Opozicija: Tužioci treba da razbijaju štabove

Opozicija je tokom izbornog dana na Cetinju i u Mojkovcu tražila intervenciju policije i tužilaštva, navodeći da se na pojedinim mjestima glasačima dijeli novac
84 pregleda 9 komentar(a)
Cetinje izbori Obod Genex, Foto: Filip Roganović
Cetinje izbori Obod Genex, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.12.2017. 21:02h

Tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) moraju angažovati operativne timove na dan izbora kako bi spriječili djelovanje mini štabova Demokratske partije socijalista (DPS), smatraju u opoziciji. U DPS-u tvrde da mini štabovi ne postoje, već se radi o “spinovanju iz opozicije i dijela medija”.

Podsjećajući na neregularnosti tokom lokalnih izbora na Cetinju, u Mojkovcu, Petnjici i Tuzima, član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović navodi da su mini štabovi DPS-a ključni instrument preko kojeg se “sprovode izborne krađe”.

“Predstavnici opozicije na Cetinju su targetirali nekoliko punktova za kupovinu glasova sa centrom u zgradi “Obod-Genex” iz koje su iznošene vreće sa novcem. I sve se to dešavalo pored pripadnika policije koji ne da nijesu sprečavali krađu već su bili zaštita”, kazao je Vujović, navodeći da svi znaju gdje se štabovi nalaze.

Opozicija je tokom izbornog dana na Cetinju i u Mojkovcu tražila intervenciju policije i tužilaštva, navodeći da se na pojedinim mjestima glasačima dijeli novac. Funkcioner Albanske alternative Nik Đeljošaj je opštužio šefa podgoričkog odbora DPS-a Vladana Vučelića da lično koordiniše mini štabovima u Malesiji, što je ovaj demantovao. Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je uoči parlamentarnih izbora najavljivao dežurstva u osnovnim tužilaštvima, pozivajući građane da prijave neregularnosti.

“Specijalnom tužilaštvu je data nadležnost u djelima protiv povreda izbornih prava, a tu imamo frapantnu pasivnost i nečinjenje. Postavlja se pitanje zašto ne postoje operativni timovi Tužilaštva i ASK. Svako je toga dana na Cetinju znao što se radi”, tvrdi Vujović, dok u DPS-u navode da opozicija time “traži alibi za izborne poraze”.

“Ovu vrstu optužbi komentarišemo kao traženje alibija za debakl koji je opozicija doživjela na lokalnim izborima. Ne možemo a da ne primijetimo da u toj potrazi učestvuje i vaš medij, insistiranjem na temama koje su klasični opozicioni spinovi i nemaju nikakvu relevantnost za javnost u Crnoj Gori”, tvrde u DPS-u.

Da optužbe za zloupotrebe u izbornim štabovima nijesu samo spinovanje medija, pokazali su izbori u Beranama 2014. godine kada su opozicioni aktivisti u privatnim kućama i poslovnim objektima od članova DPS-a zaplijenili novac i spiskove birača. Aktivisti koalicije “Zdravo Berane” ušli su tada u dva mini štaba u mjesnim zajednicama Park i Lim gdje su, između ostalog, oduzeli rokovnik jednog lokalnog funkcionera DPS-a u koji su zapisani detalji o kupovini glasova.

Većina glasača je, prema tvrdnjama opozicije, od DPS-a primala jednokratnu novčanu pomoć ili novac po osnovu putnih troškova dolaska u Berane na glasanje. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je zbog toga podnijela krivične prijave protiv funkcionera DPS-a ali i 306 glasača “koji su prodali svoje biračko pravo”.

Vujović smatra da Tužilaštvo kasni sa reakcijom, čekajući da se iz mini štabova uklone svi tragovi ali da izostaju i sudske kazne.

“Državne institucije ne štite Ustav i zakone, već su svojim nečinjenjem dio projekta izborne krađe. Sjetimo se Berana i gomila novca pronađenih u mini štabovima DPS-a. Što se promijenilo u međuvremenu, da li je ko procesuiran zbog svega ovoga? Da ne pominjem kupovine ličnih karata za DPS što je konstatovano u izvještajima EK ali i aferu “Snimak” i pravosnažno osuđene DPS aktere izbornih kradja koji su nakon toga od partije nagradjeni visokim funkcijama”, upozorio je on.

Bonus video: