Đaković iz Crno na bijelo – Može Bokeški: Olakšaćemo i regulisati privredni ribolov

,Trenutno, a i godinama unazad izuzetno je složen i komplikovan birokratski proces prilikom ostvarivanja prava na bezakcizno gorivo"

2017 pregleda 1 komentar(a)
Siniša Đaković, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški
Siniša Đaković, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški

,,Ono što se sa lokalnog ali i sa državnog nivoa radi za privredni ribolov i ribare nedovoljno je i svakako da bi moglo biti neuporedivo bolje u mnogim oblastima. Koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški zalagaće se da se otpočne ciklus investicija u propratnu infrastrukturu: izgradnju ribarske luke, odnosno luke za iskrcaj ribe, sa prostorom za skladištenje ribe i opremom, ledomatima, i hladnjačama”, saopštio je danas Siniša Đaković, kandidat za odbornika sa liste Crno na bijelo – Može Bokeški.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da Opština Herceg Novi nema ribarsku luku, te da to umnogome otežava nesmetan rad ribara i ugrožava bezbjednost ribarskih brodova. ,,Ribari se trenutno “snalaze” i svaki od nas vezuje brodove na mjestima i vezovima koji apsolutno nisu adekvatni i bezbjedni. Vlada treba da radi na tome da se ribari oslobode plaćanja pdv-a i carina prilikom uvoza neophodne opreme i mehanizacije za privredni ribolov, jer se veći dio gore navedenog ne može kupiti i ne proizvodi se u Crnoj Gori”, objašnjava Đaković.

Kako je istakao, neophodno je realizovati provjeru stručne sposobnosti budućih ribara, kako bi se širila svijest o održivom ribolovu, a sve pod nadzorom Instituta za biologiju mora. ,,Trenutno, a i godinama unazad izuzetno je složen i komplikovan birokratski proces prilikom ostvarivanja prava na bezakcizno gorivo. Osim toga, da bi Crna Gora iskoristila veliki potencijal u privrednom ribolovu, neophodno je započeti ciklus investicija u propratnu infrastrukturu: izgradnju ribarske luke, odnosno luke za iskrcaj ribe, sa prostorom za skladištenje ribe i opremom, ledomatima, i hladnjačama. Zbog toga, nakon što koalicija Crno na bijelo – Može Bokeški postane dio vlasti, ovo će biti primarni ciljevi za koje ćemo se zalagati”, zaključio je Đaković.

Bonus video: