Bošković plaćao navijače da promovišu VCG

Zelenilo Podgorica dobilo 20.000 eura za "zaštitu životne sredine oko zgrade MO i jačanje svijesti omladine o značaju životne sredine". Druga tranša isplaćena četiri dana prije izbora nove Vlade

47626 pregleda 547 reakcija 101 komentar(a)
Novac nevladinim i drugim organizacijama dijelio po raznim osnovama: Bošković, Foto: Saša Matić
Novac nevladinim i drugim organizacijama dijelio po raznim osnovama: Bošković, Foto: Saša Matić

Novac svih građana - iz budžeta Ministarstva odbrane, dijeljen je udruženjima navijača, lokalnim fudbalskim klubovima, organizacijama koje promovišu domaću proizvodnju, ali i javnim preduzećima, uz obrazloženje da afirmišu aktivnosti Vojske Crne Gore i vrijednosti NATO, pokazuju podaci u koje “Vijesti” imaju uvid.

Dok je na njegovom čelu bio ministar Predrag Bošković (DPS) iz budžeta MO je novac nevladinim i drugim organizacijama dijeljen po raznim osnovama, pa su tako Vojsku “promovisala” udruženja navijača, koja su o trošku građana obilazila i Italiju.

To Ministarstvo je u prethodnom periodu, sa konta koji se odnosi na transfere nevladinim organizacijama, isplaćivalo novac i drugim subjektima, kompanijama, sportskim klubovima i savezima, što je nezakonito, potvrđeno je u zvaničnim odgovorima MOD.

Iz tog Vladinog resora na čijem je čelu od decembra prošle godine ministarka odbrane Olivera Injac, kazali su da su tokom 2019. i 2020. godine, po objavljenim konkursima, za 7 projekata, konkurisale 6 NVO za dodjelu sredstava od Ministarstva odbrane (MOD).

“Sa istima su potpisani ugovori i u skladu sa Zakonom o NVO sredstva su im dodijeljena. Ostala sredstva dodjeljivana su bez objavljivanja konkursa, na osnovu zahtjeva organizacija za realizaciju raznih projekata, povezanih ili ne sa ciljevima i djelatnostima za koje su te organizacije registrovane, bez potpisivanja ugovora, a na osnovu rješenja sačinjenih u skladu sa članom 40 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti”, odgovorili su iz MOD na pitanja “Vijesti”.

Novac nevladinim i drugim organizacijama dijelio po raznim osnovama: Bošković
Novac nevladinim i drugim organizacijama dijelio po raznim osnovama: Bošković foto: Boris Pejović

U 2020. godini isplaćeno je ukupno 116.590 eura za 13 NVO, ali i preduzeća.

Tako je javnom preduzeću Zelenilo Podgorica sa konta “transferi NVO” isplaćeno 20.000 eura (dva puta po deset hiljada) za “zaštitu životne sredine oko zgrade Ministarstva odbrane i jačanje svijesti omladine o značaju životne sredine”. “Zelenilo” je inače zaduženo za zelene površine u gradu i zaposleni u njemu za to dobijaju platu.

Injac je krajem marta u Skupštini kazala da je to preduzeće zaslužilo “neku vrstu posebnog poštovanja” bivšeg ministra i da mu je 10.000 eura uplaćeno tokom perioda tehničke vlade.

Druga tranša Zelenilu je, pokazuju podaci, uplaćena 1. decembra 2020, četiri dana prije formiranja nove Vlade na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Najviše novca je u prošloj godini dobila NVO “Probaj domaće”, 12.300, po osnovu “upoznavanja ruralnog predjela sa aktivnosti VCG”. Ta NVO bavi se promocijom poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda i domaće hrane i pića. Prema registru NVO, osnivači su Velimir Đoković, Vesna Orbović i Lidija Glišić.

Po istom osnovu ta NVO je 2019. dobila 8.000 eura.

Za “promociju VCG” prošle godine su po 4.000 eura dobili Udruženje navijača “Crnogorci-jug” (Nikšić) i NVO navijača reprezentacije Crne Gore “Dukljani” (Podgorica).

Ovi prvi su 2018., dobili 2.700 eura za “humanitarne akcije pomoć ugroženim porodicama”.

Osnivači udruženja navijača iz Nikšića su Milica i Pavle Zečević, Stevan Mićunović, Anđela Kavaja i Žarko Ilić.

NVO navijača reprezentacije Crne Gore “Dukljani” osnovali su Andrej Mihaljević, Dejan Kljajić, Nenad Kukuličić i Đorđije Vukčević.

Predstavnici te NVO su kao osnov za zahtjev MO 2019. naveli obilazak grada Gaeta u Italiji. Njima je 15. marta 2019. uplaćeno 600 eura, pa hiljadu eura 11. oktobra iste godine.

Za iste potrebe ta NVO je godinu dana ranije tražila 500 eura, koliko i za “humanitarnu akciju ugroženim porodicama”.

Gaeta je bila mjesto egzila dijela Crnogoraca nakon 1918. godine.

NVO “Pčela” i “Podvig” su po osnovu organizovanja sportskih manifestacija tražili po 4.000 eura prošle godine. “Podvig” je u 2019. godini dobio najviše novca iz budžeta odbrane, 9.500 eura za projekat “Budi bezbjedan”, dok je Pčela dobila tri hiljade za “promociju VCG kroz obilazak svih kasarni”. “Pčela” je 2018. godine dobila 7.500 eura za projekat “Mladi i Vojska za čiste ruke” i 6.000 eura za edukaciju mladih o članstvu u NATO.

NVO “Podvig” Podgorica registrovana je za razvoj i očuvanje kulturnih istorijskih, vjerskih, tradicionalnih obilježja; humanitarne aktivnosti; organizovanje manifestacija iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. Osnivaći su Nikola Brajković, Miladin Bukilić i Ivona Kljajić.

NVO “Pčela” Podgorica registrovana je za promovisanje zdravih stilova života, a osnivači su Radovan Lakićević i Radmila i Boris Milunović.

NVO “Sveti Petar Cetinjski” dobila je 500 eura u tehničkom mandatu bivše Vlade, odnosno 1. decembra 2020. Toj NVO je uplaćeno 500 eura za “promociju politika NATO kroz održavanja naučnog samita u vezi neofašizma”.

U registru NVO, ovlašćeno lice ove organizacije koja je registrovana za “smanjenje siromaštva” je Velimir Mijušković, a osnivači su Milenko Stefanović, Veselin Dabović, Branko Pavićević, Branimir Pajković, Milan Mrvaljević, Ilija Vujošević, Božidar Nikolić, Svetislav Vujović.

Sa konta transferi NVO u 2019. godini isplaćeno je 98.100 eura, a novac je dobilo 25 organizacija, saveza, preduzeća.

Antena M za “Crnogorstvo” dobila 2.000

Novac je iz budžeta odbrane 2019. dobila i Antena M ti to 2.000 eura. On je, kako pokazuju zvanični podaci MO, uplaćen po osnovu “partnerskog projekta Crnogorstvo”.

Te godine je isti izbos uplaćen i NVO Udruženje prijatelja Crne Gore i Kosova za “edukaciju Roma sa ciljem promovisanja VCG i politika NATO”.

Ta NVO je u 2018. dobila 8.000 eura za projekat “Mladi i Vojska za čiste ruke”, a 2017. godine 5.500 eura za projekat “Euroatlantske integracije i mladi”. Osnivači te NVO iz Podgorice su Milena Gazivoda, Dalibor Đogović, Dijana Racković, Belma i Reihan Jašarović i Milka Pejović. NVO je osnovana za “promovisanje vrijednosti građanskog društva zasnovanog na multikulturalnosti”.

Sa konta transferi NVO, novac je 2019. uplaćen i Organizaciji boraca NOR-a (1.000 eura), a po 3.000 eura Military futsal timu, Jedriličarskom klubu Mornar i Streljačkom savezu Crne Gore, koji je 2018. dobio 5.500 eura, a 2017. godine 5.000 eura. Military futsal tim je od MOD-a u 2018. godini dobio 2.600 eura, a Jedriličarski klub Mornar 2.500 eura.

Sa tog konta u 2018. novac je dobio i Sportski konjički klub Budućnost (3.000). Fudbalski klub Zabjelo je 2018. godine dobio 2.000 eura za utakmicu VCG-FK Zabjelo.

Bonus video: