Radović: Luka Budva da se ustupi Opštini na upravljanje

"Lično smatram da budvanska luka mora ostati ovakva kakva jeste, uz određene investicione aktivnosti koje će se ticati rekonstrukcije i održavanja postojeće infrastrukture i uz obavezu da se osposobi operativni dio luke u kom će se moći ponovo uspostaviti linijski saobraćaj sa drugim lukama i gradovima", rekao je Radović

5608 pregleda 123 reakcija 9 komentar(a)
Krsto Radović, Foto: Luka Zeković
Krsto Radović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović (Demokratska Crna Gora) poručio je da će uskoro uputiti dopis Vladi i resornim ministarstvima da se prilikom izmjena i dopuna Zakona o lukama u jednom od rješenja nađe i odredba da se luke od lokalnog značaja ustupe na upravljanje lokalnim samoupravama.

“Jedna od prioritetnih tema koja se tiče našeg grada posljednjih godina, a mogu reći i par decenija, jeste sudbina budvanske luke koja predstavlja simbol grada i mnogim našim sugrađanima praktično predstavlja životno pitanje. Iz tog razloga sam odlučio da toj temi dam najveći mogući značaj u narednom periodu i da sav svoj lični i politički autoritet koji mi donosi funkcija predsjednika lokalnog parlamenta uložim u konačno razriješenje problema vezanog za sudbinu budvanske luke i gradskog plivališta, kao dvije funkcionalno zasebne a u isto vrijeme neodvojive cjeline kad je u pitanju njihov značaj po Budvu. U tom smislu ću u najskorije vrijeme uputiti dopis ka Vladi Crne Gore i resornom ministarstvu u kom ću zahtjevati da se prilikom procedure izrade izmjene i dopune Zakona o lukama u jednom od riješenja nađe i odredba da se sve luke od lokalnog značaja ustupe na upravljanje lokalnim samoupravama”, naveo je Radović u saopštenju.

Kako je pojasnio da se odustane od namjere da se luke od lokalnog značaja koncesijom daju privatnim licima na upotrebu i iskorišćavanje.

“Jer smo posebno mi u Budvi svjedoci da je to do sada samo donijelo enormnu ličnu finansijsku korist određenim pravnim licima, dok su mještani i korisnici luke samo imali štete od takvih aranžmana. To je jedno od glavnih predizbornih obećanja Demokrata i učiniću sve da do realizacije dođe. Lično smatram da budvanska luka mora ostati ovakva kakva jeste, uz određene investicione aktivnosti koje će se ticati rekonstrukcije i održavanja postojeće infrastrukture i uz obavezu da se osposobi operativni dio luke u kom će se moći ponovo uspostaviti linijski saobraćaj sa drugim lukama i gradovima. Suvišno je govoriti koliko će to značiti povećanoj privrednoj aktivnosti u Starom gradu i okolini i da će to usmjeriti i naše sugrađane da eventualno sutra i sami započnu privatne poslove vezano za unutrašnji linijski saobraćaj. Sada taj dio koji je predviđen sa operativni dok služi kao privezište jahti, što isključivo donosi korist zakupcima”, istako je Radović i dodao:

“Sem gore navedenog, ukoliko Vlada prihvati ovu sugestiju stvoriće se pretpostavka da se u novoformiranom opštinskom preduzeću koje bi upravljalo lukom zaposle mnogi naši mladi, ali i stariji sugrađani sa iskustvom, čiji je život i sada vezan za istu tu luku i za more. Konačno, našim sugrađanima čija plovila su usidrena ili vezana na potezu od Buljarice do Jaza bismo obezbjedili besplatna privezišta i sidrišta u slučaju velikih nevremena, što im je do sada pravilo velike probleme. Time bi se postigli višestruki benefiti po grad: zaštitili bismo budvansku školjku i budvansku luku od gradnje, dalje uzurpacije i zloupotreba: snizili bismo cijene vezova za plovila do nivoa koliko bi to donosilo prihoda za tekuće rashode novog preduzeća i evenutalno određene investicije i ulaganja, a što bi sasvim sigurno bila znatno niža cijena nego ova koju danas plaćamo; oživio bi linijski saobraćaj i privredna aktivnosti bi se uvećala i konačno, sigurnost plovila i vezova bi bila zagaratnovana većim stepenom odgovornosti radnika u luci”, ovijenio je šef budvanskog parlamenta.

Očekuje da će nadležni pozitivno odgovoriti na tu inicijativu.

“Dalji plan je da se pripremi i u proceduru sa neku buduću sjednicu Skupštine Opštine uvrste akti o formiranju preduzeća „Luka Budva“, kao i drugi akti potrebni za registraciju takvog privrednog društva, kako bismo konačno krenuli u realizaciju dugogodišnje želje Budvana.Takođe, što je jako bitno, i Demokrate i ja lično se vrlo radujemo što se još jedno naše obećanje počelo ostvarivati, a to je investiranje u rekonstrukciju gradskog plivališta na Pizani. Za sada je u proceduri izrada elaborata i nadam se da ćemo se vrlo brzo svi zajedno ponovo vratiti na mjesto rađanja budvanskog vaterpola, na kome su stasale neke od najboljih generacija ovog sporta i da ćemo se ponovo radovati uspjesima našim momaka i djevojaka koji pohađaju školu plivanja u našem klubu. U tom smislu, građani Budve imaju moje obećanje da ću se beskompromisno boriti da plivalište ostane u vlasništvu PVK Budva, što je bilo još od nastanka i da nikako neće dospijeti u ruke bilo kog privatnika i biznismena koji u našoj tradiciji vide samo još jedan izvor lake zarade”, zaključio je Radović.

Bonus video: