Pogledaj dom svoj, anđele

Pristalice DPS-a i komitskog pokreta organizovali proteste protiv namjere Vlade da pojednostavi dobijanje državljanstva građanima koji decenijama žive u Crnoj Gori. Krivokapić optužio Đukanovića da pokušava da destabilizuje državu. U incidentu u Bogetićima automobil Vlade povrijedio dvoje građana

65312 pregleda 868 reakcija 160 komentar(a)
Protest ispred Vlade, Foto: Boris Pejović
Protest ispred Vlade, Foto: Boris Pejović

Država nije ugrožena, ali jesu ugrožene njene šanse i perspektive, politička demagogija odnijela je pobjedu o kojoj god politici da se radi.

Tako je jučerašnja dešavanja u izjavi za “Vijesti” sumirao izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić.

On je ocijenio je da izmjenama Odluke država nije ugrožena i da se pokušava uspostaviti jedinstvena i dosljedna primjena postojećih normi.

“Svi politički predstavnici to znaju, ali znaju i što im je politički interes. Interes političkih partija u cjelosti je zarobio javni interes, tako da se crnogorsko društvo dijeli na navijače jednog i drugog tabora. U takvoj atmosferi prvi ginu argumenti.”

Iako je Predsjedništvo Demokratske partije socijalista u srijedu uveče saopštilo da će ta partija “svim sredstvima braniti državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja”, a potpredsjednica Sanja Damjanović najavila da za te potrebe “treba otvoriti kavez da zvijeri izađu”, predsjednik države i lider te stranke Milo Đukanović odbacio je optužbe da stoji iza protesta.

U više crnogorskih gradova su građani, među kojima su bili i pristalice, ali ponegdje i funkcioneri DPS, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije, Liberalne partije i Komitsko-patriotskog saveza protestovali zbog najave da će Vlada izmjenom odluke pojednostaviti dobijanje državljanstva onima koji su godinama bili diskriminisani. Centralni skup je bio u Podgorici ispred zgrade Vlade Crne Gore, a pristalice iz drugih opština su blokirali puteve jer nisu uspjeli da im se priključe, jer je to onemogućila policija zbog mjera za suzbijanje epidemije.

Okupljeni vrijeđali članove Vlade, pjevali komitske pjesme, a čula se i “Bojna Čavoglave”: sa protesta
Okupljeni vrijeđali članove Vlade, pjevali komitske pjesme, a čula se i “Bojna Čavoglave”: sa protestafoto: Boris Pejović

Predstavnici bivše vlasti najavu promjene odluke o kriterijumima za dodjelu državljanstva i izmjene zakona o registru prebivališta i boravišta, koji nijesu bili juče na vladinom dnevnom redu, tumače kao izdaju Crne Gore, tvrdili su da će se oduzimati državljanstva iseljenika, da je cilj “posrbljavanje”. Predstavnici bivše vlasti se protive i najavi vlasti da sredi birački spisak regulisanjem pitanja prebivališta u Crnoj Gori. Godinama je prethodna vlast optuživana da dio njihovih glasača upravo dovodi iz inostranstva na dan izbora, iako godinama ne žive u Crnoj Gori i dio njih ima pravo glasa u drugim zemljama. Ministarstvo unutrašnjih poslova je juče i podsjetilo na praksu selektivnog brisanja iz biračkog spiska na osnovu kriterijuma prebivališta.

DPS i njegovi saveznici takođe ne objašnjavaju kako znaju da će Vlada “posrbiti” državu ako javno nisu dostupni podaci o onima kojima je godinama uskraćivano državljanstvo.

“Uzaludni su pokušaji da sve svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će papagajski dosadno za sve okriviti bivšu vlast. A sad je krenuo da to čini i prema meni lično”, saopštio je Đukanović. Njega je prethodno premijer Zdravko Krivokapić pozvao da ne destabilizuje državu i da, kako je naveo, narod koji je izveo na ulice pozove da se vrati kućama.

Đukanović izveo narod na ulice: Zdravko Krivokapić
Đukanović izveo narod na ulice: Zdravko Krivokapićfoto: Boris Pejović

Vlada je 26. marta objavila analizu MUP-a u kojoj je objašnjeno zašto građani koji godinama žive u državi nisu dobili državljanstvo. U zaključcima od 1. aprila zadužuje se MUP da u roku od nedjelju dana utvrdi predlog izmjena odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva i dostavi ga Vladi. Iako je prije dva dana bilo najava da će predllog biti razmatran na jučerašnjoj sjednici, nije uvršten u dnevni red kako bi se prije toga o njemu izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavtsvo, rečeno je “ViIjestima”.

Predlogom izmjena odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva ne mijenja se Zakon o državljanstvu, već stavka odluke koja rok za dobijanje državljanstva produžuje sa 10 na 15 godina, objašnjeno je juče iz MUP-a.

Razlog tome je što se privremeni boravak od pet godina kao uslov za sticanje stalnog boravka, do sada nije priznavao. Tako je uslov za dobijanje državljanstva odlukom značio tih pet godina, plus 10 godina neprekidnog života u Crnoj Gori. To je suprotno Zakonu u kome se navodi da je za dobijanje državljanstva potrebno da neko “zakonito i neprekidno boravi 10 godina prije podnošenja zahtjeva za prijem”.

“Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom štiti se Zakon o crnogorskom državljanstvu. Važeća odluka je protivzakonita i neustavna. Zakon o crnogorskom državljanstvu kao jedan od osam kriterijuma za prijem u crnogorsko državljanstvo traži 10 godina neprekidnog zakonitog boravka na teritoriji Crne Gore. Važeća odluka, nezakonito, taj rok produžava na 15 godina. Naša inicijativa taj rok vraća u zakonom predviđeni rok. Dakle, 5 godina privremenog i 5 godina stalnog neprekidnog boravka, jedan su od više kriterijuma za sticanje prava na prijem u crnogorsko državljanstvo”, objasnili su iz MUP-a, navodeći da je to jedna od manipulacija biše vlasti.

Iako je u toku rasprava o izmjenama zakona o prebivalištu, čija je ideja da se iz njega izbrišu oni koji godinama ne žive u Crnoj Gori, ali i dalje imaju pravo glasa, bivša vlast tvrdi da i tu postoji loša namjera.

“Oni koji budu izbrisani iz registra prebivališta gube biračko pravo, ali ne trajno. Oni ga mogu ponovo vratiti kada se nastane na teritoriji Crne Gore. Izmjene i dopune zakona ne odnose se na ljude koji su na privremenom radu u inostranstvu, studente, pomorce, sportiste, već one koji su trajno i sudbinski vezali svoje živote za neku drugu državu”, navodi MUP komentarišući navode stranaka bivše vlasti da se planiranim izmjenama namjerava oduzeti državljanstvo.

Podizanje tenzija zbog najavljenih izmjena propisa počelo je u srijedu, oglašavanjem najprije Socijaldemokrata, Liberalne partije i na kraju DPS-a. Sa društvenih mreža su pristalice bivše vlasti agitovali protiv “izdaje države” a ohrabrivali su ih između ostalog potpredsjednica DPS-a Sanja Damjanović koja je na Fejsbuku na pitanje kako će se boriti za državu napisala da treba “otvoriti kavez da zveri izađu”. Na pitanje na šta se to odnosi i da li je to prijetnja, Damjanovićeva nije odgovorila “Vijestima”.

Na protestu ispred Vlade okupilo se juče nekoliko stotina građana, a nekoliko desetina njih je ostalo ispred zgrade cijeli dan. Okupljeni su vrijeđali članove Vlade i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, pjevali komitske pjesme, a začula se i “Bojna Čavoglave” kontroverznog hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona, koji tu numeru na koncertima počinje ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Protest ispred Vlade
Protest ispred Vladefoto: Boris Pejović

U jednom momentu pokušali su da probiju ogradu, a jedan od okupljenih je policajce gađao jajima. Bacali su petarde i palili baklje. Organizatori protesta su krenuli iz Nikšića, ali im je policija zabranila prolaza zbog zabrane međugradskog saobraćaja. Grupe građana su protestovale i u Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru...

Poslanik DPS-a i bivši premijer Duško Marković kazao je da premijer Zdravko Krivokapić ispunjava obećanje dato na Premijerskom satu, koje je glasilo – “biće vas sve manje”. On je na Tviteru napisao da se “neće dati Crna Gora”.

Poslanik DPS-a Predrag Bošković najavio je da će u Skupštini tražiti kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova Sergeje Sekulovića.

Iz Centra za građansko obrazovanje ocijenili su da je u situaciji podignutih tenzija, a posebno oko svega što se odnosi na identitetska pitanja, Vlada u obavezi da donošenju ovakvih odluka pristupi sa dužnom pažnjom i sa prethodno urađenim analizama, a koje uključuju i širi društveni dijalog.

Prekršeni protokoli o zaštiti štićene ličnosti?

Da li je službenik Uprave policije poštovao interne protokole o zaštiti štićenih ličnosti, a tokom incidenta na putnom pravcu Podgorica - Nikšić, nisu odgovorili iz te institucije “Vijestima”. Državno vozilo sa kćerkom premijera Zdravka Krivokapića juče je na toj magistrali opkolila grupa demonstranata, prethodno spriječenih da dođu u glavni grad na protest ispred zgrade Vlade.

Policajac, koji je upravljao vozilom, dao je gas nakon što je dvadesetak demonstranata počelo da lupa po automobilu, a dvojica od njih se i popela na haubu vozila. Oni su tom prilikom oboreni sa automobila i lakše povrijeđeni.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je taj službenik, najverovatnije, prekršio niz policijskih protokola, jer je prije nego što je i krenuo iz Nikšića, morao provjeriti trasu puta.

 Incident sa službenim vozilom u kome je premijerova ćerka
Incident sa službenim vozilom u kome je premijerova ćerkafoto: Screenshot

Kako su “Vijestima” pojasnili sagovornici iz UP, on je morao biti na vezi sa kolegama iz Nikšića i Danilovgrada, kako bi izbjegao susret sa masom. Osim toga, po policijskim procedurama nije ni smio ući u gužvu, nakon što je uočio blokadu, jer je na taj način ugrozio štićenu ličnost.

Policajac je nakon toga ugrozio i bezbjednost saobraćaja, nakon što je dodao gas dok su mu na haubi sjedjela dva čovjeka...

“Na putnom pravcu Nikšić – Podgorica dogodio se incident prilikom blokade saobraćajnice od strane okupljenih građana, u kojem je učestvovalo službeno motorno vozilo. Nikšićka policija je dokumentovala događaj o kojem će biti obaviješten tužilac. Policija će preduzeti dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja”, saopšteno je juče iz UP.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tim povodom saopštili su da ministar Sergej Sekulović najoštrije osuđuje incident.

“Ovakvo ponašanje prevazilazi vandalsko i nasilničko ponašanje. Posebno brine jer je usmjereno protiv štićene ličnosti, pa je kao takvo izuzetno opasno po društvo u cjelini, sa mogućim nesagledivim posljedicama”.

Konstatovao je da napad na službeni automobil i štićenu ličnost, u ovom slučaju kćerku premijera Zdravka Krivokapića, predstavlja alarm za sve: “I upozorenje gdje nas mogu odvesti politički populizam i smišljeno podizanje tenzija”.

U saopštenju se navodi da je nalog unutrašnjoj kontroli da hitno ispita postupanje policijaca.

Predsjednik Vlade poručio je juče da kao otac nikad neće zaboraviti suze i strah njegove kćerke, ali i najavio da neće dozvoliti divljaštvo i bezakonje.

“Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Premijer nije odgovorio na pitanja “Vijesti” - po kom osnovu je njegova kćerka juče putovala na realciji Podgorica - Nikšić, s obzirom na to da je mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa zabranjen međugradski saobraćaj.

“Da li ona ima potvrdu kojom je izuzeta od zabrane međugradskog saobraćaja”, jedno je od pitanja poslatih Krivokapiću.

Uprava policije sinoć je saopštila da je njihov službenik u mjestu Bogetići, naišao na grupu lica koja su blokirala putni pravac i kretanje prema Nikšiću.

“U nemogućnosti da nastavi kretanje ka Nikšiću, a cijeneći trenutnu situaciju na blokiranom dijelu puta policijski službenik koji je upravljao službenim vozilom je uz pomoć nikšićke policije pokušao da se vrati u Podgoricu....Vozilo u kojem su se nalazile štićene ličnosti okružila je grupa lica koja je pokušavala da onemogući nesmetan povratak u Podgoricu čime je bila ugrožena bezbjednost kako štićenih ličnosti, tako i policijskog službenika.

Imajući u vidu naprijed navedeno policijski službenik je pokušao da se službenim vozilom što prije udalji sa ove lokacije.

Lica koja su blokirala magistralni put okružili su vozilo i na razne načine aktivnim radnjama pokušali spriječiti kretanje službenog vozila prilikom udaljavanja sa pomenute lokacije,” navodi UP.

Dašić: Živim 22 godine u Crnoj Gori i još nemam državljanstvo i pravo glasa

Tivćanka Miljana Dašić ispričala je juče “Vijestima” da je prije 22 godine kao raslejeno lice došla sa Kosova, da je prijavljena u toj opštini ali da ni do danas nije stekla pravo na državljanstvo.

“Nisam rođena u Crnoj Gori, niti imam državljanstvo, niti imam pravo glasa. Ove godine se navršava 22 godine koliko živim ovdje, od mojih 26. Nemam pravo da biram ko će biti na vlasti u zemlji u kojoj živim, u kojoj želim da ostanem i za čiju sam se demokratiju i ljudska prava drugih nebrojeno puta, što kao građanka, što kao novinarka, borila. Iako biračko pravo ostvarujem u Srbiji (jer zbog pravne akrobatike ne mogu “legalno” boraviti ovdje bez državljanstva Srbije), ne glasam, jer mislim da niko nema pravo da odlučuje o životima građana zemlje u kojoj ne živi. Sa druge strane, o mom životu i životu svih onih koji žive u Crnoj Gori imaju pravo da odlučuju oni koji ovdje dođu kad su izbori. Ali oni su u odnosu na mene građani prvog reda, je li tako? Jer ipak, oni su rođeni ovdje, iako ih je uglavnom upravo ono što glasaju natjeralo da postanu dijaspora”, rekla je civilna aktivistkinja.

Ona dodaje da je zbog državljanstva, uprkos kompletnom školovanju i stalnom boravku u Crnoj Gori, prilikom upisivanja na fakultet imala jednak status kao državljani iz inostranstva: “Zbog toga sam morala da pauziram godinu, jer su samo dva strana studenta primali po smjeru. Uspjela sam tek naredne godine da upišem fakultet, takođe kao stranac, i nisam imala pravo na budžet tokom studija, kao ni na stipendije!.

Stižu li zvijeri u tužilaštvo?

Iz tužilaštva i policije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” - da li po službenoj dužnosti ili nečijoj prijavi utvrđuju ima li elemenata krivičnog djela u komentarima mnogih javnih ličnosti na društvenim mrežama, između ostalih doskorašnje ministarke Sanje Damjanović.

U prepisci na Fejsbuku, odgovarajući na pitanje: “Šta nam je činjeti”, ona je napisala: “Otvoriti kavez da zvijeri izađu”.

Polemika na toj društvenoj mreži počela je objavom njenog statusa, u kojem konstatuje da je “šokirana pokušajem brutalnog inženjeringa promjene nacionalnog bića Crne Gore”. “Biti beskućnik, biti protiv svoje zemlje, najveći je usud i bruka svakog pojedinca i svake generacije... Plan da nas uklonite neće proći. Ko ste vi? To vam nikada nećemo dozvoliti”, napisala je ona, povodom najavljene izmjene odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva.

Bonus video: