Lajčak Raduloviću: Evropska perspektiva je najvažnija pokretačka snaga reformskih procesa

Razgovor je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, bio prilika da dvojica diplomata iskažu uvjerenje da politika proširenja i evropske integracije ima izrazitu važnost, ne samo za zemlje aspirante, već i za samu Uniju

5847 pregleda 5 komentar(a)
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube
Lajčak, Foto: Screenshot/Youtube

Evropska perspektiva je najvažnija pokretačka snaga reformskih procesa, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak tokom onlajn /online/ razgovora sa ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem.

Razgovor je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, bio prilika da dvojica diplomata iskažu uvjerenje da politika proširenja i evropske integracije ima izrazitu važnost, ne samo za zemlje aspirante, već i za samu Uniju.

„Evropska perspektiva je najvažnija pokretačka snaga reformskih procesa“, kazao je Lajčak.

On je rekao da veliki procenat podrške koju evropska ideja ima u Crnoj Gori i koji, po riječima njenog ministra vanjskih poslova, iznosi oko 80 odsto, predstavlja svojevrstan kapital za samu EU.

Radulović je kazao da je povjerenje crnogorskih građana dokaz posvećenosti evropskom sistemu vrijednosti.

Radulović
Radulovićfoto: MVP

„U Crnoj Gori je EU glavni pokretač, a Vlada, kao izrazito proevropska, ulaže intenzivne napore za ekonomski, medicinski i društveni oporavak“, rekao je Radulović.

On je, govoreći o zalaganju Vlade u cilju ispunjenja strateških ciljeva, kazao da je uvjeren da će Crna Gora nastaviti da ispunjava zadatke iz EU agende i da će ubrzati reformske procese.

Radulović je rekao da je i regionalna saradnja za Crnu Goru od suštinskog značaja za prosperitet njenih građana.

O tome, kako je naveo, svjedoči činjenica da je, kao zemlja koja se već nalazi u fazi pregovora tokom kojih je privremeno zatvorila određena poglavlja, spremna da sa svojim iskustvom u ovoj oblasti pomogne državama okruženja.

Lajčak je, kako je saopšteno, ponovio važnost uloge Crne Gore u regionalnom dijalogu.

On je pohvalio posvećenost Crne Gore evropskoj integraciji, o čemu, kako je naveo, govori i prihvatanje nove metodologije u pristupanju EU.

Bonus video: