Abazović: Temeljni ugovor sa SPC najbolje potpisati nakon izbora mitropolita

Potpredsjednik Vlade je kazao da bi bilo neodgovorno i sebično razmišljati o novim, prijevremenim izborima, s obzirom na to sa kakvim problemima se Crna Gora trenutno suočava

20941 pregleda 718 reakcija 68 komentar(a)
Abazović, Foto: Savo Prelević
Abazović, Foto: Savo Prelević

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) najbolje bi bilo potpisati nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je za list Danas rekao je da je namjera Vlade, kada je u pitanju taj dokument, bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da sve vjerske zajednice – uključujući i SPC, budu dio jedinstvenog pravnog poretka.

"Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a vjerujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i prije čina potpisivanja. Takođe, lično smatram da bi možda najbolje bilo da se ugovor potpiše nakon izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer koliko se sjećam, to je bila želja mitropolita Amfilohija Radovića. Najvažnije je da se to pitanje riješi na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore."

Abazović je kazao da se raduje skorijoj posjeti svim zemljama regiona, te da mu je žao što pandemija koronavirusa i restrikcije putovanja usporavaju te bilateralne susrete. "Vjerujem da ćemo, već do kraja godine, obići sve zemlje regiona i važne partnerske zemlje u svijetu. Kao mala zemlja, Crna Gora može i treba biti iskreni prijatelj sa svima", rekao je Abazović za list Danas.

Na pitanje kako se ipak dogodilo da prije Srbije posjeti Kosovo, kazao je da je na Kosovu boravio „prilikom odlaska u službenu posjetu Republici Sjevernoj Makedoniji“.

„Očekujem uskoro posjetu svim zemljama regiona i pozivam sve građane tih zemalja da posjete Crnu Goru tokom ljetnje turističke sezone“, napominje Abazović, ne precizirajući, kako navodi list, da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

Naglasio je da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da vodi dobrosusjedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom. "Mi smo država koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam, a tokom pandemije korona virusa regionalno tržište je dobilo na posebnom značaju. U tom smislu, ali i u brojnim važnim infrastrukturnim, saobraćajnim, bezbjednosnim i drugim projektima, ta regionalna saradnja ima poseban značaj za našu zemlju. Crna Gora može i treba biti prijatelj sa svima, kako u regionu, tako i šire."

Na ocjenu lista da su odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani nakon protjerivanja srpskog ambasadora Vladimira Božovića, te na pitanje pod kojim uslovima je moguć njegov povratak na mjesto ambasadora, Abazović je odgovorio da Vlada sa Srbijom želi okrenuti novi list političkih odnosa.

"Ako već ne možemo da mijenjamo prošlost, želimo da mijenjamo budućnost. Siguran sam da zvaničnici Srbije razmišljaju na isti način."

Abazović je rekao da je aktuelna Vlada, ubrzo nakon formiranja, obnovila zahtjev za izručenje bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, koji je pravosnažno osuđen za brojna krivična djela i koji "godinama izbjegava pravdu". "Zahtjev crnogorske vlade, ali i gotovo svih građana Crne Gore je u potpunosti opravdan, jer njime tražimo izručenje čovjeka koji je personifikacija organizovanog kriminala i koji je crnogorski budžet oštetio za više desetina miliona eura. Želimo da se odredimo prema ovom pitanju, nadajući se da ćemo sa državom Srbijom pronaći zajednički jezik i privesti Marovića pravdi."

Na pitanje koliko ozbiljno shvata prijetnje rušenjem "apostolske vlade“, koje je potpisao anonimni autor, najavljujući "crnogorsko proljeće", Abazović je kazao da su organizovani kriminal i korupcija "decenijama unazad srasli sa sistemom" u Crnoj Gori, zbog čega danas veliki broj ljudi – koji su bili umiješani u navedene nezakonite poslove, sa pravom strahuje od procesuiranja i krivične odgovornosti.

"Ti ljudi, sa različitih pozicija moći, finansijski i logistički predano rade na destabilizaciji našeg društva, a sve u cilju izbjegavanja pravde. Međutim, mi smo odlučni u svojim namjerama, pa će ruka pravde zakucati na vrata svih onih koji su se ogriješili o zakone Crne Gore, kao i onih koji su godinama potkradali državni budžet i radili nauštrb nacionalnih interesa naše države. Bez takvog, odlučnog stava, kao i svih drugih reformskih procesa, politička promjena koju smo ostvarili neće i ne može imati svoj suštinski karakter", rekao je vicepremijer.

Abazović je, na konstataciju da mu je pojačano obezbjeđenje zbog ozbiljnih prijetnji, kazao da Uprava policije (UP) profesionalno i odgovorno radi svoj posao, pa su preduzete sve mjere kako bi se eventualni rizici smanjili na minimum.

"Iako nisam navikao na takav ambijent, jer iznad svega cijenim sopstvenu slobodu kretanja i druženja sa ljudima, zbog funkcije koju obavljam dužan sam da se povinujem njihovim savjetima i da poštujem sve bezbjednosne procedure. Međutim, sve te prijetnje i objektivni rizici nas neće spriječiti u odlučnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a za Crnu Goru mira, tolerancije i vladavine prava. Ponoviću, za ostvarivanje pravde sam spreman platiti bilo koju cijenu."

Abazović je rekao da su, nakon pobjede na izborima 30. avgusta prošle godine postali jedina meta svih koji su u sukobu sa zakonom Crne Gore". "To je isključivo zbog toga što znaju da sa nama nema kompromisa i zato što vodimo principijelnu i nepokolebljivu politiku. Sa kriminalnim strukturama treba da 'komunicira' samo Tužilaštvo na nivou procesnih radnji koje treba da preduzme protiv njih."

Logična podrška predlogu premijera za smjenu Leposavića

Na sjednici Skupštine 11. maja bi trebalo da se nađe i predlog za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića, a Abazović je kazao da su predstavnici Građanskog pokreta URA, kao predstavnici partije koja učestvuje u vlasti i koja je glasala za aktuelnu Vladu "logično – najavili podršku predlogu premijera, koji u svim demokratskim društvima ima pravo da predlaže imenovanje i razrješenje članova sopstvene vlade".

"Da li će druge partije vlasti ili opozicione partije podržati namjere premijera Zdravka Krivokapića, ostaje da se vidi", dodao je.

Upitan da li je po njemu Leposavić pogriješio izjavom o Srebrenici ili je premijer Krivokapić prenaglio u namjeri da ga smijeni, Abazović je istakao da je Crna Gora, bez obzira na izraženu heterogenost partija koje čine novu većinu, u obavezi da poštuje sve međunarodne ugovore i obaveze, posebno u svjetlu integrativnih procesa i skorog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

"Za mene je pitanje odnosa prema genocidu u Srebrenici – vrijednosno, a ne političko ili pravno pitanje. Žao mi je što i mnogi ljudi, prvenstveno iz DPS-a, koji su tada bili na najvišim državnim funkcijama i koji su logistički i finansijski podržavali krvave ratove na prostoru bivše Jugoslavije, danas čine sve da politički zloupotrijebe pitanje Srebrenice i da na njemu ostvare nekakav jadni politički profit. Samo suočavanjem sa prošlošću i procesuiranjem svih nalogodavaca užasnih zločina počinjenih tokom 90-ih godina, naša država i sve države regiona mogu iskoračiti naprijed. To nam je svima toliko potrebno kako bi gradili uspješnu budućnost."

Smatra da je Vlada stabilna i da treba "svi zajedno da povećamo njenu učinkovitost u narednom periodu."

Kazao je da svaka partija ima legitimno pravo da vodi politiku na način na koji želi, da se URA ni najmanje ne boji novih izbora, ali da bi bilo krajnje neodgovorno i sebično razmišljati o njima, s obzirom na to sa kakvim problemima se država trenutno suočava.

"Dok god vlada traje i dok god ima podršku parlamentarne većine, a mislim da ta podrška nije upitna, ona će raditi u punom kapacitetu i na najbolji način odgovarati potrebama građana. Crna Gora se suočava sa previše problema da bi se bavili isključivo izborima i rejtinzima političkih stranaka. Ukoliko i u nastavku budemo radili dobro i savjesno, nemam dilemu da će građani/ke to prepoznati i nagraditi."

Na navode lista Danas da je Krivokapić predlogom za smjenu Leposavića "poprilično naljutio i Srbiju, a poprilično je vaše susjede naljutio i zakon o državljanstvu", Abazović je rekao da se od mnogih tema u Crnoj Gori smišljeno pravi bauk, a da se onda "gotovo svakodnevno dramatizuju na oba pola medijske scene".

"Mnogima odgovara stvaranje atmosfere haosa i apokalipse, oko svakog, pa i najprostijeg tehničkog pitanja, jer je primarni interes homogenizovanje biračkog tijela kroz radikalizovanje retorike. Mislim da takvo stanje nije održivo i da će vrlo brzo politički procesi krenuti ka svom raspletu."

Povodom tvrdnji jednog od lidera DF-a Milana Kneževića, koji tvrdi da je premijer Krivokapić optužio Abazovića i njega da ga ruše, Abazović je podsjetio da je i ranije kazao da nemaju vremena da se bave takvim stvarima, niti da od političke scene stvaraju „špansku seriju“. "Naša država se suočava sa ozbiljnim ekonomskim, zdravstvenim i drugim izazovima koji ne smiju biti na čekanju. Takvi državni poslovi su naš apsolutni prioritet", naglasio je on.

Na pitanje koliko u destabilizovanju Vlade učestvuje predsjednik Milo Đukanović i njegov DPS, te da li vjeruje da premijer povlači poteze u dosluhu sa Đukanovićem, kako tvrde neki u vladajućoj koaliciji, Abazović je rekao kako smatra da mnogima u Crnoj Gori ne odgovara prekidanje "dosadašnje korupcionaške prakse" kao ni snažna borba protiv organizovanog kriminala.

"Ukoliko neko želi da promijeni ovu vladu, ima na raspolaganju sve ustavne mehanizme u crnogorskom parlamentu. Do tada, zaista ne bih komentarisao svakodnevne izlete brojnih političkih i medijskih aktera, kao i plaćenih analitičara. Dok god smo tu, svoj posao ćemo raditi maksimalno posvećeno, pošteno i odgovorno. I neće biti nedodirljivih", zaključio je Abazović.

Bonus video: