Ambasador Rumunije: Članstvo Crne Gore u NATO potvrda velikog napretka

Injac je, povodom sadržajne bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, izrazila očekivanje da će i u narednom periodu biti prilike za dodatno unaprjeđivanje i razvijanje, u skladu sa obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO

4246 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Članstvo Crne Gore u NATO potvrda je velikog napretka i uspješno sprovedenih reformi u sektoru odbrane i drugim relevantnim oblastima, kazao je rumunski ambasador Matei Viorel-Ardeleanu tokom sastanka sa ministarkom odbrane Oliverom Injac.

Ambasador je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, istakao uvjerenje da će bilateralna saradnja dvije zemlje nastaviti da se produbljuje utvrđenom dinamikom, te potvrdio namjeru Rumunije da i u narednom periodu bude snažan partner Crnoj Gori, posebno na polju evropskih integracija.

Ministarka je čestitala ambasadoru na novoj dužnosti i zahvalila na sveobuhvatnoj podršci koju Rumunija u kontinuitetu pruža Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore. Injac je, povodom sadržajne bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, izrazila očekivanje da će i u narednom periodu biti prilike za dodatno unaprjeđivanje i razvijanje, u skladu sa obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO.

Injac je, kako je saopšteno, informisala ambasadora o aktuelnim planovima i prioritetima Ministarstva odbrane za dalji razvoj odbrambenog sistema, te naglasila posvećenost Crne Gore očuvanju stabilnosti i bezbjednosti regiona, kroz razvijanje i unaprjeđenje regionalne saradnje. Pozdravila je i spremnost Rumunije da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, kao i na jasnoj podršci politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

Tokom sastanka, sagovornici su se osvrnuli i na pandemiju koronavirusa, koja trenutno predstavlja najveći izazov na globalnom nivou i istakli važnost međusobne solidarnosti i podrške kao najznačajnijeg oružja za prevazilaženje istog.

Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Rumunije za Crnu Goru, pukovnik Lovin Šerban.

On se u odvojenim susretima sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem, kao i sa vršiocem dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem, dodaju iz Ministarstva.

Tokom sastanka general-majora Pešića i pukovnika Šerbana, iskazano je zadovoljstvo po pitanju dosadašnje saradnje Crne Gore i Rumunije u oblasti odbrane, kao i očekivanje da će aktivnosti predviđene Planom bilateralne saradnje za 2021. godinu uticati na dodatno unapređenje iste. General-major Pešić istakao je važnost očuvanja kontinuirane saradnje imajući u vidu da Rumunija, kao NATO saveznica i dio evropske porodice može doprinijeti snažnijem profilisanju Crne Gore na njenom evropskom putu.

Pukovnik Pantović i pukovnik Šerban razgovarali su o aktuelnim mogućnostima zajedničkog učešća na vojnim vježbama, doprinosu dvije zemlje NATO komandnoj strukturi, kao i podršci koje dvije zemlje pružaju u okviru međunarodnih misija, zaključili su iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: