PzP zatražio parlamentarnu istragu o radu državnih organa tokom dešavanja u Srebrenici

Poslanici Pokreta za promjene predložili i formiranje Anketnog odbora

6560 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Poslanici Pokreta za promjene uputili su predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću i poslaničkim klubovima parlamentarne većine predlog za otvaranje parlamentarne istrage i formiranje Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose, kako su naveli, na rad državnih organa u vezi sa snabdijevanjem gorivom, municijom i drugoj materijalno-tehničkoj, vojnoj i logističkoj podršci Vojsci Republike Srpske oko Srebrenice, u periodu od avgusta 1994. do novembra 1995. godine, za vrijeme sankcija koje je Savezna Republika Jugoslavija uvela RS.

Predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanje Anketnog odbora potpisali su poslanici - Nebojša Medojević, Branko Radulović, Branka Bošnjak, Vladan Raičević i Jovanka Bogavac.

“Imajući u vidu da je prethodni režim u Crnoj Gori, 90-ih godina bio sastavni dio ratno agresivne politike SRJ i imao direktno učešće i odgovornost za slučajeve u kojima su masovno kršena osnovna ljudska prava i međunarodne konvencije i gdje postoje dokumentovane optužbe svjedoka da se radilo o ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti, a u određenim slučajevima i osuđujuće presude međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, cijenimo da je u javnom interesu prikupiti saznanja i činjenice o dešavanjima u periodu od avgusta 1994. do novembra 1995. koja su povezana sa masakrom i ratnim zločinom u Srebrenici”, navodi se u obrazloženju odluke, kako je saopšteno iz PzP-a.

Bonus video: