Politika proširenja zajednički cilj Crne Gore i Portugalije

Radulović je čestitao na predsjedavanju Portugalije Savjetom Evropske unije, navodeći da je punopravno članstvo u Uniji jasno opredjeljenje i strateški prioritet Crne Gore

5919 pregleda 2 komentar(a)
Radulović, Foto: Savo Prelević
Radulović, Foto: Savo Prelević

Politika proširenja zajednički je cilj Crne Gore i Portugalije, saopšteno je na onlajn sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i državne sekretarke za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova te države, Ane Paule Zakarijas.

Radulović je čestitao na predsjedavanju Portugalije Savjetom Evropske unije (EU), navodeći da je punopravno članstvo u Uniji jasno opredjeljenje i strateški prioritet Crne Gore.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, kazao da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

„Nadamo se da će za vrijeme portugalskog predsjedavanja biti održan kontinuitet politike proširenja”, rekao je Radulović.

On je kazao da je zadovoljan zbog činjenice da je Crna Gora okončala proces otvaranja poglavlja, i naglasio da će u predstojećem periodu fokus biti na rješavanju izazova u poglavljima 23 i 24.

„Kontinuirano radimo na ispunjenju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i postizanju unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u najskorijoj budućnosti. U tom smislu, Vlada će imati nultu toleranciju na korupciju, jer je njen glavni princip "građani prije svega"“, rekao je Radulović.

Zakarijas je kazala da poglavlja 23 i 24 jesu srž procesa, i da bi politički dijalog o vladavini prava trebalo da bude tema planirane međuvladine konferencije u junu.

„U debati unutar EU definisaćemo načine da pomognemo zemljama kandidatima u naporima da riješe izazove u oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", navela je Zakarijas.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano i o učešću Crne Gore i ostalih zemalja kandidata na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Radulović je podsjetio da, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi, Crna Gora od početka pregovara po najstrožijim kriterijumima.

Tokom susreta je, kako se navodi, istaknuto da Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku EU.

„Dok je kao država koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, uvijek spremna da susjedima pruži pomoć u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: