Rašković: Bolnicu Meljine vratićemo gradu, a odgovorne procesuirati

"Nažalost, osim zaposlenih, i par desetina građana, nije bilo veće podrške u cilju rješavanja nastalog problema. Lokalna uprava se uključivala sporadično, uglavnom u predizbornim kampanjama, ali bez jačeg angažmana”, navodi se u njegovom saopštenju.

2233 pregleda 2 komentar(a)
Rašković, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški
Rašković, Foto: Crno na bijelo - Može Bokeški

Namjeravamo da, nakon što budemo aktivno participirali u budućoj lokalnoj vlasti, uz sve raspoložive pravne mogućnosti, iniciramo raskidanje privatizacionog ugovora Bolnice Meljine sa Atlas grupom i ovu, nekada važnu zdravstvenu instituciju, vratimo u okrilje javnog zdravstva u Herceg Novom, kazao je nosilac liste Crno na bijelo – Može Bokeški Draško Rašković.

Prema njegovim riječima, prvi sljedeći potez te koalicije bio bi jačanje bolnice što kadrovski, što materijalno.

"Naš Novi je samo prije par decenija bio visokorangiran u zemlji i okruženju sa sigurno najviše zdravstvenih radnika po broju stanovnika, a renomirana Vojna bolnica Meljine je taj mozaik upotpunjavala. Na žalost svih nas danas imamo bolnicu koja je blijeda sjenka nekadašnje i jedva uspijeva da zbrine mali broj naših sugrađana. Svu tragediju njenog propadanja još više je istakla pandemija koronavirusa, zbog čega teže oboljele iz našeg grada transportujemo u bolnice u Baru i Kotoru", navodi on.

Rašković je podsjetio da istorija propadanja Bolnice Meljine započinje odlukom DPS vlade iz 2010. godine da se krene u njenu privatizaciju.

On je pojasnio da iako su se za kupovinu bolnice tada interesovali ozbiljni kupci iz inostranstva, koji su već posjedovali ovakve ustanove, Vlada je, kako kaže, donijela odluku da se privatizacioni ugovor sklopi sa Atlas grupom koja je u svom sastavu, kao jedinu medicinsku ustanovu, navela privatnu bolnicu u Kraljevu, a koja je u suštini postojala samo na papiru.

"Bolnica je kupljena za obveznice kojima je neposredno pred kupovinu volšebno porasla vrijednost. Već tada je bilo jasno da iza te privatizacije ne stoji volja za unaprijeđenjem zdravstvenog sistema grada, regije i države, već namjera da se uništavanjem bolnice, što bi u krajnjem vodilo njenom zatvaranju, dođe do atraktivnog građevinskog zemljišta", saopštio je nosilac liste.

Rašković je istakao da su mnogi ugledni kadrovi bolnice, uvidjevši u kom pravcu teče proces, napustili tu ustanovu.

"Od toga aprila 2010. do danas, proces osipanja kadra se nastavio i sada je bolnica po tom pitanju u krajnje nezavidnom položaju. Novi vlasnik od samog početka nije ispunjavao uslove iz privatizacionog ugovora a bolnica je koliko-toliko funkcionisala dok su postojale zalihe sanitetskog materijala i ostalih potrepština koje je ostavila vojska", kazao je on.

Navodi i da je proces raskidanja ugovora sa Atlas grupom mogao biti pokrenut mnogo ranije.

"To je svima jasno. Nažalost, osim zaposlenih, i par desetina građana, nije bilo veće podrške u cilju rješavanja nastalog problema. Lokalna uprava se uključivala sporadično, uglavnom u predizbornim kampanjama, ali bez jačeg angažmana”, navodi se u njegovom saopštenju.

Cilj koalicije Crno na bijelo – Može Bokeški, kako ističe njen nosilac, je da problem bolnice Meljine konačno dobije svoje rješenje.

"Vratićemo bolnicu gradu i državi, a odgovorne, poput DPS-ovog ministra Budimira Šegrta, koji je već krivično sankcionisan, privešćemo licu pravde. Za Herceg Novi u kojem zdravstvo zauzima važno mjesto u razvoju grada. Herceg Novi može bolje. Crno na bijelo, može Bokeški", zaključio je on.