Pljevlja: DPS glasala da ne bude prenosa skupštine, opozicija napustila sjednicu

Obrazlažući razloge zbog kojih se protive prenosu sjednice šef odborničkog kluba DPS-a Ilhan Tursumović kazao je da bi prenosom sjednice bio ugrožen ravnopravan tretman učesnika lokalnih izbora zakazanih za 27. maj, s obzirom da neke izborne liste nemaju predstavnika u sadašnjem sazivu lokalnog parlamenta
203 pregleda 0 komentar(a)
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.05.2018. 09:44h

Opozicioni odbornici u Skupštini Opštine Pljevlja napustili su sjednicu lokalnog paralamenta, nakon što je skupštinska većina koju predvodi DPS odlučila da RTV Pljevlja ne prenosi današnju zasjedanje.

U opoziciji tvrde da je to urađeno suprotno poslovniku Skupštine Opštine kojim je propisano da sjednice lokalnog parlamenta prenosi lokalni javni emiter.

Obrazlažući razloge zbog kojih se protive prenosu sjednice šef odborničkog kluba DPS-a Ilhan Tursumović kazao je da bi prenosom sjednice bio ugrožen ravnopravan tretman učesnika lokalnih izbora zakazanih za 27. maj, s obzirom da neke izborne liste nemaju predstavnika u sadašnjem sazivu lokalnog parlamenta.

"Skupštinska govornica se i ranije zloupotrebljavala i služila za političku promocijju. Ovakav slučaj imali smo i u maju 2014. kada sjednica nije prenošena zbog lokalnih izbora", rekao je Tursumović.

Protiv prenošenja sjednice bili su i odbornici Bošnjačke stranke i nezavisni odbornici Šećer Bajrović i Olgica Otašević.

Odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kazao je da 2014. godine sjednica nije prenošena jer je poslovnikom to bilo predviđeno, a da u novom poslovniku usvojenom 2015. takva mogućnost nije ostavljena.

"Bježite da građanima saopštite rezultate vaše vlasti u predhodnom periodu. Red je bio da građani čuju da ovoj lokalnoj vlasti ističe mandat, a da se na pojedinim čelnim mjestima u lokalnoj administraciji već četiri godine nalaze vršioci dužnosti“, rekao je Bajić.

Šef odborničkog kluba DF Milan Lekić kazao je da neprenošenjem sjednice lokalnog parlamenta skupštinska većina želi da sakrije loše rezultate rada u predhodnom periodu i navodne nezakonitosti u radu direktora Vodovoda Čeda Gospića i diktatorski odnos direktora Čistoće Saše Jemenice prema zaposlenima.

Odbornik SNP-a Milovan Gogić samatrao je da je sjednica trebala da se prenosi kako bi građani čuli najvažnije učinke rada lokalne uprave, s obzirom da su na dnevnom redu bile najbitnije tačke za građane.

"Lokalna vlast se hvalila radom a sada kada treba da polože rezultate četvorogodišnje vladavine građanima, nema prenosa“, rekao je Gogić.

I nezavisni odbornik Nikola Rovčanin smatra da je ovakva odluka skupštinske većine pokazala da oni rade za sopstvene interese a ne za interese građana.

Na dnevnom redu današnje sjednice lokalnog paralemta pred odbornicima će se nći izvještaj predsjednika Opštine u predhodnoj godini, izvještaji o radu lokalnih javnih preduzeća i ustanova, kao i razmatranje završnog budžeta Opštiine za predhodnugodinu.

Bonus video: