zahtijevaće i konstantno čišćenje obale

Doklestić: Galopirajuća "valorizacija" prijetnja životnoj sredini Herceg Novom, vratićemo mu status zelene opštine

Mnoge postojeće zelene površine su devastirane. Pored toga, preostale, koje su preživjele "valorizaciju i urbanizaciju" ne održavaju se na valjan način", smatra kandidat za odbornika Crno na bijelo - Može Bokeški

3832 pregleda 1 komentar(a)
Doklestić, Foto: URA
Doklestić, Foto: URA

Herceg Novi je oduvijek bio poznat po skalinama i zelenilu, ali galopirajuća urbanizacija i "valorizacija" prijete da potpuno ugroze životnu sredinu, smatra kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo - Može Bokeški Lazar Doklestić.

Doklestić smatra da moramo posložiti prioritete, a da je njihov "bez premca, zeleni Herceg Novi"

Hercegnovski pomorci sa svih strana svijeta donosili su egzotično bilje, kojim su trajno oplemenili izgled te opštine, podsjeća on i ističe da je tako Herceg Novi dobio mimozu, palme, magnoliju, kamelije, kaktuse i mnoge druge biljke koje se danas smatraju domaćim.

"Park Boke, zasluga je nekadašnjeg predsjednika opštine Mirka Komnenovića i nekada je važio za najljepši park na Jadranu. To je svjedočanstvo minulih vremena, kada je lokalna vlast imala više sluha za životnu sredinu”, kazao je Doklestić.

On je takođe ukazao na to da u vremenu dinamične urbanizacije, parkovi postaju jedine urbane oaze mira i tišine, u čemu Herceg Novi, te da ukoliko se nešto ne preduzme, može početi da oskudijeva.

"Herceg Novi se prethodnih decenija užurbano širio, ali to širenje nije pratilo kreiranje novih zelenih površina. Naprotiv mnoge postojeće zelene površine su devastirane. Pored toga, preostale, koje su preživjele "valorizaciju i urbanizaciju" ne održavaju se na valjan način", smatra kandidat za odbornika Crno na bijelo - Može Bokeški.

Doklestić je u rekao da je epidemija surlaša, koja je zahvatila region, ostavila najveće posljedice u Crnoj Gori.

"Neadekvatna i nedovoljna reakcija lokalne uprave, omogućila je širenje surlaša koji je uništio većinu palmi i narušio ambijentalnu cjelinu Herceg Novog i Boke. Potrebni su nam novi parkovi i drvoredi, kao i bolje čuvanje i održavanje postojećih. Zelenilo nije samo prijatno za oko, već pomaže i u smanjenju buke, regulisanju tempereture i čistijem vazduhu", navodi on u svom saopštenju.

Kako je kazao, zahtijevaće i konstantno čišćenje obale.

"Strogo ćemo sankcionisati svako zagađivanje obale, morskog akvatorija i morskog podmorja, a postavićemo i mreže za skupljanje otpada na ulivima rijeka i potoka u more", kazao je Doklestić.

On je istakao da će se koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški zalagati da Herceg Novi ostane "zelen", te da samo zeleni Herceg Novi može da bude moderan i evropski Herceg Novi. "Svi činioci naše platforme će se za to kontinuirano zalagati", dodao je on.

Preporučujemo za Vas