Savjet za odbranu i bezbjednost

Đurović izabran za novog načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, Dakić razriješen

Đurović je na funkciju izabran na predlog ministarke odbrane Olivere Injac

79911 pregleda 870 reakcija 76 komentar(a)
Sa sjednica Savjeta, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Sa sjednica Savjeta, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 16.04.2021. 21:30h

Savjet za odbranu i bezbjednost izabrao je brigadnog generala Milutina Đurovića za novog načelnika Generlštaba Vojske Crne Gore.

On je na tu funkciju izabran na predlog ministarke odbrane Olivere Injac.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore je saopšteno da je danas u Vili Gorica u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U saopštenju se dodaje da su u radu sjednice učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.

"Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, na prijedlog ministarke odbrane, unaprijedio pukovnika Milutina Đurovića u čin brigadnog generala i postavio na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore. Na mjesto zamjenika načelnika Generalštaba postavljen je pukovnik Željko Radulović. Dosadašnji načelnik, general major Dragutin Dakić razriješen je od dužnosti zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju", ističe se u saopštenju.

Iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore su dodali da je na sjednici razmatran Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama, mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

"Savjet je prihvatio Izvještaj i konstatovao da su učešćem u međunarodnim vježbama pripadnici Vojske unaprijedili sposobnosti, stekli nova iskustva i znanja koja su usvojili od partnera i saveznika koju kasnije primjenjuju u izvršavanju redovnih zadataka u sve tri misije Vojske Crne Gore. Pored izvršavanja redovnih zadataka, pripadnici Vojske su kroz saradnju sa drugim institucijama dali ogroman doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa. Članovi Savjeta upoznati su sa Izvještajem o stanju u Vojsci Crne Gore za 2020. godinu", piše u saopštenju.

Navodi se i da je Savjet za odbranu i bezbjednost utvrdio Pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme učešća u NATO misiji u Iraku- NMI i misiji Evropske unije za obuku u Maliju - EUTM.

"Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministarke odbrane donio odluke o razrješenjima oficira u Vojsci Crne Gore koji su stekli uslov za penziju", zaključuje se u saopštenju.