"svako odlaganje donošenja zakona može predstavljati damoklov mač"

SNP: Neshvatljivo da je SDT naložilo hapšenje a da nije obezbijedilo dovoljno neoborivih dokaza da sud odredi pritvor

"Izgleda da SDT, koje je i dalje pod kontrolom kadrova DPS-a i Mila Đukanovića, po prvi put radi takav ozbiljan posao, isturajući u prvi plan ulogu policije koja je pod kontorlom aktuelne vlasti", kazali su iz SNP

10349 pregleda 8 komentar(a)
SNP, Foto: SNP
SNP, Foto: SNP

Današnja odluka Višeg suda u Podgorici da odbije predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) o određivanju pritvora Slobodanu Kašćelanu, od njihove strane označenog kao vođa kavačkog kriminalnog klana, i ostalim uhapšenima u istoj akciji, iznijela je na vidjelo jedan od trenutno najaktuelnijih problema u Crnoj Gori. Taj probem se ogleda u nefunkcionisanju ili izostanku, na zakonu zasnovane saradnje izvršne i sudske vlasti, odnosno organa državne i javne bezbjednosti, tužilaštva i sudstva.

To su saopštili iz Socijalističke narodne partije (SNP) navodeći da sa pravnog aspekta i u normalnim okolnostima, slučaj da sud odbije predlog tužilaštva ne predstavlja nikakav presedan, "ali u Crnoj Gori u ovom trenutku, takav primjer se ne može posmatrati samo sa pravnog aspekta već se mora postaviti u realan i politički kontekst."

Ističu da je opšte je poznato da u Crnoj Gori još uvijek ne funkcioniše jedan od tri osnovna stuba na kojima počiva svaka država a to je sudstvo, odnosno, tužilaštvo te da je poznato je, takođe, koliko bivša vlast i brojni neformalni krugovi utiču da se ne ostvare promjene kojima su građani dali podršku na izborima 30. avgusta.

"Prosto je neshvatljivo da je SDT pokrenulo, odnosno, naložilo akciju pripadnika MUP-a za hapšenje tolikog broja građana dovedenih u vezu sa najtežim oblicima organizovanog kriminala a da nije već obezbijedilo bar toliko neoborivih dokaza da sud uhapšenima odredi pritvor. Izgleda da SDT, koje je i dalje pod kontrolom kadrova DPS-a i Mila Đukanovića, po prvi put radi takav ozbiljan posao, isturajući u prvi plan ulogu policije koja je pod kontorlom aktuelne vlasti. Kraće rečeno, svima je očigledno da je današnji događaj u stvari odgovor Tužilaštva na konstataciju potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da se radi o najznačajnijoj policijskoj akciji u posledjih 10 godina", piše u saopštenju.

Oni dodaju da se SNP istrajno zalagala i zalaže se za što hitnije donošenje zakona koji će na novi i mnogo bolji način regulisati granu vlasti u koju spadaju sudstvo a posebno tužilaštvo.

"Svako odlaganje ovog izuzetno značajnog posla zakonodavne vlasti, može predstavljati Damoklov mač nad željama časnih građana Crne Gore. Jer jasno je odavno šta je Trulo u državi Danskoj i kome ne odgovara potpuno uspostavljanje nove demokratske vlasti u Crnoj Gori. Vrh tužilaštva, naravno i Specijalnog, mora što prije da ode a da na mjesto sadašnjih tužilaca dođu oni koji će neoborivim činjenicama i dokazima stajati iza svakog tužilačkog akta i biti istinski čuvari i bratnitelji Ustava i zakona i zaštitnici sloboda i prava građana Crne Gore", zaključili su iz SNP.