Darmanović: I članice NATO-a moraju da se nose sa propagandom

„Iskazali smo zadovoljstvo kako se implementira saradnja u borbi protiv terorizma, borba protiv sajber treorizma“, kazao je Darmanović
109 pregleda 2 komentar(a)
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Srđan Darmanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2017. 19:03h

Crna Gora je kao članica NATO više zaštićena od bilo kakvog fizičkog napada, ali i te države moraju da se nose sa propagandom i sajber napadima, ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Darmanović u Briselu učestvuje na Ministarskom sastanku NATO-a na nivou ministara vanjskih poslova.

On je kazao da je prvog dana ministarskog sastanka raspravljano o saradnje EU i NATO i podsjetio da je na samitu u Varšavi potpisana zajednička deklaracija u vezi sa tim.

„Zadovoljstvo kako ta saradnje ide jer je koperacija između EU i NATO ključna za stabilnost današnjeg svijeta. Stalno je treba jačati EU kao jednu od stubova NATO-a jer je veliki broj članica EU istovremeno su članice Alijanse“, rekao je Darmanović crnogorskim novinarima u Briselu.

On je ocijenio da se EU i NATO suočavaju sa istim ili sličnim prijetnjama.

„Iskazali smo zadovoljstvo kako se implementira saradnja u borbi protiv terorizma, borba protiv sajber treorizma“, kazao je Darmanović.

On je, na pitanje da li očekuje miješanje Rusije u izborni sistem kad je Crna Gora članica NATO-a, kazao će takvih pokušaja vjerovatno biti.

„Nadamo se da, od kad smo članica Alijanse neće biti nasrtaja na naš izborni proces, ali moramo da uzmemo u obzir da je tako nešto moguće”, rekao je Darmanović.

Darmanović je ocijenio da je Crna Gora kao članica NATO-a, zaštićenija od bilo kakvog pokušaja fizičkog napada, što je bila intencija u oktobru.

„Ali i članice NATO moraju da se nose sa propagandom, sajber napadima, finansijkom pomoći anti nato i anti zapadnim strankama... To su stvari koje ne možete baš da sprečavate, možete protiv njih da se borite”, kazao je Darmanović.

Upitan, kako iskustvo Crna Gora kao članica NATO-a može da prenese regionu, Darmanović je rekao - jako dobra.

“Kao članica smo ojačali sopstvenu bezbjednost što se vidi jer smo se oduprli znacajnim pokušajima opstrukcije našeg članstva u NATO, to je opšte poznata činjenica u Crnoj Gori”, kazao je Darmović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora sad ima mogućnost da značajni dio svoje vanjske i odbrambene politike usmjeri kroz NATO kanale.

“Sad smo dio zajedničkog saveza pa mnoge probleme zajedno i rješavamo”, rekao je Darmanović.

On je kazao da vjeruje da će članstvo Crne Gore u Nato doprinijeti bezbjednosti regiona.

“Neke zemlje u regionu žele da postanu članice NATO-a. Mi smo pokazali da se reforme isplate”, rekao je crnogorski šef dilomatije i dodao da će zvanična Podgorica pomoći susjedima.

Bonus video: