Podrška Francuske ključna na evropskom putu

Ministar Radulović razgovarao sa predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska - Crna Gora u Nacionalnoj skupštini, Žaklin Make

2604 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Za Crnu Goru je ključno da na evropskom putu ima podršku Francuske, pri čemu je saradnja dva predstavnička doma neophodna za adekvatno sprovođenje aktivnosti usmjerenih ka regulisanju normativnog okvira, posebno u poglavljima 23 i 24, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), razgovarao sa predsjednicom Grupe prijateljstva Francuska - Crna Gora u Nacionalnoj skupštini, Žaklin Make.

„Crna Gora je u središtu Zapadnog Balkana, kao neodvojivog dijela Evrope, i za nas ne postoji alternativa članstvu u Evropskoj uniji (EU)“, saopštio je Radulović.

On je podsjetio na tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose koje bi trebalo snažiti kroz intenziviranje političkog dijaloga u okviru parlamentarne saradnje.

„Za Crnu Goru je ključno da na evropskom putu ima podršku Francuske, pri čemu je saradnja dva predstavnička doma neophodna za adekvatno sprovođenje svih aktivnosti usmjerenih ka regulisanju normativnog okvira, posebno u poglavljima 23 i 24“, istakao je Radulović.

On je ocijenio je da bi obnavljanje inicijative o uspostavljanju parlamentarne dimenzije Berlinskog procesa, shodno zaključcima Samita o Zapadnom Balkanu, održanog u Poznanju 2019, bilo jako značajno sa aspekta brže implementacije zajedničkih projekata i boljem razumijevanju EU i Zapadnog Balkana.

U tom pogledu, on je podsjetio da je Francuska spremna da podrži tu incijativu.

Radulović je naglasio značaj parlamentarne diplomatije i kazao da je uvjeren da će u najskorijoj budućnosti biti formirana grupa prijateljstva dva parlamenta, koji će u svojstvu značajnog mehanizma za sagledavanje međusobnih potreba i zajedničkih izazova doprinijeti jačanju saradnje.

Make je podsjetila na njenu posjetu Crnoj Gori sa grupom parlamentaraca 2019. godine i naglasila značaj posvećenosti Crne Gore evropskoj integraciji.

Ona je posebno pozdravila unutrašnje reformske procese koji će rezultirati konkretnim benefitima, navodeći da vjeruje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica Evropske unije.

Bonus video: