Injac: Članstvo u NATO doprinijelo stabilnoj poziciji Crne Gore u međunarodnoj zajednici

Injac se osvrnula na značaj članstva Crne Gore u NATO ističući da je to jedna od najvažnijih strateških odluka koja je donijeta u prethodne četiri godine i dio je strateški važnog procesa za stabilizaciju Crne Gore, Zapadnog Balkana i uopšte stabilizaciju Evrope

2419 pregleda 3 komentar(a)
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Članstvo u NATO doprinijelo je stabilnoj poziciji Crne Gore u međunarodnoj zajednici i u procesu učlanjenja u Evropsku uniju (EU), kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, govorila na međunarodnoj konferenciji „Crna Gora i NATO: četiri godine punopravnog članstva”, koju je organizovao Sociološki centar Crne Gore – SOCEN.

Injac se osvrnula na značaj članstva Crne Gore u NATO ističući da je to jedna od najvažnijih strateških odluka koja je donijeta u prethodne četiri godine i dio je strateški važnog procesa za stabilizaciju Crne Gore, Zapadnog Balkana i uopšte stabilizaciju Evrope.

„Članstvo u NATO doprinijelo je stabilnoj poziciji Crne Gore u međunarodnoj zajednici i posebno u procesima učlanjenja u EU“, istakla je Injac.

Govoreći o prednostima članstva, Injac je kao najvažniji naglasila razvoj odbrambenog sistema i ukazala na značaj izdvajanja za odbranu.

„Ne samo iz razloga što smo se obavezali da ćemo povećati izdvajanje za odbranu do dva odsto do 2024. godine, nego i zbog toga što to sa sobom nosi obavezu modernizovanja i unapređivanja odbrambenog sistema“, kazala je Injac.

Pored navedenog, kao glavne prednosti članstva Injac istakla je i ojačan strateški okvir, jačanje ciljeva sposobnosti, koji je kontinuran zadatak, ali i učešće u međunarodnim misijama i operacijama.

Injac je upoznala učesnike konferencije i sa dvije ključne aktivnosti kada su u pitanju prioriteti rada Ministarstva za ovu godinu.

Ona je naglasila jačanje kapaciteta za sajber odbranu i upoznala učesnike da je Crna Gora pristupila NATO Centru izvrsnosti za sajber odbranu u Talinu (Estonija) juna prošle godine i postala punopravna članica Centra.

„Kao drugu važnu aktivnost Injac je navela jačanje kapaciteta za krizno upravljanje i kazala da će aktivnosti Ministarstva biti usklađivane sa NATO planovima i uz ekpertizu država članica NATO“, kaže se u saopštenju.

Injac je kazala je da države članice stalno moraju da rade na tome da štite tajne podatke, unapređuju standardno-operativne procedure i da konstantno budu pod jakim nadzorom.

„Ministarstvo radi na izgrađivanju jednog jakog sistema unutrašnje kontrole i nadzora, kao i na kontinuiranom primjenjivanju procedura i standarda koji postoje u ovoj oblasti zaštite tajnih podataka“, istakla je Injac.

Ona je naglasila i značaj međunarodne ekspertize kolega iz partnerskih zemalja koji daju vrlo dobre preporuke.

„Tu smo da unaprijedimo sistem, da uradimo što je do nas, da zajednički sa našim partnerima ulažemo maksimum na tom planu i upravo mi u Ministarstvu odbrane radimo na tome i dosljedni smo tome“, zaključila je Injac.

Na konferenciji je učestvovao i kapetan fregate Željko Peković iz Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG).

Peković je istakao da su četiri godine NATO članstva ogroman korak naprijed za VCG.

On je naglasio značaj učešća u međunarodnim misijama i NATO aktivnostima, kao i da su ocjene partnerskih zemalja da su crnogorski vojnici odgovorni i pouzdani.

Iz Ministarstva su napomenuli da se konferencija organizuje u okviru projekta "NATO kao generator političke stabilnosti, ekonomskog rasta i međunarodne reputacije – četiri godine članstva Crne Gore”, koji je podržalo Ministarstvo.

Bonus video: