Demokrate Plužine predložile predsjedniku Opštine paket socio-ekonomskih mjera za sugrađane

"U iščekivanju da lokalna vlast Opštine Plužine pokaže razumijevanje za ekonomsku krizu u kojoj su se našli naši sugrađani usled pandemije Kovid-19, njihov materijalni položaj svakim danom je sve teži, lična egzistencija i opstanak u poslovanju dovedeni su pod znak pitanja", navodi se u njihovom saopštenju

5390 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demokrate
Ilustracija, Foto: Demokrate

Klub odbornika Demokratske Crne Gore Plužine predložio je predsjedniku Opštine Mijušku Bajagiću paket socio-ekonomskih mjera u cilju olakšavanja života sugrađana u vrijeme koronavirusa.

Oni su objasnili da su taj predlog dali imajući u vidu da je ovogodišnji budžet Opštine Plužine planiran u iznosu od 5.256.200 eura, a "vrijeme neumitno teče i po tom pitanju se ništa ne preduzima"

"U iščekivanju da lokalna vlast Opštine Plužine pokaže razumijevanje za ekonomsku krizu u kojoj su se našli naši sugrađani usled pandemije Kovid-19, njihov materijalni položaj svakim danom je sve teži, lična egzistencija i opstanak u poslovanju dovedeni su pod znak pitanja", navodi se u njihovom saopštenju.

Istakli su da je veći dio godine rad privrednih subjekata bio obustavljen, zbog Vladinih mjera za suzbijanje i širenje pandemije koronavirusa, pa je i u njihovoj opštini bila prekinuta mogućnost radne aktivnosti za većinu stanovništva.

Paket socio-ekonomskih mjera se sastoji iz isplate jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 eura svim nezaposlenim licima na teritoriji opštine Plužine, koja se nalaze na evidenciji ZZZCG – Biro rada Plužine.

Predložena je isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 50 eura korisnicima staračke nakanade u poljoprivredi, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 50 eura penzionerima čija su primanja niža od 200 eura, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 100 eura korisnicima socijalne pomoći.

"Isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 100 eura, svim samohranim roditeljima, koji imaju minimalna mjesečna primanja u iznosu od 222 eura ili su bez ikakvih primanja, uz podnošenje zahtjeva i dokaza o primanjima", naveli su iz Demokrata

Takođe, mala i srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede, turizma i drugih djelatnosti, koja su obustavila rad usled primjene mjera Vlade, a koja egzistiraju na teritoriji opštine Plužine, osloboditi od plaćanja poreza na imovinu za 2021. godinu.

"Registrovanim preduzećima iz oblasti turizma ,ugostiteljstva i preduzetništva , refundirati zakupnine za poslovne prostore za period februar, mart i april 2021. godine, po dostavljenim zahtjevima uz koje je priložen ugovor o zakupu i dokaz o uplati zakupnine", jedan je od predloga.

Dodali su i predloge o oslobađanju lokalnih komunalnih taksi za period do 31.12.2021. godine i oslobađanje lokalnih administrativnih taksi za period do 31.12.2021. godine.

Bonus video: