CIVIS: Leposavić dao vjetar u leđa onima koji žele da se kleptokratske strukture DPS vrate na vlast

"Smatramo da je ministar Leposavić relativizujući zločin u Srebrnici ugrozio međunarodnu poziciju Crne Gore i njenu unutrašnju stabilnost"

15787 pregleda 22 komentar(a)
Leposavić, Foto: Luka Zeković
Leposavić, Foto: Luka Zeković

Savez građana CIVIS, kao dio parlamentarne, većine podržava predlog premijera Zdravka Krivokapića da Skupština razriješi ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, jer je taj potez u skladu sa civilizacijskim tekovinama i postulatima modernog demokratskog društva, kao i sa našim ranije ispoljenim političkim stavovima.

"Krivokapić je ovim potezom nedvosmisleno pokazao da poštuje temeljne principe na kojima je formirana Vlada, odnosno stavove sadržane u sporazumu koji su potpisali lideri tri vladajuće koalicije uoči formiranja nove vlasti. Smatramo da je ministar Leposavić relativizujući zločin u Srebrnici ugrozio međunarodnu poziciju Crne Gore i njenu unutrašnju stabilnost, dajući vjetar u leđa radikalnim mešetarima na oba crnogorska politička pola, a posebno onima koji žele da se kleptokratske strukture DPS (Demokratska partija socijalista) i njegovih satelita vrate na vlast. Stoga bi strankama vladajuće većine sada prioritetan zadatak morao biti da se izdignu iznad trenutnih politikantskih interesa i svojim stavovima doprinesu stabilnosti Vlade", ističe se u saopštenju CIVIS.

Oni su dodali da je to jedini način da ne zloupotrijebe povjerenje većine građana Crne Gore koje im je ukazano 30. avgusta i da dokažu da sporazum vladajućih koalicija nije mrtvo slovo na papiru.

"Još jednom podsjećano da je tim sporazumom predviđeno da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno priznate obaveze, te potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u EU. Uz ove naše eksplicitne stavove po pitanju aktuelne politicke krize poručujemo i da nećemo dopustiti da se umanji eventualna krivica u bilo kom saučesnistvu crnogorskih politickih elita u ratnim zločinima. Naprotiv, uradicemo sve što je u našoj moći, s obzirom na to da ratni zločini i učešće u njima ne zastarijevaju, da svaki potencijalni saučesnik, a samim tim i krivac, bude adekvatno procesuiran i sankcionisan", kazali su iz CIVIS.

CIVIS u Skupštini Crne Gore ima jednog poslanika.

Bonus video: