Komisija: Granična linija sa Crnom Gorom nije ona koju je SAP Kosovo imalo sa tom državom

Iz izvještaja sadašnje komisije se konstatuje da se nije uzela u obzir dokumentaciju o granici sa Crnom Gorom iz 1945/1946. godine, kao i da je došla do saznanja da prilikom pregovora predstavljeni podaci koji dokazuju da djelovi Kosova ostaju van teritorije Kosova ali da su ti podaci uklonjeni iz razgovora o sporazumu
126 pregleda 1 komentar(a)
Špejtim Bulići, Foto: Screenshot (YouTube)
Špejtim Bulići, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 04.12.2017. 11:01h

Predsjednik Vladine komisije za obilježavanje i održavanje državne granice, Špejtim Bulići je danas izjavio da izvještaj prethodne vladine komisije o demarkaciji nije u saglasnosti sa graničnom linijom koju su imale Crna Gora i tadašnja Socijalistička autonomna pokrajina Kosovo.

Izvještavajući pred Vladom Bulići je rekao da prethodna komisija nije koristila mnoge činjenice koje je imala i da se saglasila sa onim što je predložila Crna Gora.

Prema njegovim riječima, u izvještaju prethodne komisije je bilo suštinskih nedostataka koje su dovele do takvog zaključka komisije.

Bulići je rekao da je ta komisija prekoračila svoja ovlašćenja tako što se upustila u utvrđivanje nove granične linije između Kosova i Crne Gore bez prethodnog međunarodnog sporazuma, pošto je sporazumom predviđeno da se nakon dvije godine od stupanja na snagu sporazuma izvrši demarkacija granične linije.

Prema njegovoj ocjeni, prethodna komisija je imala za zadatak da obilježi nekadašnju graničnu liniju a nikako da obilježi novu graničnu liniju.

Iz izvještaja sadašnje komisije se konstatuje da se nije uzela u obzir dokumentaciju o granici sa Crnom Gorom iz 1945/1946. godine, kao i da je došla do saznanja da prilikom pregovora predstavljeni podaci koji dokazuju da djelovi Kosova ostaju van teritorije Kosova ali da su ti podaci uklonjeni iz razgovora o sporazumu.

Podaci koji su obezbijeđeni dokazuju da su institucije Kosova imale efektivnu kontrolu od 1945/1946 nad teritorijama koje su obilježavale tadašnju administrativnu granicu.

"Komisija jednoglasno konstatuje da granična linija koja je utvrđena sporazumom od 26. avgusta 2015. godine nije u saglasnosti sa administrativnom graničnom linijom bivše SAP Kosova", navedeno je u izvještaju.

Vlada Kosova je odlučila da se izvještaj komisije dostavi na dalju proceduru Skupštini Kosova koja će razmotriti predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije između Kosova i Crne Gore.

Zadatak komisije je bio da sagleda rad prethodne vladine komisije koju je predvodio Murat Meha i koja je naišla na žestoki otpor tadašnje opozicije.

Prištinski mediji ističu da Sporazum o demarkaciji pokazuje javno neslaganje koalicionih partnera sadašnje vlasti na Kosovu, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo i druge stranke.

Zvaničnici DPK najavljuju da će podržati aktuelni sporazum o demarkaciji.

Predsjednik DPK i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je prošle nedjelje rekao da svi poslanici ove stranke u kosovskom parlamentu, sem jednog podržavaju sadašnji sporazum.

Pokret Samoopredjeljenje kao najveća stranka u kosovskom parlamentu je protiv sadašnjeg sporazuma i prema riječima poslanice Aljbuljene Hadžiu oni smatraju da je premijer Haradinaj prvo trebao da poništi sporazum.

"Mi smo ubijeđeni da će i sadašnja komisija još jednom potvrditi gubljenje kosovske teritorije aktuelnim sporazumom", kazala je Hadžiu.

Bivši premijer Kosova i predsjednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa je prošle nedjelje rekao da će njegova stranka podržati izvještaj komisije na čelu sa Bulićijem samo pod uslovom da predoči konkretne dokaze i da će u suprotnom oni glasati za aktuelni predlog sporazuma.

On je najavio da je tokom razgovora sa predstavnicima Srpske liste oko sporazuma obaviješten da neće podržati ratifikaciju sporazuma, jer se tome protivi zvanični Beograd.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović je za prištinske medije izjavio da je demarkacija granice završen i da nema nikakvih izgleda da se to pitanje još jednom stavi na dnevni red.

Bonus video: