Bokobran: Crno na bijelo najkvalitetnija opcija za održivi razvoj Boke Kotorske

Ističu da pored umjetnosti, kulture, istorije, fantastičnih pejzaža, Boka ima i veliki broj sposobnih i iskusnih ljudi, koji ne nalaze okvir kroz koji bi mogli ponuditi stručnu pomoć za dobrobit zajednice

3034 pregleda 1 komentar(a)
Bokobran, Foto: URA
Bokobran, Foto: URA

Politički cilj Bokobrana je surova meritokratija, a razvojni cilj - vraćanje Boki njenog Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali u novom i sveobuhvatnijem obliku.

Zbog toga je, kako je saopšteno iz ove građanske inicijative, Bokobran u Herceg Novom podržao platformu Crno na bijelo, jer je prepoznaje kao najiskreniju i najkvalitetniju političku opciju za ostvarenje naših ciljeva - očuvanje baštine i perspektiva za održivi razvoj Boke Kotorske.

Kako navode, Boka Kotorska je prirodni i kulturni pejzaž koji na jedinstven način, na malom prostoru, obuhvata veoma raznoliko i vrijedno prirodno i kulturno nasljeđe, a samo ime je gotov brend.

"Činjenica je da sa dobrom organizacijom, širokom participacijom lokalnog stanovništva i oslanjanjem na iskustva i znanja nauke i struke u veoma kratkom periodu možemo potpuno okrenuti priču i naš autentični način života, bogatu istoriju i jedinstvenu prirodu, uz primjenu inovativnih ideja i revitalizaciju graditeljskog nasljeđa, ponuditi različitim nišama gostiju na globalno rastućem tržištu turizma posebnih interesa", kazali su iz Bokobrana.

Ističu da pored umjetnosti, kulture, istorije, fantastičnih pejzaža, Boka ima i veliki broj sposobnih i iskusnih ljudi, koji ne nalaze okvir kroz koji bi mogli ponuditi stručnu pomoć za dobrobit zajednice.

"Uz regionalnu naučno-edukativnu laboratoriju, koja bi djelovala projektno, finansirana javnim i sredstvima iz predpristupnih i mediteranskih fondova, Boka bi se veoma brzo mogla pozicionirati kao zelena destinacija. Tražimo i nalazimo put ka jedinoj globalno rastućoj političkoj paradigmi, a to su zelene politike koje dokazuju svoju logiku. Svjedoci smo da se posljednjih decenija ovaj prostor posmatra prije svega kao potrošna roba i plijen, koji zakonskim i mimozakonskim rješenjima iz dana u dan gubi na svojoj vrijednosti i autentničnosti."

Dodaju da se Boka za sada razvija pretežno na pogrešan način, prodajući, "kako se narodski kaže ono što zovu dugoročni zakup, najvrijednije djelove našeg zajedničkog prostora."

"Mi imamo sva prava i razloge da zahtijevamo da se prostorom Boke, njenim resursima i perspektivama, u buduće bavimo u Boki, predvođeni naučnicima i stručnjacima, kojih je i među nama veliki broj. Politički cilj Bokobrana je surova meritokratija, a razvojni cilj - vraćanje Boki njenog Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali u novom i sveobuhvatnijem obliku. Želimo da se Boka razvija kao regija, te smatramo da joj je potrebna Regionalna razvojna agencija, kao zajedničko tijelo svih bokeljskih opština, istovremeno naučno-stručna laboratorija i edukativni centar. Crno na bijelo- Može bokeški. Mora bokeški, jer Boka to mirita. Za Novi novih šansi. Za nove šanse za Boku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: