INCIDENT U BOGETIĆIMA

Prekršeni protokoli o zaštiti štićene ličnosti?

Policajac, koji je upravljao vozilom, dao je gas nakon što je dvadesetak demonstranata počelo da lupa po automobilu, a dvojica od njih se i popela na haubu vozila. Oni su tom prilikom oboreni sa automobila i lakše povrijeđeni

32130 pregleda 703 reakcija 132 komentar(a)
Incident sa službenim vozilom u kome je premijerova ćerka, Foto: Screenshot
Incident sa službenim vozilom u kome je premijerova ćerka, Foto: Screenshot

Da li je službenik Uprave policije poštovao interne protokole o zaštiti štićenih ličnosti, a tokom incidenta na putnom pravcu Podgorica - Nikšić, nisu odgovorili iz te institucije “Vijestima”. Državno vozilo sa kćerkom premijera Zdravka Krivokapića juče je na toj magistrali opkolila grupa demonstranata, prethodno spriječenih da dođu u glavni grad na protest ispred zgrade Vlade.

Policajac, koji je upravljao vozilom, dao je gas nakon što je dvadesetak demonstranata počelo da lupa po automobilu, a dvojica od njih se i popela na haubu vozila. Oni su tom prilikom oboreni sa automobila i lakše povrijeđeni.

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je taj službenik, najverovatnije, prekršio niz policijskih protokola, jer je prije nego što je i krenuo iz Nikšića, morao provjeriti trasu puta.

Kako su “Vijestima” pojasnili sagovornici iz UP, on je morao biti na vezi sa kolegama iz Nikšića i Danilovgrada, kako bi izbjegao susret sa masom. Osim toga, po policijskim procedurama nije ni smio ući u gužvu, nakon što je uočio blokadu, jer je na taj način ugrozio štićenu ličnost.

Policajac je nakon toga ugrozio i bezbjednost saobraćaja, nakon što je dodao gas dok su mu na haubi sjedjela dva čovjeka...

“Na putnom pravcu Nikšić – Podgorica dogodio se incident prilikom blokade saobraćajnice od strane okupljenih građana, u kojem je učestvovalo službeno motorno vozilo. Nikšićka policija je dokumentovala događaj o kojem će biti obaviješten tužilac. Policija će preduzeti dalje mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja”, saopšteno je juče iz UP.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tim povodom saopštili su da ministar Sergej Sekulović najoštrije osuđuje incident.

“Ovakvo ponašanje prevazilazi vandalsko i nasilničko ponašanje. Posebno brine jer je usmjereno protiv štićene ličnosti, pa je kao takvo izuzetno opasno po društvo u cjelini, sa mogućim nesagledivim posljedicama”.

Konstatovao je da napad na službeni automobil i štićenu ličnost, u ovom slučaju kćerku premijera Zdravka Krivokapića, predstavlja alarm za sve: “I upozorenje gdje nas mogu odvesti politički populizam i smišljeno podizanje tenzija”.

U saopštenju se navodi da je nalog unutrašnjoj kontroli da hitno ispita postupanje policijaca.

Predsjednik Vlade poručio je juče da kao otac nikad neće zaboraviti suze i strah njegove kćerke, ali i najavio da neće dozvoliti divljaštvo i bezakonje.

“Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja ćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje! U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite”, napisao je Krivokapić na Tviteru.

Premijer nije odgovorio na pitanja “Vijesti” - po kom osnovu je njegova kćerka juče putovala na realciji Podgorica - Nikšić, s obzirom na to da je mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa zabranjen međugradski saobraćaj.

“Da li ona ima potvrdu kojom je izuzeta od zabrane međugradskog saobraćaja”, jedno je od pitanja poslatih Krivokapiću.

Uprava policije sinoć je saopštila da je njihov službenik u mjestu Bogetići, naišao na grupu lica koja su blokirala putni pravac i kretanje prema Nikšiću.

“U nemogućnosti da nastavi kretanje ka Nikšiću, a cijeneći trenutnu situaciju na blokiranom dijelu puta policijski službenik koji je upravljao službenim vozilom je uz pomoć nikšićke policije pokušao da se vrati u Podgoricu....Vozilo u kojem su se nalazile štićene ličnosti okružila je grupa lica koja je pokušavala da onemogući nesmetan povratak u Podgoricu čime je bila ugrožena bezbjednost kako štićenih ličnosti, tako i policijskog službenika.

Imajući u vidu naprijed navedeno policijski službenik je pokušao da se službenim vozilom što prije udalji sa ove lokacije.

Lica koja su blokirala magistralni put okružili su vozilo i na razne načine aktivnim radnjama pokušali spriječiti kretanje službenog vozila prilikom udaljavanja sa pomenute lokacije,” navodi UP.

Preporučujemo za Vas