Darmanović: Jedinstvo Alijanse ključno za očuvanje kolektivne bezbjednosti

Darmanović je, u okviru diskusije ministara na temu politike otvorenih vrata, istakao značaj kredibilnog sprovođenja ove politike prema svim aspirantima
4 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2017. 15:44h

Jedinstvo i solidarnost Alijanse ključni su za očuvanje kolektivne bezbjednosti, rekao je crnogorski šef diplomatije, Srđan Darmanović.

Drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu održana je sesija u okviru Komisije NATO - Gruzija na kojoj je iskazana praktična i politička podrška Gruziji kao aspirantu za članstvo u Alijansi.

Saveznici su razgovarali i o projektovanju stabilnosti Alijanse i postignutim rezultatima u borbi protiv terorizma.

"U tom kontekstu, Darmanović je iskazao podršku Crne Gore jedinstvu i solidarnosti Alijanse i posvećenost naše zemlje ispunjavanju zajedničkih ciljeva", kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

Kako se navodi, u cilju pravovremenog odgovora na savremene izazove i jačanja kolektivne bezbjednosti, ministri su se saglasili da treba unaprijediti politiku odvraćanja i odbrane, nastaviti dijalog i podršku partnerima u Istočnoj Evropi.

Darmanović je, u okviru diskusije ministara na temu politike otvorenih vrata, istakao značaj kredibilnog sprovođenja ove politike prema svim aspirantima.

"Ocijenio je da članstvo Crne Gore ima pozitivne implikacije na cijeli region i da može biti podsticaj regionalnim aspirantima za rad na ispunjavanju standarda i uslova za članstvo u NATO-u", kaže se u saopštenju.

Ministri su razmotrili pregled rezultata u ovoj godini i dali smjernice za predstojeći Samit Alijanse, planiran u julu naredne godine.

Bonus video: