Radman: Spojićemo dvije strane bokokotorskog zaliva i realizovati najveći projekat decenijama unazad

"Dužina samog tunela iznosiće oko 1.700 metara, a ukupna dužina pristupnih saobraćajnica sa kružnim tokovima oko 2.000 metara. Tunel će se sastojati od dvije saobraćajne trake - po jedna u oba smjera. Sastavni dio tunela su i staze za pješake i bicikla. Poseban dio tunela je i prolaz za evakuaciju u slučaju neplaniranih nezgoda", objašnjava on

3477 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Radman, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški
Radman, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški

Koalicija Crno na bijelo - Može Bokeški zalaže se za izgradnju podmorskog tunela od Zelenike do Luštice, na način koji ne bi ugrozio status Boke na listi svjetske prirodne i kulturne baštine, a dio novca bi se obezbijedio iz EU fondova, kazao je kandidat za odbornika koalicije Crno na bijelo - Može Bokeški Nikola Radman.

On je pojasnio da je gradnja mosta na Verigama projekat sa kojim se najviše licitiralo u javnosti, a da bi njegova realizacija uticala na status Boke kao UNESCO-vog zaštićenog područja.

"Povezivanje dvije strane Bokokotorskog zaliva i spajanje dva kraja novske obale bili su česta priča decenijama unazad. Trajektna linija između Kamenara i Lepetana, koja je trenutna spojnica dvije bande zaliva, godinama unazad funkcioniše bez koncesionog akta, a koristi od nje ima samo mala grupa pojedinaca", kazao je Radman.

Kako je istakao, nedopustivo je da od trajekta, nekadašnjeg javnog preduzeća, opštine Herceg Novi i Tivat sada ne prihoduju ni jedan jedini euro, te i da se zalažu za izgradnju podmorskog tunela od Zelenike do Luštice, čime bi se spojile dvije strane novdke opštine.

"Dužina samog tunela iznosiće oko 1.700 metara, a ukupna dužina pristupnih saobraćajnica sa kružnim tokovima oko 2.000 metara. Tunel će se sastojati od dvije saobraćajne trake - po jedna u oba smjera. Sastavni dio tunela su i staze za pješake i bicikla. Poseban dio tunela je i prolaz za evakuaciju u slučaju neplaniranih nezgoda", objašnjava on.

podmorski tunel
foto: URA

Kako još navodi, taj kapitalni projekat će se realizovati uz strogo poštovanje ekoloških normi i propisa.

"Za razliku od projekta izgradnje mosta, izgradnja podmorskog tunela ne bi ugrozila status Boke na listi svjetske prirodne i kulturne baštine. Tunel ne bi ugrozio plovne puteve kroz zaliv, jer je prosječna dubina za plovni put u središnjem dijelu tunela od 20 do 22 metra. Podmorski tunel Zelenika – Luštica bio bi sastavni dio projekta izgradnje planirane obilaznice oko Herceg Novog", pojasnio je Radman.

Istakao je da bi se realizacijom ovih kapitalnih projekata značajno rasteretila postojeća saobraćajna infrastruktura u Novom i smanjile gužve, pogotovo u ljetnjim mjesecima.

"Usmjeravanjem saobraćaja i transporta kroz podmorski tunel i preko Luštice značajno bi se smanjile gužve i u Tivtu i u Novom. Izgradnja tunela bi doprinijela i da se ubrzaju investicije i valorizuju potencijali Luštice, jer bi to poluostrvo dobilo direktnu saobraćajnu vezu sa Novskim dijelom zaliva”, rekao je on.

Ukupni troškovi investicije, prema njegovim navodima iznose oko 60 miliona eura, a dio novca obezbijedio bi se iz EU fondova.

"Slično kao i tunel Sozina ovaj kapitalni projekat bi sam sebe isplatio u periodu od 12 do 15 godina od trenutka puštanja u saobraćajni promet. Projekat podmorskog tunela je od velikog značaja, ne samo za Boku, već i za čitavu Crnu Goru. Tunel direktno utiče na poboljšanje turističke ponude, a uz to bi predstavljao i svojevrsnu turističku atrakciju. Slični tuneli do sada su izgrađeni na Farskim ostrvima i u Norveškoj”, istakao e+je Radman.

Dodao je i da bi prihod od putarine kroz tunel išao direktno u opštinske i državnu kasu za razliku od catare od koje Novi i Tivat "nemaju nikakve finansijske koristi"

"Cijene putarine za stanovnike novske i tivatske opštine bile bi 30 odsto niže, a za lokalno stanovništvo uvele bi se mjesečne i godišnje pretplatne karte. Krajnja je ura da povežemo dva dijela naše opštine. Moramo priforcat' razvojne projekte u Herceg Novom, jer Herceg Novi mora i može bolje. Crno na bijelo, može Bokeški", navodi Radman u svom saopštenju.

Bonus video: