Krivokapić: I ja sam dobijao prijeteće poruke od kriminalnih klanova

Premijer je rekao da je broj članova obezbjeđenja potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića povećan zbog ozbiljnih prijetnji koje dobija

48774 pregleda 822 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je i on dobijao prijeteće poruke od kriminalnih klanova, ali im nije pridavao značaj, već se time bave službe bezbjednosti.

On je novinarima u Skupštini rekao je da je broj članova obezbjeđenja potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića povećan zbog ozbiljnih prijetnji koje dobija.

"Abazović i ja i on smo se toga dana upoznali sa tom činjenicom i razumijem ga kao čovjeka, znam da je fizički ugrožen. Ja sam dobijao takve poruke vjerujte nijesam im pridavao mnogo na značaju, služba bezbjednosti mi je dodijelila određeni broj članova obezbjeđenje što govori o tome koliko sam ugrožen. Ista stvar je i sa potpredsjednikom Vlade, mi smo razgovarali na tu temu i pojačan je nivo bezbjednosti, odnosno broj ljudi koji obezbjeđuju potpredsjednika Vlade", kazao je Krivokapić.

On je dodao da, kada su u pitanju prijetnje Abazoviću, radi se sigurno o tačnim informacijama, nije nikakvo spinovanje.

"Meni je žao što Skupština i svi mi nijesmo iskazali jednu veću solidarnost, jer je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović krenuo u otvorenu borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom i njemu to pripada po mjestu koje pokriva. Mi svi treba da ga podržimo da taj put bude takav da korupcija bude nulta, a kriminal bude sveden na mjeru prihvatljivosti za sve građane Crne Gore", poručio je Krivokapić.

Zbog informacije da pripadnici kavčkog klana planiraju likvidaciju, Abazovića čuvaju specijalci naoružani dugim cijevima, a njegovo obezbjeđenje zadužilo je blindirani automobil.

Prema informacijama “Vijesti”, povećan je i broj pripadnika Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, koji su raspoređeni oko zgrade u kojoj Abazović stanuje, ali i na mjestima na kojima boravi.

Kavački klan prijetio je Abazoviću i nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, nakon što je odbio sastanak sa njima. Nedjeljnik "Monitor" tada je objavio da mu je tada stiglo upozorenje: "Vidjećemo se ovako ili onako".

"Vijestima" je iz izvršne vlasti rečeno da je tu poruku poslao jedan od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer.

Poruka je navodno stigla nakon što je Abazović odgovorio da nema razloga da se viđa ni sa jednim pripadnikom organizovanih kriminalnih grupa, jer nemaju dodirnih tačaka.

U ugovoru sa SPC ostalo da se usaglase tri elementa

Odgovarajući na pitanje u vezi sa potpisivanjem temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kazao je da može garantovati da će ova Vlada poštujući Ustav, zakon i kanonsko pravo to odraditi na zadovoljstvo svih pravoslavnih građana, eparhija i Mitropolije.

"To će biti naš doprinos da ne stvaramo dodatne tenzije kako bismo obezbijedili da pravoslavni vjernici imaju isti staus u odnosu na druge vjerske instutucije. Tu prije svega mislim na Svetu stolicu s kojom je potpisan Temeljni ugovor, kao i sa Islamskom zajednicom. Ako to nije bio problem, zašto bi bio problem ovaj ugovor koji neće imati više od 15 članova i dati jednu preambulu koja jasno ukazuje u kakvom statusu se nalaze pravoslavni objekti u Crnoj Gori", naveo je Krivokapić.

Ostala su, kako je dodao, da se usaglase tri elementa, od kojih je jedan tehnički i očekuje da će sredinom ili krajem maja ugovor biti poznat svim građanima.

"Mi nećemo uraditi ništa što nije u skladu sa Ustavom i zakonom", rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li je ugovor međunarodnog ili nacionalnog karaktera, odnosno da li će morati da ga ratifikuje parlament, odgovorio je da je to preispitivano i da SPC nije međunarodna organizacija pa je dovoljno da ugovor potpiše Vlada.

"Mi smo preispitivali sve te mogućnosti i želimo da to bude urađeno na najbolji mogući narod", naveo je Krivokapić.

Kazao je da zna da neki mediji pokušavaju da prikažu jedan ugovor koji je stigao do njih i tvrdi da to nije ugovor sa SPC.

"To je isto kao mitropolitov testament. Budite strpljivi. Najvažnije je da se taj ugovor potpiše, a ko će ga i kako potpisati je manje važno. U određenim situacija patrijarh ima pravo da ovlasti bilo koga da potpiše takav ugovor i to se desilo sa potpisivanjem temeljnog ugovora sa Hrvatskom. Šta će ovdje da se desi, sačekajmo da vidimo, da ne pravimo pretpostavke koje ne moraju da budu tačne", rekao je Krivokapić.

"Zadovoljan sam rezultatima Vlade"

Krivokapić je odgovarajući na pitanja novinara nakon premijerskog sata rekao da je zadovoljan rezultatima Vlade za pet mjeseci i da su oni kolosalni i da su imali jasan reper, a to su rezultati koje je pokazala prethodna Vlada.

"Kada pogledate te činjenice, vidite da smo u vrlo kratkom periodu u uslovima koji su bili izuzetno otežani, ostvarili ja mislim nadčovječanski rezultat", kazao je Krivokapić i pohvalio sve ministre od kojih je, kako kaže, najmanje pet napustilo funkcije gdje su imali četiri do pet puta veću platu i došli da pomognu Crnoj Gori.

Zakon i Privredni sud ne ulivaju povjerenje

Na pitanja u vezi sa pokretanjem stečaja u Montenegro erlajnsu i najavi štrajka u Aerodromima, Krivokapić je odgovorio da Zakon o stečaju i rad Privrednog suda su takvi da ne ulivaju povjerenje da je to najbolji put za rješavanje situacije.

"Jedan dio radnika sigurno je već zbrinut u ToMontenegro. Mislim da je ostalo oko 300 radnika da čeka svoju sudbinu koja će biti rješavana kroz stečajni postupak kao sve druge organizacije", kazao je Krivokapić.

Rekao je da su u Vladi iznenađeni što je dug Aerodroma Crne Gore 13 miliona eura.

"Mi smo zatečeni i ne čudi me stav izvršne direktorke koja je, kad je spoznala tu situaciju, smogla snage i dala ostavku jer je shvatila da teško može da se bori sa takvim problemom.Čuli ste 2019. godine odgovor jednog poslanika koji je rekao da je to najplodonosnija godina Aerodroma i da je profit bio oko 15 miliona. Zamislite, na današnji dan imamo gubitak 13 miliona. Oni nijesu vraćali te pare od profita države, ako je to moguće onda se mi nalazimo u velikom problemu jer izgleda da je najlakše nešto razgraditi, a najteže sagraditi", ocijenio je Krivokapić.

Rekao je da danas nije slučajno pričao o viziji Vlade koja mora da bude od pet do 10 godina kako bi preporodili Crnu Goru u ekonomskom i finansijskom smislu.

"Vjerujte da je jedan od najvećih preporoda onaj koji tebe da se desi u sistemu vrijednosti bez koga nema ni ova dva preporoda", poručio je Krivokapić.

Istakao je da su ovi problemi koji će se odraziti na turističku sezonu, "kao da neko namjerno to radi".

"Znam da se neki štrajkovi planiraju na duži vremenski period, kako bi na taj način pokazalo da je ova Vlada nesposobna da vodi bilo kakvu politiku.Ono što smo dosad imali kao primjer tih politika i upravljanja je vođen na jedan neprirodan način, a to je birokratski pristup. Ubuduće mi želimo da sve politike i upravljanje baziramo na rezultatu i sistemskom pristupu i onda svako može da kaže da ova Vlada nije ostvarila rezultat", poručio je Krivokapić.

Novinarima dati status službenog lica

Premijer je, odgovarajući na pitanje u vezi sa napadom na novinara Nebojšu Šofranca, rekao da je zamolio ministarku Tamaru Srzentić da što prije svakom novinaru da status službenog lica.

"Svaki napad na novinare, bez obzira da li je i gruba riječ, je nedopustiva. Zamolio sam ministarku da što prije svakom novinaru da status službenog lica, mislim da to može nogo štošta promijeniti. Ali mi moramo iznutra sebe da promijenimo. Taj preprod teško ide", kazao je Krivokapić.

Kako je ranije objavljeno, Vladimir Vuković, koji je sa Aerodroma Podgorica uživo na Fejsbuku prenosio doček boksera Petra Liješevića i novinaru RTCG Nebojši Šofrancu se, pored ostalog, obratio riječima “splačino”, angažovan je u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

"Sinoć me je ministarka obavijstila da se g-din Vuković pokajao i da želi da se izvini našem najboljem sportskom novinaru Nebojši Šofrancu", kazao je Krivokapić.

On je dodao da je Vukovića dva puta u životu vidio, ali da je upoznat da je to čovjek koji je završio određene aktivnosti koje su ga preporučile za to mjesto.

"Ne mogu da razmijem ništa šta se dešava u Crnoj Gori. Ta euforija, nadgornjavanje, podjele, da ne kažem mržnja, je nešto što nije prirodno za nas, ali doživljavam kao rezultat nekog oslobođenja koje smo doživjeli, a nijesmo ga na pravi način kanalisali", ocijenio je Krivokapić.

Komentarišući smjenu direktorke Osnovne škole "Ristan Pavlović" u Pljevljima Bojane Đačić, rekao je da je za ta slučaj informisan iz novina i nije upoznat sa detaljima.

"Ali znam da ta gospođa nije postala direktorka, direktor će biti neko drugi", kazao je Krivokapić.

Bonus video: