CG do kraja 2025. u EU: Jedan od završnih uslova pitanje granice sa Hrvatskom

Crna Gora i Srbija, u djelu koji predviđa njihovo članstvo do 2025. godine moraju prije zaključenja pristupnih pregovora da riješe sve granične sporove, jer "EU neće uvoziti takve probleme"
153 pregleda 32 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.12.2017. 14:59h

Pitanje granice Crne Gore sa Hrvatskom, biće jedan od uslova o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, piše hrvatski "Jutarnji list".

To pitanje trebalo bi da se riješi do 2023. i biće uslov za zaključivanje pregovora sa Unijom, kako bi postali punopravna članica do 2025. godine.

Hrvatski list je navodno imao uvid u "tajni dokument" koji je zapravo strategija Evropske komisije nazvana "Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan", kako bi se izbjegli granični sporovi između država regiona.

"Postoje i dalje važni bilateralni sporovi između država regiona koji su preostali za rješavanje. EU neće uvoziti te sporove. Trajno rješenje treba pronaći prije nego što država uđe u EU", navodi se u dokumentu.

Pomenuti dokument je samo nacrt, dok bi konačna verzija trebala da se usvoji u februaru 2018. godine. Finalnu verziju je najavio i predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker, u svom godišnjem govoru o stanju Unije.

Crna Gora i Srbija, u djelu koji predviđa njihovo članstvo do 2025. godine moraju prije zaključenja pristupnih pregovora da riješe sve granične sporove, jer "EU neće uvoziti takve probleme".

"U slučajevima gdje granični sporovi ne budu rješeni, strane ih moraju predati bezuslovno na obvezujući način konačnoj arbitraži ili Međunarodnom sudu pravde prije zaključenja pristupnih pregovora i u potpunosti poštovati presude", navodi se u dokumentu.

U dokumentu su navedeni i indikativni koraci za završetak članstva Crne Gore u EU do 2025. godine.

Crna Gora bi, prema njima, do kraja 2019. godine trebala da bude fokusirana na ispunjavanje prelaznih mjerila iz područja vladavine prava.

Do 2023. godine Crna Gora i Srbija bi trebale da zaključaju pregovore o članstvu, a 2024. godine, potpisao bi se ugovor o pristupanju između EU i Crne Gore kao i EU i Srbije, na prijedlog Evropske komisije i uz davanje pristanka Evropskog parlamenta. Taj bi ugovor trebalo da ratifikuju sve države članice na vrijeme kako bi Srbija i Crna Gora ušle u EU do kraja 2025. godine.

Iz dokumenta, u koje je "Jutarnji list" imao uvid, nalaze se rokovi samo za Crnu Goru i Srbiju, koji će moći da postanu članice EU do kraja 2025. godine..

Bonus video: