Katić: Dominiraćemo i ako bude "nikšićkog scenarija"

Aktuelni predsjednik Opštine Herceg Novi i nosilac koalicione izborne liste čija su okosnica Demokrate, kaže da očekuje da će na predstojećim izborima ostvariti i bolji rezultat nego prije četiri godine

41293 pregleda 39 reakcija 36 komentar(a)
Građani znaju da smo radili u njihovu korist: Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić
Građani znaju da smo radili u njihovu korist: Stevan Katić, Foto: Slavica Kosić

Nosilac koalicione liste “Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ i aktuelni predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić (Demokrate) kazao je da očekuju apsolutnu dominaciju na predstojećim lokalnim izborima, iako bi ton koji je obilježio predizbornu kampanju u Nikšiću mogao biti i dodatno zaoštren.

“Pogotovo imajući u vidu intenzitet prljave kampanje u određenim medijima i na društvenim mrežama od strane određenih političkih subjekata”, kazao je Katić u razgovoru za “Vijesti”.

Na lokalnim izborima u Herceg Novom, koji će se održati 9. maja, Demokrate nastupaju u koaliciji sa Demosom, Partijom penzionera, invalida i restitucije (PIR) i sa grupom građana “Novi pobjeđuje”.

Demokrate su na prethodnim lokalnim izborima nastupale samostalno, a sada ste osim sa partnerima na državnom nivou, u koaliciji i sa grupom građana “Novi pobjeđuje”. Zbog čega ste se odlučili da sa njima formirate koaliciju?

U posljednjim političkim procesima, kako na državnom, tako i na lokalnim nivoima, pokazalo se, na primjeru koalicija u koje je stupala Demokratska Crna Gora, da je objedinjavanje političkih subjekata sličnog ideološkog profila ono što građani priželjkuju. Odličan rezultat koji je na parlamentarnim izborima ostvarila koalicija “Mir je naša nacija” doprinijevši dugo čekanoj pobjedi nad DPS-om, zatim uspjeh na lokalnim izborima u Nikšiću gdje smo nastupili u koaliciji sa identičnim principom objedinjavanja programski sličnih političkih subjekata, uvjerili su nas u ispravnost takvog nastupa i na hercegnovskim izborima. Građani traže najprije ukrupnjavanje umjerene političke ponude, zatim i njeno profilisanje na način na kakav se naša koaliciona lista “Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“, na kraju, i odlučila.

Vjerujete li da zajedno možete postići bolji rezultat nego na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine?

Uvjereni smo da ćemo, u saradnji sa našim, sada već tradicionalnim partnerima Demosom i PIR-om, a dodatno osnaženi respektabilnom grupom građana “Novi pobjeđuje“, pokazati apsolutnu dominaciju na predstojećim lokalnim izborima. Uvjereni smo da nas čeka rezultat koji će biti dominantan i u odnosu na fenomenalan rezultat Demokratske Crne Gore kada je na lokalnim izborima u Herceg Novom nastupila samostalno prije četiri godine. Građani znaju da smo radili u njihovu korist i nema razloga da ne dobijemo potvrdu već stečenog povjerenja i na ovim izborima.

Da li mislite da će kampanja proteći u nešto mirnijem tonu u odnosu na onu u Nikšiću?

Sudeći po aktivnostima političke konkurencije u medijima i na društvenim mrežama, utisak je da je onaj ton koji je obilježio predizbornu kampanju u Nikšiću dodatno zaoštren za potrebe lokalnih izbora u Herceg Novom, pogotovo imajući u vidu intenzitet prljave kampanje u određenim medijima i na društvenim mrežama od strane određenih političkih subjekata.

Žrijebom je odlučeno da lista “Ni lijevo ni desno, pravac Novi” bude peta na predstojećim izborima. Da li mislite da redosljed na listama može “osigurati” određen broj glasača, možda onih neodlučnih, ili će presuditi program koji im nudite?

Uvjeren sam da će se građani Herceg Novog, u presudnoj mjeri, na izborima opredjeljivati u odnosu na ono što je urađeno u prethodnom periodu, a urađeno je preko 200 projekata u 17 područja u Herceg Novom. Svakako, ne isključujem mogućnost ni da simbolika broja pet koja nosi osobine širenja i ekspanzije, za nekog može biti privlačna. Uostalom, petica je i odlična ocjena koju ne sumnjam da će na lokalnim izborima dobiti tim ljudi na čijem sam se čelu nalazio tokom prethodne četiri i godine i da ćemo nastaviti da radimo za dobro Herceg Novog.

Šta koalicija čiji ste nosilac nudi građanima Hereg Novog i zbog čega bi trebalo da glasaju za vas?

Građanima Herceg Novog naša koalicija nudi još intenzivniji razvoj u narednom periodu, još veći broj uspješnih projekata, čiju realizaciju ovog puta dodatno garantuje i to što kod Vlade Crne Gore nećemo imati maćehinski odnos kao dosad, već partnerski. To treba očekivati jer nam je svima u interesu da Herceg Novi ponovo bude jedna od najuspješnijih primorskih opština na ovom dijelu Mediterana.

Bonus video: