SD: Poljuljana podrška parlamentarne većine Vladi

Iz te partije su kazali da su zadovoljni činjenicom da je Vlada odlučila da povuče planirane izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom

3452 pregleda 10 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate

Vlada mora biti svjesna da je njena podrška unutar parlamentarne većine poljuljana i da su za odluke koje zadiru u suštinu koncepta građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore neophodne konsultacije svih relevantnih donosilaca odluka, poručile su Socijademokrate (SD).

Iz te partije su kazali da su zadovoljni činjenicom da je Vlada odlučila da povuče planirane izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

“Vjerujemo da je shvatila da su eventualne promjene legislative u oblasti državljanstva u nadležnosti skupštinskog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reform”, kazali su iz SD-a.

Oni su poručili da premijeru Zdravku Krivokapiću i svim članovima Vlade mora biti jasno da se takvi jednostrani potezi, koji podgrijavaju tenzije, ne smiju povlačiti tek tako.

“Vlada mora biti svjesna da je i ovako na klimavim nogama, da je njena podrška unutar parlamentarne većine ozbiljno poljuljana i da su za sve odluke koje zadiru u suštinu koncepta građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore neophodne široke konsultacije svih relevantnih donosilaca odluka”, rekli su iz SD-a.

Toga su, kako su naveli, svjesni i partneri iz Evropske unije čije upozorenje povodom tih pitanja “predstavlja jasnu poruku Vladi da ovako kako su namjerili neće moći”.

Iz SD-a su kazali da su građani Crne Gore na demokratskim protestima pokazali svoj odnos prema temeljnim vrijednostima samosvjesne i suverene Crne Gore, i da nijesu dozvolili sprovođenje planiranog etničkog i izbornog inženjeringa.

“Nije to dozvolila ni crnogorska dijaspora koja je još jednom potvrdila apsolutnu privrženost građanskoj i nezavisnoj Crnoj Gori”, naveli su iz te partije.

Oni su kazali da su se građani, bez partija, samoinicijativno okupljali u svim gradovima i time poslali sasvim jasnu poruku.

“Da je interes Crne Gore iznad interesa bilo kojeg pojedinca ili organizacije, zbog čega i oni i naša dijaspora, po ko zna koji put, zaslužuju ogromno poštovanje”, zaključili su iz SD-a.

Bonus video: