Radulović: Crna Gora ostvaruje ciljeve predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom

Radulović je kazao da predsjedavanje Crne Gore CEI-jem, koja postoji više od 30 godina, kreira sinergiju između regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija te je najavio ministarski sastanak Inicijative u junu, što će, smatra on, biti dobra prilika za razmjenu mišljenja o najvažnijim temama

2847 pregleda 1 komentar(a)
Radulović i generalni sekretar Antonione, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Radulović i generalni sekretar Antonione, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora uspješno predsjedava Centralno-evropskom inicijativom (CEI) drugi put zaredom i posvećena je, uprkos pandemiji, ostvarivanju ključnih ciljeva koji se odnose na povezanost, zaštitu životne sredine i naučnu saradnju, kao i na ekonomski i zdravstveni oporavak regiona.

To je zaključak nakon današnjeg sastanka ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa generalnim sekretarom CEI Robertom Antonioneom.

Radulović je kazao da predsjedavanje Crne Gore CEI-jem, koja postoji više od 30 godina, kreira sinergiju između regionalnih inicijativa i međunarodnih organizacija te je najavio ministarski sastanak Inicijative u junu, što će, smatra on, biti dobra prilika za razmjenu mišljenja o najvažnijim temama.

"Regionalna saradnja je jedan od ključnih stubova vanjske politike, a Region pripada Evropi. Evropska integracija i regionalne inicijative idu ruku pod ruku, stoga je važno da ostvarimo vidljive rezultate za građane", istakao je on.

Najavio je i organizovanje biznis foruma u decembru, kako bi poslovne zajednice razmotrile konkretne projekte saradnje i razvoja zemalja članica Inicijative.

Generalni sekretar Antonione pohvalio je tom prilikom dvogodišnje predsjedavanje Crne Gore, koje se u istoriji Inicijative, dešava prvi put, ocjenjujući da je to znak da države članice cijene našu zemlju i imaju velika očekivanja.

"Uloga Crne Gore u regionalnoj saradnji je veoma važna. Sekretarijat CEI je spreman da pruži punu podršku Crnoj Gori, jer vaš uspjeh u predsjedavanju predstavlja i uspjeh Inicijative", kazao je on.

Ocijenio je da će predstojeći ministarski sastanak biti važna platforma za razgovor o politici proširenja EU, te ukazao na važnost direktnog kontakta.

Takođe je naglasio je da je Italija, zemlja iz koje dolazi, spremna da podrži ideje koje će unaprijediti misiju CEI i doprinijeti uspješnom predsjedavanju.

"Zajednički je ukazano na važnost političke i ekonomske dimenzije Centralno-evropske inicijative, te dogovoren nastavak intenzivne komunikacije u ostvarivanju prioriteta predsjedavanja", kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Bonus video: