"ODLUČNA PODRŠKA"

Radulović i Injac učestvovali na sastanku NATO-a

Crna Gora u septembru prošle godine okončala svoj operativni angažman u Avganistanu, gdje je u okviru misija ISAF i "Odlučna podrška" bio angažovan ukupno 21 kontingent sa preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore

4114 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović i ministarka odbrane Olivera Injac učestvovali su na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO u formatu ministara vanjskih poslova i ministara odbrane, koji je održan putem video konferencije.

Sastankom je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"U fokusu sastanka je bio status misije "Odlučna podrška" u Avganistanu. U tom kontekstu, Radulović i Injac su pozdravili napore Sjedinjenih Američkih Država u davanju novog zamaha pregovorima između Vlade Avganistana i Talibana, koji za cilj imaju okončanje dugogodišnjeg konflikta. Iako je sam proces pregovora veoma kompleksan i neizvjestan, od velikog je značaja, imajući u vidu činjenicu da je političko rješenje jedini način da se dugoročno osigura da Avganistan više nikada ne bude utočište za međunarodni terorizam. Ministri su takođe naglasili da je važno da suprotstavljene strane u Avganistanu budu konstruktivne u pronalaženju trajnog rješenja", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaje se da su Radulović i Injac podsjetili da je Crna Gora u septembru prošle godine okončala svoj operativni angažman u Avganistanu, gdje je u okviru misija ISAF i "Odlučna podrška" bio angažovan ukupno 21 kontingent sa preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore.

Crna Gora nastavlja da podržava Avganistan kroz doprinos Povjerilačkom fondu za održivost avganistanskih snaga bezbjednosti. Nakon višegodišnjeg prisustva u Avganistanu, došao je trenutak da saveznici donesu odluku o budućem odnosu Alijanse i Avganistana. Po principu „zajedno unutra, zajedno vani“ odlučeno je da saveznici povuku snage postepeno u narednih par mjeseci. Imajući u vidu značaj Avganistana za međunarodni mir i stabilnost, NATO će nastaviti sa podrškom Avganistanu u daljoj izgradnji institucija i jačanju vladavine prava", navodi se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas