VLADAVINA PRAVA U FOKUSU PROCESA

Adam: Belgija se istinski zalaže za pristupanje Crne Gore EU

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić naglasila je da je strateški vanjskopolitički prioritet Crne Gore članstvo u EU

2208 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Gsv.gov.me
Foto: Gsv.gov.me

"Vladavina prava, u skladu s Novom metodologijom pregovaračkog procesa, će nastaviti da bude u fokusu procesa, uz odlučan stav Vlade po pitanju nulte tolerancije na korupciju i organizovani kriminal", poručila je glavna pregovaračica, Zorka Kordić.

Ona se danas sastala sa sa ambasadorom Belgije Kunom Adamom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Kordić je naglasila da je strateški vanjskopolitički prioritet Crne Gore članstvo u EU.

"Kordić je upoznala ambasadora da Kancelarija za evropske integracije predvodi proces koordinacije poslova EU, te da su, uprkos nedovršenoj pregovaračkoj strukturi, donijeta planska dokumenta i prilog Izvjestaju EK, kao i uspješno organizovani sastanci pododbora unutar strukture SSP. Sa druge strane, paralelno sa postupnim građenjem strukture za pregovore, radi se na planu jačanja kapaciteta u pregovaračkoj strukturi i mapi puta za zatvaranje poglavlja, a sve s ciljem kvalitetnog ispunjavanja svih obaveza iz evropske agende", navodi se u saopštenju.

Adam je, kako se dodaje, istakao da se Belgija istinski zalaže za što skorije pristupanje Crne Gore EU, naglasivši da je na tom putu ipak neophodno prethodno ispuniti određene uslove i kriterijume, pogotovo u oblasti vladavine prava.

On je, kako je saopšteno, pozdravio usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, te istakao da ga raduje što Crna Gora nastavlja da održava svoj vanjskopolitički kurs, u kojem proces evropske integracije neupitno ostaje prioritet.

"Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa ekspertskom podrškom Belgije u više pregovaračkih oblasti, za šta, kako je ambasador istakao, možemo računati na potrebnu ekspertizu", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas