Porfirije: Dogovoreno da poslije vaskršnjih praznika dođem u Crnu Goru i potpišem Temeljni ugovor

"Uvjeren sam da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima", rekao je Porfirije

30746 pregleda 2425 reakcija 128 komentar(a)
Patrijarh Porfirije, Foto: BETAPHOTO
Patrijarh Porfirije, Foto: BETAPHOTO

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je postignuta saglasnost sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

On je, u izjavi za Tanjug, rekao da je načelno dogovoreno da posle vaskršnjih praznika dođe u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

"Uvjeren sam da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima", rekao je Porfirije.

On smatra da nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, s obizrom da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i verskim zajednicama.

Na pitanje kako tumači to što je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora vodi u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan, patrijarh je kazao da nije upoznat sa tom izjavom, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.

Porfirije je rekao da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.

"Ne razumijem formulaciju gospodina predsjednika, a verujem da i on razumije da tu ne postoji nikakav proglem", naveo je patrijarh.

On je kazao da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano.

"Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori potpisati taj ugovor, što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i vjerske zajednice", rekao je Porfirije.

Bonus video: