Pokušaj jačanja Vučićeve moći u regionu

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić, prije dva dana ocijenio je da bi Vulin trebalo da zna da je sa veledržavnim ideologijama na Balkanu završeno.

36515 pregleda 194 reakcija 26 komentar(a)
Nije mu jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenljive: Vulin -, Foto: Beta/AP
Nije mu jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenljive: Vulin -, Foto: Beta/AP

Izjava srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da svi Srbi treba da imaju jedinstvenu državu, pokušaj je jačanja moći predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u regionu, smatraju sagovornici “Vijesti”.

Izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković, kaže da ne vjeruje da izjava ima veze sa lokalnim izborima u Herceg Novom.

Beogradski zvaničnici često koriste zapaljivu nacionalnu retoriku pred izbore u Crnoj Gori, a to se dešavalo i nedavno prije izbora u Nikšiću.

U izjavi za “Vijesti” Savković ocjenjuje da je nastup srbijanskog ministra više pokušaj nastavka projekcije moći i izgradnje kulta predsjednika Vučića kao lidera i zaštitnika svih Srba u regionu.

“To su vrlo potentni simboli, ali njihov uspjeh je upitan, jer zavisi od posredovanja drugih (npr. Milorada Dodika u Republici Srpskoj) ili objektivnih ograničenja (riješenosti političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj da vode autonomnu politiku, odnosno i dalje hladnih odnosa sa Vladom u Crnoj Gori)”, rekao je Savković.

Urednica u beogradskom listu Danas Jasmina Lukač za “Vijesti” kaže da Vučić preko Vulina, ali i ministara koji javno zagovaraju suprotne stavove poput Zorane Mihajlović, čuva za svoje vođstvo što širi manevarski prostor.

“To radi od dolaska na vlast 2012. kada je za priču o srpskom jedinstvu bio zadužen Tomislav Nikolić, u međuvremenu zaboravljeni predsjednik Srbije”, rekla je Lukač.

Savković je za “Vijesti” rekao da ovo nije prva takva izjava Vulina, koji je i tvorac kovanice “srpski svet”. Smatra da je ta kovanica nanijela dosta štete objektivno sagledanim interesima srpske zajednice, gdje god da ona živi - jer na taj način se provociraju vlade u susjedstvu i jača nepovjerenje.

“Na ovaj način zvanični Beograd zadržava jedan ambivalentan stav prema predlozima iznijetim u tzv. ‘non-pejperu’ koji predviđa prekrajanje granica i uspostavljanje etnički homogenih država na Zapadnom Balkanu. Ovo je jako teško, zapravo nemoguće pomiriti sa insistiranjem na teritorijalnoj cjelovitosti vlastite zemlje (Srbije u kontekstu kosovskog problema), osim ukoliko se ponovo želi oživjeti ideja ‘razgraničenja’, nikad do kraja objašnjena javnosti u Srbiji”, kazao je.

Vulin je u nedjelju u izajavi za medije poručio da mu nije jasno zašto su granice država na Balkanu nepromjenljive i zašto srpsko nacionalno pitanje ne bi konačno riješilo tako što bi došlo do ujedinjenja Srba u jednoj državi.

On je komentarisao nezvanični dokument, koji mediji u regionu pripisuju slovenačkom premijeru Janezu Janši koji to demantuje, predviđa ujedinjenje Kosova i Albanije, pripajanje djelova Republike Srpske Srbiji, a hrvatskih kantona u BiH Hrvatskoj, pripajanje Albaniji djelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom.

Savković je zaključio da svaki uspjeh i zasluženo dobar imidž koji Srbija postigne tzv. “vakcina diplomatijom”, brišu nastupi i izjave poput Vulinovih.

Srbijanski zvaničnik je i u septembru prošle godine rekao da predsjednik Srbije mora i treba da bude predsjednik svih Srba gdje god da žive i istakao da Aleksandar Vučić i treba da stvara “srpski svijet”. On je taj stav iznosio i ranije.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić, prije dva dana ocijenio je da bi Vulin trebalo da zna da je sa veledržavnim ideologijama na Balkanu završeno.

“Crna Gora se opredijelila za svoj put i to je neupitno”, rekao je Radovanić.

On poručuje da je svaka izjava ovakve vrste izuzetno neodgovorna i maligno utiče na procese u regionu zbog čega je potreban izlazak iz „balkanskog“ poimanja politike.

“Znajući kako Balkan reaguje na nacionalističe politike, ovakva nam retorika nije potrebna.

Balkanu treba snažnija regionalna saradnja, na svim poljima. To je jedino što može dovesti do boljitka”, kazao je Radovanić.

Vučić često planira jake nastupe za regionalne trke

Lukač navodi da Vučić u svakom trenutku nastupa prema stranim partnerima kao neko sa kim se lako mogu dogovoriti, ali i u isto vrijeme i kao onaj ko može da im napravi veliki problem u slučaju da pokušaju da ga sklone.

“Kad je riječ o izborima u Herceg Novom, Vučić često planira jake nastupe za takve regionalne trke, tako da će i sada u završnici te kampanje, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, boraviti u Banjaluci. Možda valja pomenuti da je najvažniji strateški dokument Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dokument o pomoći srpskim građanima u regionu i svijetu i očuvanju kulturnih veza sa maticom. Te veze su po prirodi stvari jače nego promenljivi politički uticaji, ili bilo čije liderstvo, pa i Vučićevo”, navela je Lukač.

Bonus video: