DIK prekršio zakon, Radonjić ruši Ivanovića

Savjet AZLP utvrdio da je odluka DIK-a suprotna Zakonu, Ivanović kazao da su samo preuzeo podatke s javno dostupnih sajtova, na šta po Zakonu o biračkom spisku imaju pravo

28980 pregleda 52 reakcija 33 komentar(a)
Gjokaj, Foto: SAVO PRELEVIC
Gjokaj, Foto: SAVO PRELEVIC

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) ustanovio je da odluka Državne izborne komisije (DIK) u vezi sa tim da provjerava da li su neki crnogorski birači upisani u biračke spiskove BiH i Srbije suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

To je „Vijestima“ saopšteno iz AZLP-a, nakon sjednice Savjeta te institucije.

Navode da je tim povodom pokrenuta inicijativa za nadzor kod DIK-a, koji će biti sproveden 4. maja.

DIK je 19. aprila zatražio mišljenje AZLP o tome da li može vršiti provjeru „duplih birača“ na onlajn platformama dviju susjednih država.

U međuvremenu su saopštili da su provjerom utvrdili da su u birački spisak u Herceg Novom upisana 1.973 birača koja imaju pravo glasa u Srbiji. Dio članova DIK-a iz reda vlasti ogradio se zatim od saopštenja i zatražio reakciju Državnog tužilaštva i Skupštine. Tvrde da postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović kazao je, međutim, da su oni radili po zakonu i da je DIK samo preuzeo podatke s javno dostupnih sajtova, na šta po Zakonu o biračkom spisku imaju pravo.

Član Savjeta AZLP Muhamed Gjokaj rekao je “Vijestima” da je bio protiv da Savjet donese takav stav: “Bio sam protiv da se konkretna pravna stvar ustanovi, utvrdi ili rješava mišljenjem bez utvrđenog činjeničnog stanja, to iz razloga što je radnja obrade već izvršena od strane službenika iz DIK-a. Takođe smatram da se ova situacija jedino može rješiti kroz postupak nadzora koji je već najavljen”, rekao je.

“Neshvatljiv mi je ovakav stav mojih kolega koji ovakvo mišljenje donose upravo sada u svjetlu najave smjene predsjednika DIK-a, i to za već izvršenu radnju obrade, što po meni asocira na korišćenje Agencije u dnevno-poličike svrhe. Takođe, ovo smatram kao nevješto dodvoravanje predsjednika (Sretena) Radonjića i člana Savjeta (Bojana) Obrenovića novoj vlasti, jer ovo mišljenje može služitit kao razlog više za već najavljenu smjenu predsjednika DIK-a Alekse Ivanovića. Ja drugi razlog ne vidim”, kaže Gjokaj.

Iz MUP-a su prije nekoliko dana saopštili da su otpočeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, BiH i Kosova, zbog pretpostavke da osim crnogorskog imaju i državljanstvo druge države. Kako su naveli, izvršena je provjera za 2.703 lica, od čega će za 2.108 njih biti pokrenuti postupci za gubitak crnogorskog državljanstva, dok je za 595 utvrđeno da imaju dvojno državljanstvo.

Njima će, kako su pojasnili, biti omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže, što, kako napominju iz MUP-a, znači da ne gube crnogorsko državljanstvo po automatizmu.

„Tačnije, licima se daje rok od tri mjeseca da dostave dokaz o podnesenom zahtjevu za otpust iz državljanstva druge države, a u roku od godinu da dostave dokaz o otpustu iz državljanstva druge države. Nakon toga, ako je neko dostavio dokaz o otpustu iz državljanstva druge države, donosi se rješenje o obustavi postupka i on zadržava crnogorsko državljanstvo i navedeno lice ostaje potpuno zakonito u biračkom spisku. U suprotnom, crnogorsko državljanstvo se gubi po sili zakona. Tek gubitkom crnogorskog državljanstva, na ovaj način, dolazi do brisanja iz biračkog spiska“, poručuju iz MUP-a.

Bonus video: