Srednje višenamjenske helikoptere kupuju od kanadske kompanije

Iz Ministarstva odbrane je "Vijestima" nedavno saopšteno da će se nabaviti helikopteri Bell 412EPI, a početkom iduće godine se očekuje potpisivanje ugovora sa kanadskom kompanijom, koja je kćerka firma američke grupe
1 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 08.12.2017. 17:54h

Ministarstvo odbrane može da pokrene postupak nabavke srednjih višenamjenskih helikoptera za Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore. To je predviđeno Memorandum o razumijevanju, koji su danas u Podgorici potpisali ministar odbrane Predrag Bošković i novoimenovana ambasadorka Kanade u Crnoj Gori Ketlin Čaba.

Planom javnih nabavki MO za ovu godinu predviđeno je izdvajanje 29,9 miliona eura za tri višenamneska helikoptera. Iz Ministarstva odbrane je "Vijestima" nedavno saopšteno da će se nabaviti helikopteri Bell 412EPI, a početkom iduće godine se očekuje potpisivanje ugovora sa kanadskom kompanijom, koja je kćerka firma američke grupe. “Memorandum je osnov za kreiranje pravnih okvira, prema kojima MO može pokrenuti postupak nabavke srednjih višenamjenskih helikoptera za potrebe Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore”, saopšteno je iz Boškovićevog resora. Ministar je zahvalio ambasadorki Čabi na ukazanoj sveobuhvatnoj podršci Kanade u domenu evroatlantskih integracija Crne Gore i tokom sprovođenja reformi sistema odbrane. On je istakao značajan doprinos Kanade u stručnom usavršavanju pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske, posebno u organizaciji kurseva stranih jezika. Bošković je informisao sagovornicu o aktuelnim projektima, kao i o planovima za dalji razvoj i modernizaciju crnogorskog odbrambenog sistema. On je naglasio da će se Crna Gora, kao NATO članica, snažno zalagati za obezbjeđivanje mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope i na međunarodnoj sceni. Ministar je izrazio očekivanje da će dvije zemlje i u svojstvu NATO saveznica nastaviti da produbljuju bilateralne odbrambene odnose. “Ambasadorka Čaba je zadovoljna uspješno sprovedenim reformama koje su rezultirale članstvom Crne Gore u Alijansi, te naglasila da će Kanada nastaviti da podržava dalje procese modernizacije odbrambenog sektora Crne Gore, kao i kadrovsko usavršavanje zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore”, saopšteno je iz MO. Ona je izrazila uvjerenje da će članstvo Crne Gore u NATO dodatno utemeljiti stabilnost regiona, te naglasila da naša zemlja, kao pouzdan saveznik, na ravnopravnoj osnovi sa ostalim članicama doprinosi globalnom miru i bezbjednosti.

Bonus video: