DF: Joanikije toliko poštuje našu borbu da je to prećutao, sigurni smo da nam se u sebi iskreno divi

"Možete misliti koliko sveti vladika poštuje našu zajedničku borbu protiv bezbožničkog zakona kada je sve to morao da prećuti i istakne doprinose samo onih koji te večeri kada je sve počelo nisu bili zajedno sa njim i nama"

61496 pregleda 1351 reakcija 209 komentar(a)
Lideri Demokratskog fronta, Foto: Luka Zeković
Lideri Demokratskog fronta, Foto: Luka Zeković

Demokratski front reagovao je na izjavu episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko primorske koji je odao priznanje lideru Demokrata i predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću za podršku izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz DF-a su istakli da je njihov doprinos tome bio značajno veći, "skoro dva puta više od pohvaljenih", ali su i zahvalili Demokratama što su pomogli u izglasavanju Zakona".

"Treba blagodariti na svakoj pohvalnoj riječi upućenoj bilo kom čovjeku, vjerniku ili ateisti, svakom priznanju izrečenom drugom, daljem ili bližem, kao riječi od samog vladike i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikija upućene Demokratama, našim kolegama iz parlamentarne većine. Mi se ponosimo tim riječima jer to pokazuje da imamo našeg vjerskog starješinu koji daleko vidi, cijeni i poštuje, koji hvali one koji mu se poklone i iskreno služe svevišnjem Bogu", navodi se u saopštenje DF-a.

Dodaju da je Joanike izrazio poštovanje i zahvalnost Bečiću "što je njegovih deset poslanika podržalo izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti".

"Pohvalio je njega lično u tom odvažnom činu uvažavanja većinske pravoslavne Crne Gore. Mi se radujemo tome, baš kao što smo ponosni što uvaženi vladika nije nas isticao ni izdvajao da bi nas sačuvao od opasnosti sujetnih osjećanja ili, ne daj Bože, od neke nezaslužene političke koristi koje bi takve riječi nehotično mogle proizvesti. Možete misliti koliko sveti vladika poštuje našu zajedničku borbu protiv bezbožničkog zakona kada je sve to morao da prećuti i istakne doprinose samo onih koji te večeri kada je sve počelo nisu bili zajedno sa njim i nama. Sigurni smo da nam se, zapravo, u sebi iskreno divi zbog iskazane hrabrosti i dobijenog blagoslova od blaženopočivšeg patrijarha Irineja za početak mirnih i Bogu prijatnih litijskih okupljanja".

Istiću da su poslanici DF-a činili skoro dvije trećine onih koji su podržali i usvojili izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Skoro dva puta više od juče pohvaljenih kojima se sa uvažavanjem i mi zahvaljujemo što su nam pomogli u toj časnoj i demokratskoj odluci. Ne želimo ni da pomislimo koliko naš vladika voli što se, baš kao i on, borimo da se ne priznaje lažna država Kosovo, što smo protiv sankcija Rusiji, što ne želimo da glasamo za smjenu Leposavića jer srpski narod nije genocidan i koliko je vladici teško da o tome ne govori. To čini da ne bi nekog povrijedio ko možda ne misli i ne osjeća kao on. Teško je našem vladici u ovoj zemlji svakakvih podjela, dioba i zato ga molimo i iskreno hrabrimo da nas svojom trpeljivošću okuplja kao što je to učinio danas u stradalnoj Murini. Da svi budu isti i svi zajedno u miru i slozi, bez isticanja bilo koga, osim Svevišnjega na nebu i vjerujućeg naroda na zemlji", zaključuje se u saopštenju DF-a.

Bonus video: