Dabović: Promjenama ćemo vratiti stari sjaj Herceg Novog kao prepoznatog grada kulture

"Obezbijedićemo podršku festivalima, razvoju kreativnih industrija, većem angažovanju stručnog, kreativnog i mladog kadra, i sadržajima namijenjenim djeci i omladini. "E-platforme" u oblasti kulture biće inovativan i savremen način povezivanja građana i aktivnosti svih institucija u ovoj oblasti", objasnio je

4489 pregleda 16 komentar(a)
Dabović, Foto: Evropski tim za Herceg Novi
Dabović, Foto: Evropski tim za Herceg Novi

Evropski tim za Herceg Novi ima za cilj da pozicionira Herceg Novi na kulturnoj mapi regiona i Evrope, uz jačanje identiteta i snažniju ulogu kulture i tradicije, saopštio je nosilac liste dr Predrag Dabović.

On je kazao da su tokom dugog istorijskog trajanja stvarani rafinirani slojevi i temelji kulture Herceg Novog, građene su vrijednosti u koje vjerujemo i čuvane uspomene na umne i hrabre ljude iz naše prošlosti.

"Poštujući prošlost i tradiciju, svjesni svojih korijena, nadahnuti idejama slobodarstva i antifašizma, gradimo sadašnju i kreiramo buduću kulturnu scenu Novog. Okosnicu budućeg razvoja kulture grada činiće institucije čiji je osnivač Opština. Dodatnim angažovanjem afirmisanih stručnjaka povećaćemo učešće u međunarodnim projektima", najavio je Dabović.

Prema njegovim riječima, Evropski tim za Herceg Novi u naredne četiri godine fokusiraće se na veću produkciju sopstvenih programa u okviru institucija kulture.

"Obezbijedićemo podršku festivalima, razvoju kreativnih industrija, većem angažovanju stručnog, kreativnog i mladog kadra, i sadržajima namijenjenim djeci i omladini. "E-platforme" u oblasti kulture biće inovativan i savremen način povezivanja građana i aktivnosti svih institucija u ovoj oblasti", objasnio je.

Nosilac liste Evropskog tima za Herceg Novi je poručio da će biti nastavljena saradnju sa svim činiocima kulturnog života Crne Gore.

"Povećaćemo broj manifestacija i programa koji su visoko kotirani na regionalnoj mapi kulturnih događaja. Festivali su doprinijeli većoj prepoznatljivost Herceg Novog. Obnovićemo najvažnije i pokrenuti nove: "Praznik mimoze", "Zimski salon", "Fimski festival", "Aprilske pozorišne svečanosti", "Trg od knjige", "Dani muzike", "Guitar Art Summer Fest" i drugi uticaće na produženje sezone na cijelu godinu. Čvršće ćemo uvezati kulturne aktivnosti i turizam."

Posebna pažnja, kako je dodao, biće posvećena aktivnostima očuvanja fortifikacija, sakralnih objekata i svega što određuje istorijsko trajanje Herceg Novog i rekonstrukciji kulturnih obilježja koji naš grad čine prepoznatljivim u regionu.

"Obogatićemo njihove sadržaje i pretvoriti ih u oazu za okupljanja, edukaciju i druženja građana svih uzrasta. U našem fokusu biće muzej „Mirko Komnenović“, galerija „Josip Bepo Benković“ i Gradska biblioteka i čitaona. Obezbijećemo bolje uslove za rad društava koja se bave kulturno-umjetničkim stvaralaštvom", zaključuje se u saopštenju Dabovića.

Bonus video: