Lekić: Neadekvatno je potpisivanje prije izbora mitropolita, ugovor da sadrži adekvatnu ulogu MCP

Lekić je kazao da je prethodna vlast predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića slične ugovore potpisivala bez prethodnog upoznavanja javnosti i poručio da to ne bi trebalo da bude putokaz

63344 pregleda 637 reakcija 243 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić saopštio je danas da bi potpisivanje Temeljnog ugovora sa Pravoslavnom crkvom prije izbora crnogorskog mitropolita bilo iz više razloga neadekvatno.

On je poručio i da domaća javnost očekuje da predmetni ugovor sadrži sintezu poštovanja realnosti kanonskog ustrojstva crkve, adekvatnu ulogu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) prema njenoj istorijskoj misiji u crnogorskoj državi, kao i ukupno riješenje koje će voditi mnogo više jedinistvu naroda nego novim raskolim

"Vlada treba da se precizno odredi o materiji državnog Ugovora sa Pravoslavnom crkvom, kako o sadržaju ugovora tako i o vremenskoj dimenziji odlučivanja i potpisivanja, saopštio je Lekić.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je 18. aprila da je Vlada Crne Gore spremna za potpisivanje Ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Patrijarh srpski Porfirije rekao je prekjuče da je postignuta saglasnost sa Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC i da je načelno dogovoreno da on poslije vaskršnjih praznika dođe u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

Lekić je kazao da je prethodna vlast predsjednika Crne Gore i lidera Demokratske partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića slične ugovore potpisivala bez prethodnog upoznavanja javnosti i poručio da to ne bi trebalo da bude putokaz.

"Vlada je dužna da upozna javnost o pravom stanju stvari ne omogućavajući tako političkim partijama održive korupcije i klijentelizma da pseudo patriotski stražare nad zemljom. Nije dobro ni da javne informacije o toj temi dolaze s druge strane, niti da među mjestima razgovora između države i crkve nema institucija crnogorske države", kazao je Lekić.

On je rekao da je po njegovom mišljenju, a koje je iznio na konstitutivnoj sjednici 27. zasjedanja Skupštine, bilo isuviše crkvenih, dakle neadekvatnih mjesta u kojima su se odvijali razgovori o konstituisanju crnogorskih državnih institucija.

"Poštovanja ustavnog principa sekularne države podržava ne samo demokratska javnost već i dio sveštenstva SPC u Crnoj Gori javnim izjavama i objavljenim tekstovima. Domaća javnost očekuje da predmetni ugovor sadrži sintezu poštovanja realnosti kanonskog ustrojstva crkve, adekvatnu ulogu Crnogorsko-primorske mitropolije prema njenoj istorijskoj misiji u crnogorskoj državi, kao i ukupno riješenje koje će voditi mnogo više jedinistvu naroda nego novim raskolima", naveo je predsjednik Demosa.

Lekić je kazao i da bez pretnzije oduzimnja Vladi njenih kompetencija i odgovornosti koje ima prema Ustavu, smatra da treba izbjeći ne samo netranspsrentnost već i žurbu odlučivanja.

"I to najmanje iz tri razloga:

Prvi, poništavanjem Đukanovićevog neozbiljnog, avanturističkog zakona kojim je stvorio u izbornoj godini velike probleme u zemlji a i svojoj partiji, s krajnjim rezultatom ojačavanja SPC u Crnoj Gori, novi zakon o slobodi vjeroispovjesti je definisao status vjerskih zajednica i otklonio nastale tenzije.

Drugo, potpisivanje Temljnog ugovora sa Pravoslavnom crkvom prije izbora crnogorskog mitropolita bi bilo iz više razloga neadekvatno.

Treće, više raspoloživog vremena bi omogućilo ozbiljno definisanje cijelovitog pristupa vjerskim zajednicam, dakle definisanje državne politike prema vjerskim zajednicama. Između ostalog potrebno je pored jasno definisanih postulata i interesa crnogorske države u ovoj oblasti ujednačiti principe prema tri vjerske zajednice, makar to zahtijevalo i određene izmjene u prethodna dva sporazuma", poručio je Lekić.

On je zaključio da bi eventualni nastavak dosadašne prakse nejasnoća s rizikom utiska o nedoraslosti ovoj značajnoj državno-vjerskoj temi čini uslugu poraženima snagama 30. avgusta koje svoje sjenke korupcije i kriminala pokušavaju da prikriju odbranom države od SPC sa kojom su inače imali periode idiličnih odnosa.

Bonus video: