Snaženje kapaciteta ključ ka članstvu u EU

Bugarska i Crna Gora će, kako je saopšteno, intenzivirati saradnju u dijelu unapređenja znanja i sticanja potrebnih vještina crnogorske administracije u koordinaciji i planiranju evropskih politika

3031 pregleda 0 komentar(a)
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Snaženje kapaciteta u procesu pristupanja je ključ ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), saopšteno je na sastanku glavne pregovaračice Zorke Kordić sa direktoricom Diplomatskog instituta Bugarske, Tanjom Mihajlovom.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na sastanku je dogovoreno da će Bugarska i Crna Gora intenzivirati saradnju u dijelu unapređenja znanja i sticanja potrebnih vještina crnogorske administracije u koordinaciji i planiranju evropskih politika.

"S ciljem postizanja veće efikasnosti u našem pristupnom procesu, ali i upoznavanja s obavezama koje nas čekaju nakon samog pristupanja“, navodi se u saopštenju.

Kordić je ukazala da je za ispunjenje ključnog strateškog cilja, članstva u EU, neupitno važno kontinuirano jačanje i edukacija administracije na svim nivoima o obavezama koje pristupni proces podrazumijeva.

Time bi se, prema njenim riječima, istovremeno osigurala i operativnost, ali i adekvatna motivacija u dinamici ispunjavanja obaveza.

Kordić se, kako je saopšteno, posebno osvrnula na prioritete i planove Vlade u pristupnim pregovorima s EU, i ukazala na značaj i predanost reformama u poglavljima 23 i 24.

"Poručila je i da u novom pristupu pregovorima pretočenom u novoj metodologiji vidimo mehanizam za snažnije političko upravljanje proširenjem EU i veći akcenat na političkom dijalogu sa državama članicama Unije“, navodi se u saopštenju.

Sagovornice su, imajući u vidu reputaciju Diplomatskog instituta i bogato iskustvo iz pregovaračkog procesa koje posjeduju predstavnici bugarskih institucija, dogovorile intenziviranje saradnje između Kancelarije za evropske integracije i Diplomatskog instituta Bugarske.

"Navedena saradnja će se realizovati u formi radionica, obuka i treninga za službenike Kancelarije za evropske integracije, kao i za službenike drugih resora, s ciljem razmjene znanja i iskustva iz pregovaračkog procesa“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: