Đurašković: URA pokušala da izbriše CPC i pravo pravoslavnih Crnogoraca na svoju crkvu

"Očigledno je da se zakoni pišu u SPC a sami ugovor sa SPC u Beogradu"

5413 pregleda 32 reakcija 34 komentar(a)
Đurašković, Foto: SDP
Đurašković, Foto: SDP

Potpisivanje temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) a potpuno ignorisanje Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i prava pravoslavnih Crnogoraca je jasna potvrda puta kojim ide Vlada Crne Gore i njene "patriote" iz Građanskog pokreta URA, saopštio je danas Nikola Đurašković, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP).

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić juče je saopštio da je Vlada Crne Gore spremna za potpisivanje Ugovora sa SPC.

Građanski pokret URA je takođe juče saopštio da je krajnje vrijeme da temeljni ugovor dobije i pravoslavna vjerska zajednica, a pozvali su i da se objavi njegov sadržaj.

"Tajno, netransparentno, bez bilo kakvog uvida i stava javnosti pripremljen je temeljni ugovor sa SPC kreiran na bazi Zakona o vjeroispovjesti kojim je URA pokušala da izbriše CPC i pravo pravoslavnih Crnogoraca na svoju crkvu. Javnost ima pravo i mora da zna da li se na ovaj način kulturno blago Crne Gore, naše crkve i manastiri, tajno predaju SPC, odnosno drugoj državi. Valjda URA kao dio vlasti ne mora o ovom dokumentu da se informiše iz javnosti ili je pak istina da je temeljni ugovor pisan u Beogradu u sjedištu SPC?! Da li je u toku istorijska otimačina državne imovine?", istakao je Đurašković.

On je dodao da Zakon o vjeroispovjesti, izmjene kriterijuma za sticanje crnogorskog državljanstva, te namjera brisanja dijaspore iz biračkog spiska samo su dio primjera "snažne odbrane nacionalnih interesa" GP URA.

"Očigledno je da se zakoni pišu u SPC a sami ugovor sa SPC u Beogradu. Ništa čudno kada su to adrese na kojima se odlučuje i postupa po agendi "srpskog sveta". Pitamo se što je sledeće u režiji koalicije SPC-URA?", zaključio je Đurašković.

Bonus video: