se uzme u obzir da je predsjednik žirija odnosno predstavnik raspisivača (Opština Bar), Igor Milošević, glavni gradski arhitekta u istoj onoj Opštini u kojoj odbornica Pajković vrši dvije značajne funkcije, a i da se pritom radi o partijskim kolegama odnosno članovima Opštinskog odbora DPS-a Bar, onda konstatacija da je sve proteklo „besprekorno anonimno“ i bez „naginjanja“ na onu ili ovu stranu prilikom odabira najboljeg rješenja, počinje da se topi kao lanjski snijeg", navodi se u saopštenju Demokrata Bar.

Iz te partije su kazali da ukoliko se tome pridodaju i određene veze stručnih lica koji su obavljali administrativno-tehničke poslove u vezi sa konkursom sa jedne i sa druge strane odbornice Pajković, onda se sve više stvara slika kojom se može dovesti u pitanje, najblaže moguće rečeno, transparentnost čitavog konkursa, a što ne bi željeni ni mi, a sigurno ni građani odnosno kompletna zainteresovana javnost.

"Projekat dnevnog centra se previše dugo čekao da bi na ovaj način već na prvoj stepenici doživio sumnju u to da li je zaista pobijedilo najbolje projektno rješenje ili se radi o metodu obrta državnih sredstava sa početka našeg teksta, koji se vrši u kancelarijama opštinskog odbora, odnosno između DPS javnog funkcionera i DPS predsjednika komisije ?", poručile su barske Demokrate.

Iz Demokrata Bar zaključuju da je "ovom" konkursu "neophodna momentalna revizija nadležnih organa".

Bonus video: