Bošnjak: Tema osjetljiva, bitno je da zajednički dođemo do dogovora

"Cilj nam je da nikoga ne oštetimo u procesu izmjene ovog zakona",kazala je Bošnjak na prvoj sjednici radne grupe.

2682 pregleda 1 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Radna grupa dva Odbora za izbornu reformu počeće od naredne sjednice sa radom na izradi izmjena i dopuna predloga Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Nadležnost te radne grupe biće i definisanje predloga Zakona o biračkom spisku.

Predsjednica radne grupe Branka Bošnjak je kazala da je tema osjetljiva i da je bitno da zajednički dođu do dogovora.

" Cilj nam je da nikoga ne ostetimo u procesu izmjene ovog zakona",kazala je Bošnjak na prvoj sjednici radne grupe.

Bošnjak je sugerisala da poslanički klubovi do petog maja dostave predloge šta treba mijenjati u zakonima koji su u nadležnosti te radne grupe. Ona je kazala da je naložila istraživačkom centru Skupštine da urade analize u okruženju vezano za temu boravišta i prebivališta i da provjere da li u Sudu za ljudska prava u Strazburu ima predstavki od nekoga ko se žalio da nigdje nema biračko pravo.

Jovanka Laličić (DPS) je apelovala da se istraže i presude Evropskog suda u Strazburu gdje je nekome oduzeto biračko pravo.

Draginja Vuksanović Stanković (SDP) je kazala da se nacrtom Zakona o registrima prebivališta i boravišta koji je Vlada predložila vrši etnički i birački inženjering:

"Ovo nećemo dopustiti...Necemo mijenjati etničku strukturu Crne Gore i nećemo uvoditi birački inženjering".

Istakla je da je taj nacrt zakona " nula prekrižena" i da je udar na Ustav i temelj države i na ljudska prava i slobode.

"Ja sam za to da mi radimo i da nas ne obavezuje ovaj predlog izmjena i dopuna zakona, nego ćemo da radimo da zajednički na ovom radnom tijelu postignemo konsenzus",odgovorila je Bošnjak.

Bonus video: