Milačić: Aco Đukanović iza firmi koje su nezakonito otuđile državno zemljište kupovinom od Brkovića

"Vlasnik firme "MARCCA" koja je kupila dio imovine na Žanjicama je izvjesni Petar Korać koji je bio izvršni direktor RZUP-a u vlasništvu Aca Đukanovića, a bio je i član upravnog odbora Đukanovićeve firme Invest Nova i to do 15. aprila ove godine, kada ga je Aco Đukanović sklonio iz UO, dan nakon što je sazvana sjednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije sa temom kontrole privatizacije HTP Boke", istakao je Milačić

21686 pregleda 460 reakcija 29 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika odbora direktora kompanije "Vektra Boka" Dragana Brkovića, Milića Popovića iz Herceg Novog člana borda direktora i izvršnog direktora te kompanije, Petra Koraća izvršnog direktora DOO "Montenegro Athitecture Constructing, consulting and advertising" iz Podgorice, skraćeni naziv "Marcca" doo sa sjedištem u Podgorici, Senada Živanovića izvršnog direktora "CR Investment" i više drugih NN osoba iz Uprave za nekretnine Crne Gore, Poslovna jedinica u Herceg Novom i NN osoba uposlenih kod Zaštitnika imovinsko – pravnih interesa Crne Gore u Kotoru, kao i dva notara, saopšteno je iz Prave Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je Milačić na pres konferenciji u Herceg Novom prezentovao šemu na kojoj se bazira krivična prijava.

šema
foto: Prava Crna Gora

On je kazao da se iza povezanih privatnih firmi koje su navedene u krivičnoj prijavi, koje su kupovale državno zemljište na Žanjicama, a na što nisu imale pravo, niti je Brković imao pravo da ih proda, krije Aco Đukanović, brat predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Vlasnik firme "MARCCA" koja je kupila dio imovine na Žanjicama je izvjesni Petar Korać koji je bio izvršni direktor RZUP-a u vlasništvu Aca Đukanovića, a bio je i član upravnog odbora Đukanovićeve firme Invest Nova i to do 15. aprila ove godine, kada ga je Aco Đukanović sklonio iz UO, dan nakon što je sazvana sjednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije sa temom kontrole privatizacije HTP Boke", istakao je Milačić.

On je dodao da se Korać sa svojom firmom "MARCCA" pojavljuje u projektu u Tivtu čiji je investitor kum Aca Đukanovića, Rado Arsić i istovremeno kum porodice bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

"Vlasnik i zastupnik druge firme CR INVESTMENT, izvjesni Sead Živanović, firme koja je takođe učestvovala u nelegalnoj kupo-prodaji i otuđivanju državnog zemljišta, bio je ranije na čelu druge privatne firme H&L COMPANY koja je registrovana na istoj adresi kao i firma MARCCA u Podgorici – Njegoševa br. 49. Ovo upućuje da se iza čitavog posla otuđenja državne imovine na Žanjicama, a kao posledica štetne privatizacije HTP Boke, krije Aco Đukanović rođeni brat predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića", poručio je Milačić.

Po njegovim riječima, istog dana kada je "Vektra Boka" prodala imovinu firmi "MARCCA" u iznosu od 1.106.235 eura, Dragan Brković ugovorom o pozajmici skoro čitavi iznos prenosi na svoju drugu firmu, na šta kako tvrdi Milačić, nije imao pravo po tada važećem Zakonu o privrednim društvima.

"Potpuno isto se dešava i sa prodajom zemljišta firmi CR INVESTMENT za 3.393.445 eura pa takođe istog dana kada je prodaja izvršena Dragan Brković ugovorom o pozajmici skoro čitavi iznos prenosi na svoju drugu firmu", naveo je Milačić.

On je kazao da osim što po Kupoprodajnom ugovoru Dragan Brković nije imao pravo da otuđi ovu imovinu, prezentuje i dopis JP Morsko dobro iz 27.9.2018. godine koji potpisuje Predrag Jelušić dostavljen Upravi za nekretnine Crne Gore, a koji obavještava Upravu zbog javnog poziva Vektra Boke za prodaju nepokretnosti tog pravnog lica, sledeće: "Uzimajuću u obzir da je javnim pozivom planirano stavljanje u promet nepokretnosti koje su u zoni Morskog dobra i nedvosmisleno u državnoj svojini. Izražavam očekivanje da ćete preduzeti sve zakonom predviđene radnje iz svojih nadležnosti kako bi djelovali po ovom pitanju, a sve u cilju zaštite imovine u državnoj svojini".

"Iako se ovaj dopis ne odnosi na konkretno zemljište na Žanjicama jasno je da je stav da se državna imovina u zoni Morskog dobra ne može otuđivati i da je to stav JP Morsko dobro. Uprkos ovakvim stavovima, ali i kupoprodajnom ugovoru, Uprava za nekretnine je knjižila državnu svojinu na privatna lica i firme. Sve ovo je dio danas podnešene krivične prijave i osnovano sumnjamo da su sva ova lica bila dio organizovane kriminalne grupe koja su na štetu građana i države Crne Gore otuđile zemljište u konkretnom slučaju Žanjica na Luštici. Pozivam i ovo aktuelno Tužilaštvo, a naročito uskoro oslobođeno da hitno procesuira ovaj slučaj i pokrene postupak zbog osnovanih sumnji da je u predmetnom slučaju počinjeno niz krivičnih djela", zaključio je Milačić.

Bonus video: