Buđenje zlih balkanskih duhova

Treba raditi na prevladavanju etno-nacionalističkih narativa, ne treba ih podsticati, poručio Tomas Vajc. Non-pejper je kontraproduktivni pamflet, ali reflektuje ćorsokak u kome se nalazi region, kaže Željko Pantelić. Posebno je važno da EU iznese svoj stav o novim granicama na Balkanu, ističe Jovana Marović

63475 pregleda 767 reakcija 212 komentar(a)
Mapa sa prekrojenim granicama, Foto: Facebook
Mapa sa prekrojenim granicama, Foto: Facebook

Non-pejper koji se pojavio u medijima, a predviđa prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, izazvao je oštre reakcije u regionu, ali i u Briselu, odakle su stigla upozorenja da su ovakve nacionalističke ideje opasne i bude “zle duhove”.

Regionalni mediji su objavili da je autor Non-pejpera slovenački premijer Janez Janša, koji to demantuje.

Janša
Janšafoto: Screenshot/Youtube

Taj nezvanični dokument predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje djelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, pripajanje Albaniji djelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom.

To bi, kao se navodi, bio način za rješenje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu i ubrzanje puta ka EU i NATO.

U Non-pejperu, koji su objavili slovenački portal Necenzurirano, zatim agencija Beta, piše da su glavni problem Zapadnog Balkana neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata.

“Bivše Kraljevina Jugoslavija i poslijeratna SFRJ su skrivale i ublažavale te probleme koji su se rasplamsali poslije raspada SFRJ. Dejtonski sporazum je zaustavio rat u Bosni, a NATO kampanja je okončala etničko čišćenje na Kosovu šest godina kasnije. Naporima EU i NATO uspostavljen je mir, data su obećanja o evropskoj perspektivi, ostvaren je napredak u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, ali ključna pitanja su ostala neriješena. U principu Dejtonski sporazum negirao je status postignut u oružanim sukobima, ali su praktična rješenja de fakto omogućila njegovo priznavanje. Na osnovu postojećih metoda i ritma rješavanja problema teško je zamisliti evropsku perspektivu Srbije i Kosova, a članstvo BiH u EU je potpuno isključeno”, navodi se u dokumentu.

Janša je na Tviteru demantovao da je dostavio dokument EU, a juče je u telefonskom razgovoru sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefikom Džaferovićem rekao da ne postoji Non pejper koji bi se mogao dovesti u vezu sa Vladom Slovenije.

Evropska komisija nije dobila ovaj dokument, potvrdio je za “Vijesti” portparol EK Peter Stano.

Stano
Stanofoto: Betaphoto

“Nikada ne komentarišemo razne dokumente koje objavljuju mediji. Osim toga, u ovom konkretnom slučaju nije na Evropskoj komisiji ili Evropskoj službi za vanjske poslove da se izjašnjava po pitanju navodnog Non-pejpera, jer Komisija nije primila ništa slično i nije upoznata s navodnim sadržajem tog dokumenta”, kazao je Stano.

Da u Evropskom parlamentu nijesu vidjeli taj dokument, rekao je za “Vijesti” austrijski zastupnik u EP Tomas Vajc (partija Zeleni).

“U EP nikad nijesmo direktno dobili ovaj Non-pejper, već smo ga vidjeli u medijskim izvještajima. Ono što se tamo može vidjeti krajnje je zabrinjavajuće, posebno u svjetlu narednog predsjedavanja EU koje će Slovenija preuzeti prije ljeta”, rekao je Vajc.

Ideja “mirnog” raspada BiH opasna i odražava nacionalistički cilj uništenja te države: Vajc
Ideja “mirnog” raspada BiH opasna i odražava nacionalistički cilj uništenja te države: Vajc foto: Savo Prelević

Smatra da je ideja “mirnog” raspada BiH opasna i odražava nacionalistički cilj uništenja te države, što je program koji ima hrvatski HDZ.

“To bi moglo dovesti do novih ratova, etničke podjele, velike ljudske patnje i raseljavanja u regiji. ‘Zeleni’ i ja borimo se protiv takvih kobnih ideja u EP-u i nastavićemo to da radimo. Trebalo bi zajedno da radimo na prevladavanju etno-nacionalističkih narativa i predloga, umjesto da ih podstičemo”, poručio je Vajc.

Analitičar i novinar Nedeljnika Željko Pantelić za “Vijesti” kaže da je ovaj Non-pejper kontraproduktivni pamflet, ali reflektuje ćorsokak u kome se nalazi region.

Ovo bi moglo da probudi svijest da je potrebno pokrenuti malo proces proširenja: Pantelić
Ovo bi moglo da probudi svijest da je potrebno pokrenuti malo proces proširenja: Pantelićfoto: Screenshot/Youtube

Smatra da Janša nema nikakvu specifičnu težinu u EU i njegove ideje ne vrijede mnogo.

“Jedina pozitivna strana ove priče bi mogla da bude eventualno buđenje svijesti u pojedinim važnim prijestonicama da je potrebno barem pokrenuti malo proces proširenja, ako već nije moguće ubrzati ga. Stajanje u mjestu i sve evidentnija nemogućnost da dođe do proširenja na države Zapadnog Balkana otvara prostor za naše regionalne zle duhove”, naveo je Pantelić.

Izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović upozorava da je svaka priča o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu opasna, vodi natrag u devedesete od kojih se region još nije oporavio i vraća na velika vrata politiku koja je dovela do ratova i velikog broja žrtava.

Priča na velika vrata vraća politiku koja je dovela do ratova: Marović
Priča na velika vrata vraća politiku koja je dovela do ratova: Marovićfoto: Privatna arhiva

“Zvaničnici EU se još nisu izjasnili o sadržaju Non pejpera koji je procurio u javnost i, bez obzira na to da li je ovaj papir potekao iz kabineta premijera Slovenije ili ne, posebno je važno da EU iznese svoj stav o novim granicama na Zapadnom Balkanu. Dodatno, EU bi trebalo da bude jasna u svojim stavovima u vezi sa ovim pitanjem upravo zbog ovakvih ‘inicijativa’, a njena veća posvećenost regionu je prijeko potrebna. Ovakve ideje su samo dodatni ‘vjetar u leđa’ narastajućem nacionalizmu na Zapadnom Balkanu”, upozorila je Marović.

Janša (Slovenska demokratska stranka) tvrdi da se radi o lažnom dokumentu i “lažnoj mapi koju po Balkanu širi mreža Draga Kosa i Tanje Fajon”.

Slovenačka zastupnica u evropskom parlamanetu Tanja Fajon (Socijaldemokrate) je na konferenciji za novinare u Ljubljani demantovala te navode, nazvavši ih lažnim i pozvala Janšu da pojasni svoj stav o proširenju na Zapadni Balkan, posebno o Bosni i Hercegovini.

“Nijesam nikome dostavila nikakav dokument, dobro sarađujem sa BiH, i moja gledišta su sasvim jasna: Potrebno je da govorimo o unapređenju Dejtonskog sporazuma, a ne o dezintegraciji“, rekla je Fajon.

Ona je kazala da taj dokument nije vidjela, ali vjeruje da kruže remetilačke, nacionalističke ideje i ne bi se iznenadila da neke od njih dolaze i iz Slovenije.

Iz regionalne mreža Inicijativa mladih za ljudska prava - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija u petak su saopštili da ko god da je autor pomenutog dokumenta, samo je artikulisao višedecenijske aspiracije ekstremnih nacionalista različitih nacija.

“U ime te politike, devedesetih su žrtvovani životi više od 130.000 ljudi, a stotine hiljada su protjerani u etničkim čišćenjima, kako bi se stvorila etnički čista sela, gradovi, teritorije i države. Vojne, policijske i paravojne akcije ubistava, progona, logora u cilju sprovođenje ove politike su pred domaćim i međunarodnim sudovima ispravno okarakterisani kao ratni zločini, zločini protiv čovečnosti, u slučaju Srebrenica: genocid”, podsjećaju iz Inicijative.

Na Zapadnom Balkanu je, kako dodaju, teškom mukom ostvareno i održano primirje, ali nije postignut trajni mir i najbolji dokaz ove tvrdnje je činjenica da predlozi sadržani u ovom Non-pejperu cirkulišu u visoko-političkim krugovima kao predlozi vrijedni pažnje.

Navode da uz sve svoje mane, non pejper je ponudio jedan osvežavajući i novi koncept - da Evropa preuzme odgovornost i liderstvo u postizanju mira na Balkanu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je novinarima u Sarajevu da ideje u Non pejperu nijesu nove, već su postojale i prije početka rata u BiH.

“Po tom papiru, koliko ja vidim, BiH ne bi ostala. Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske”, naveo je Komšić.

Istakao je da ovo nijesu stvari od juče, već da je “sve to pripremano i da bog dragi zna šta će sve izaći u narednim danima vezano za ovu priču”.

“Naravno da je opasno, taj ekstremni fašizam, nacionalizam i šovinizam, koji je preuzeo vlast u pojednim evropskim zemljama i dobio institucije na raspolaganje, poput diplomatskog aparata, obavještajnih službi, cijele državne infrastrukture je opasniji nego što je bio prije nego što se dokopao svih tih instrumenata vlasti”, ocijenio je Komšić, prenijeli su mediji iz BiH.

Iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog za Radio Slobodna Evropa rekli su da ni na jednom od sastanaka koje je Pendarovski imao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom u proteklom periodu nije razgovarano o bilo kakvom mogućem prekrajanju granica na Balkanu.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je postojanje mape u vezi sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu, prenio je Kosovo online.

“Razgovarao sam s njim davno. Takođe sam vidio taj dokument koji je objavljen. Nemam komentar”.

EU da promijeni politiku prema regionu

Jovana Marović podsjeća da su države regiona u stalnom stanju političke krize, suočavaju se sa korupcijom, organizovanim kriminalom, klijentelizmom i nepotizmom i brojnim drugim problemima, uključujući i ekonomske, pa je otuda neophodna intervencija EU i njenih država članica koja će promijeniti život građanki i građana na bolje, a ne političke kalkulacije i projekcije koje će voditi novoj nesigurnosti i sukobima.

“Iako je politiku EU prema regionu, koja se već godinama unazad svodi na održavanje statusa quo, potrebno mijenjati, poziv na crtanje novih granica nije poželjan pravac i nije dobar ni po jednom osnovu”.

Abazović: Dosta nam je problema, konflikata i tenzija

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je, komentarišući ideje iz Non-pejpera, da je Zapadnom Balkanu dovoljno problema, prekrajanja granica, konflikata i tenzija.

Abazović
Abazovićfoto: Ana Burić

“Moja ideja, za koju se politički borim, jeste da mi ne mijenjamo granice, ali da ih učinimo nevidljivim i da se svi nađemo unutar EU i da iz jedne zemlje u drugu prelazimo kao što se radi u skandinavskim zemljama, samo sa tablom, da znaju da su prešli, i da imamo jako dobre međususjedske odnose”, kazao je Abazović u emisiji “Načisto” TV Vijesti.

On je naveo da mu ono što je pročitao liči na klasičan populizam koji je sada aktuelan i van Crne Gore i u Evropi.

“Tako mi to zvuči sa političkog aspekta, ali ne želim da sa nekom sigurnošću govorim da je to nešto egzistencijalno, da nije neka medijska podmetačina i spin, ali je u svakom slučaju jako opasno”.

Dodik: BiH se ne može održati, insistiraću na mirnom razlazu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će uporno insistirati na konceptu “mirnog razlaza”, odnosno raspada države kojoj je formalno na čelu.

Dodik
Dodikfoto: Betaphoto

Smatra da se BiH ne može održati, a tvrdi i da je to tema o kojoj se i u međunarodnoj zajednici sada sve više i glasnije govori.

“Uporno smo u iščekivanju trenutka kada ćemo mirni razlaz učiniti realnim”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, prenijela je Hina.

Dodik je ovakve komentare izrekao nakon što su druga dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić potvrdila da je predsjednik Slovenije Borut Pahor tokom posjete Sarajevu 5. marta tokom nezvaničnog razgovora postavio pitanje da li je moguć mirni razlaz u BiH.

Džaferović i Komšić su kazali da su Pahoru odmah rekli da je tako nešto nemoguće, odnosno da bi to bio uvod u novi rat, a da je Dodik izrazio drugačije mišljenje.

Dodik je kazao da Pahor nije jedini koji postavlja takva pitanja i tvrdi da su ona potpuno legitimna jer je BiH nefunkcionalna kao država pa je njen raspad “mirnim putem” jedini logični izlaz iz te situacije, tim prije što ne postoji nikakav dijalog o tome kako riješiti unutarnje probleme.

Dodao je da je alternativa tome eventualni dogovor o uspostavljanju neke nove državne zajednice koja bi se opet sastojala od tri nezavisne cjeline.

Njegova ocjena je kako je osim nepostojanja dogovora unutar BiH dodatni problem to što je izgubljen potencijal evropskih integracija, oko čega je u zemlji postojao kakav-takav konsenzus.

Tvrdi kako u EU ne postoji nikakav stvarni interes za proširenje na Zapadni Balkan, pa tako ni BiH nema nikakvih realnih izgleda za skoro članstvo.

Bonus video: