Vujović: Stabilnost države važnija od ispunjavanja zahtjeva DF-a

Prema njegovim riječima, umjesto dijaloga, vlast se opredijelila za jednostrane nedemokratske poteze kojima se želi na silu, mimo Ustava, zakona i demokratskih procedura, gotovo na revolucionarni način, tretirati tema pravosuđa kao nažalost i ostala veoma osjetljiva pitanja

5846 pregleda 11 komentar(a)
Vujović, Foto: Savo Prelević
Vujović, Foto: Savo Prelević

Odbijanje aktuelne vlasti da pokrene dijalog oko ključnih tema vodi politički sistem, a i ukupni društveni ambijent, u stanje pune nestabilnosti, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

On je kazao da takvo stanje odgovara samo onima koji u krajnjem žele slabu Crnu Goru, koja bi tako bila plijen tuđih interesa i politika.

"Zbog tog autističnog odbijanja vlasti da pokrene dijalog trenutno imamo situaciju da je proces izbora dvoje sudija Ustavnog suda blokiran, i da se i ta institucija nalazi u stanju deficita ustavnog i demokratskog legitimiteta“, rekao je Vujović.

Kako je naveo, posebna tema je izbor vrhovnog državnog tužioca i članova Sudskog savjeta.

Vujović je kazao da su te institucije takođe u VD neredovnom stanju, ponovo zahvaljujući odbijanju parlamentarne većine da pokrene dijalog o njihovom izboru za koji je potrebna kvalifikovana većina.

"Ni više od sedam mjeseci otkako je konstituisan parlament, nije učinjeno ništa da se uđe u proces širokih konsultacija i time pokuša napraviti dogovor, čime bi ukupna i politička i društvena klima bila neuporedivo povoljnija a i naš evropski put dobio novi zamah“, naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, umjesto dijaloga, vlast se opredijelila za jednostrane nedemokratske poteze kojima se želi na silu, mimo Ustava, zakona i demokratskih procedura, gotovo na revolucionarni način, tretirati tema pravosuđa kao nažalost i ostala veoma osjetljiva pitanja.

"Naravno, sve se to radi po političkom diktatu Demokratskog fronta, u kom procesu ostali akteri igraju ulogu pukih izvršilaca ovih, po demokratske procese štetnih, a po ukupnu političku i društvenu stabilnost, opasnih političkih poteza“, smatra Vujović.

On je kazao da SDP, kao odgovoran politički subjekat, još jednom poziva vlast „da se dozove pameti i da se, umjesto iskazanog i planiranog pravno-političkog nasilja, suprotstavi ucjenama DF-a i okrene demokratskim načinima rješavanja otvorenih pitanja“.

"U suprotnom, vlast ulazi u zonu preuzimanja pune odgovornosti za dalju destabilizaciju ukupnog ambijenta, na štetu države, građana, demokratskih procesa i našeg evropskog puta“, zaključio je Vujović.

Bonus video: