Lepetić: Herceg Novom neophodna još jedna centralna gradska ulica

"Jedini mogući i izvodljivi način je arhitekta Dobrović isplanirao još 60-ih godina prošlog vijeka"

4512 pregleda 3 komentar(a)
Stevan Lepetić, Foto: Za budućnost Herceg Novog i Boke
Stevan Lepetić, Foto: Za budućnost Herceg Novog i Boke

"Unazad 30-ak godina Herceg Novi i područje Boke su stagnirali i nazadovali. Glavni krivac prvenstveno je bila državna vlast u Podgorici, a na žalost i nesnalaženje lokalne samouprave u Herceg Novom'', kazao je Stevan Lepetić, kandidat za odbornika koalicije Za budućnost Herceg Novog i Boke.

On je u saopštenju istakao da je Herceg Novi došao u situaciju da nije razvio svoju infrastrukturu i da je ostao sa samo jednom gradskom ulicom (Njegoševom/Save Kovačevića).

"Sa samo jednom jednosmjernom ulicom, koja se unazad 10-ak godina sužavala nefunkcionalnim trotoarima sa obje strane i sa parking mjestima, imamo apsurdnu situaciju da je ulica sada uža i neprohodnija nego prije 200 god", zaključio je Lepetić i dodao da su građani "sada u situaciji da zbog rekonstrukcije, tačnije kozmetičke zamjene asfalta u Njegoševoj i ulici Save Kovačevića trpi cijeli grad. Bukvalno je blokiran. To u budućem četvorogodišnjem periodu, mora da se mijenja'', poručio je.

Za budućnost Herceg Novog i Boke
foto: Za budućnost Herceg Novog i Boke

Prema njegovim riječima, jedini mogući i izvodljivi način je arhitekta Dobrović isplanirao još 60-ih godina prošlog vijeka, kada je projektovao 300 parking mjesta, a tadašnja lokalna vlast u Herceg Novom je imala jedno vozilo.

"Neophodna je vizija koju je taj čovjek nesumnjivo imao. Uostalom, za njegovo i vrijeme Branka Pešića, projektovani su Gazela i Brankov most koji su i dan danas u izvornoj upotrebi", kazao je Lepetić.

On je istakao da bi se "nova ulica od Njegoševe odvojila neposredno prije zgrade Opštine, išla bi ispod novoizgrađene javne garaže i sa njom bi imala komunikaciju, dalje bi išla južno ispod Pošte, Dvorane Park, Parka Hotela Boke, i na krivini iznad Renta vila bi se uključila na Partizanski put i dalje bi presijecala ul. Save Kovačevića i zapadno podgrađe Starog grada i u konačnom bi izbila na proširenje iza „Tonsatija“ – preko puta drvoreda''.

Lepetić je naglasio da "jedino taj projekat može izmjeniti buduću viziju i doprinijeti zasluženom razvoju grada kojeg do sada nije bilo, a bez toga je nemoguće relizovati i ostale projekte (proširenje Gradske luke izgradnjom novog lukobrana, razvoj nautičkog turizma, priliv turista brodovima...)".

"Zbog toga pozivam sve Novljane da glasaju za nove mlade ljude od kojih je sačinjena lista br. 4. Za budućnost Herceg Novog i Boke, jer jedino se na taj način može odlučujuće doprinijeti da Boka postane moderna i razvijena mediteranska i evropska regija'', zaključio je Lepetić.

Bonus video: